Nieuwste artikelen:

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen...

India bekritiseerd in nieuw Amerikaans rapport over godsdienstvrijheid

Leestijd: 4 minuten

Rapport over godsdienstvrijheid geeft schokkend verslag van geweld tegen moslims en christenen in India.

In het onlangs gepubliceerde rapport over godsdienstvrijheid van 2022 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt India in de schijnwerpers gezet omdat het expliciet religieuze minderheden aanpakt. Het land voegt zich daarmee bij een lijst van landen waartoe ook Rusland, China en Iran behoren vanwege de behandeling van religieuze minderheden.

Het rapport beschrijft een aantal punten van zorg over de godsdienstvrijheid in India. Onder hen is het voortdurende verbod op religieuze bekering in meerdere Indiase staten, aanvallen tegen religieuze minderheden en systematische discriminatie gericht tegen moslims – met inbegrip van “cow vigilantism”, dat resulteert in aanvallen voor vermeende koe-slachting of handel in rundvlees.

“We blijven de regering aanmoedigen om geweld te veroordelen en alle groepen die zich schuldig maken aan ontmenselijkende retoriek jegens religieuze minderheden en alle groepen die zich schuldig maken aan geweld tegen religieuze gemeenschappen en andere gemeenschappen in India, ter verantwoording te roepen en te beschermen”, vertelde een hoge ambtenaar van het State Department maandag tijdens een persbriefing.

Moslimvrouwen protesteren tegen hijabverbod op 12 februari 2022 in Calcutta, India (shutterstock).
Moslimvrouwen protesteren tegen hijabverbod op 12 februari 2022 in Calcutta, India (shutterstock).

In één geval gaat het rapport in op een incident in de kuststaat Gujarat waarbij vier moslimmannen in het openbaar werden gegeseld omdat zij stenen zouden hebben gegooid en hindoe-aanbidders zouden hebben verwond.

Een ander incident vond plaats in Madhya Pradesh, een centrale deelstaat in India, waar de politie in april 148 overwegend islamitische personen arresteerde. Na de arrestaties liet de deelstaat 16 huizen en 29 winkels van moslims die werden beschuldigd van het aanzetten tot geweld platwalsen, aldus het rapport, waarin de BBC wordt geciteerd.

De arrestaties vonden plaats na wat de BBC beschreef als een hindoeprocessie door een overwegend islamitische wijk waarin de deelnemers opriepen tot geweld tegen moslims.

In het rapport van het State Department werd een naamloze moslimadvocaat aangehaald die de Indiase media vertelde dat de regering “mensen van één gemeenschap disproportioneel straft zonder een eerlijk proces te volgen”.

De voorbeelden van religieus geweld waren niet voorbehouden aan moslims. India, een land met 1,4 miljard inwoners, telt hindoeïsme, islam, christendom, boeddhisme, sikhisme en jaïnisme onder zijn religies. Volgens de Indiase grondwet is het land seculier. Volgens een volkstelling uit 2011 is 80 procent van de Indiase bevolking hindoe, 14 procent moslim en twee procent christen.

Gerichte aanvallen

Het rapport documenteert in heel 2022 incidenten waarbij de politie christenen arresteerde die werden beschuldigd van het met geweld bekeren van anderen en omstanders steunde die christelijke diensten verstoorden.

Naar verluidt sloot de politie zich aan bij menigten die op 22 april in Uttar Pradesh, de dichtstbevolkte deelstaat van India, christelijke diensten tijdens de heilige week verstoorden. De maand daarop arresteerde de Indiase politie een christelijke voorganger op grond van de Wet inzake drugs en magische middelen omdat hij iemand zou hebben aangezet tot bekering tot het christendom. Alleen al in één maand werden in Uttar Pradesh 30 christenen gevangen gezet op beschuldiging van gedwongen bekering.

“India’s anti-bekeringswetten zijn geen middel om de vrijheid van godsdienst te beschermen, maar eerder een mechanisme voor de regering om religieuze minderheden te onderdrukken en te straffen”, aldus Jeff King, voorzitter van de NGO International Christian Concern, in het rapport.

India ligt onder vuur van rechtenorganisaties vanwege de behandeling van religieuze minderheden. In maart 2022 waarschuwde het US Holocaust Memorial Museum voor het toenemende gevaar van massale wreedheden in India tegen religieuze minderheden.

“Ik ben het meest bezorgd dat gerichte aanvallen op moslims, die onlangs hebben plaatsgevonden maar niet strafrechtelijk zijn vervolgd, systematischer en wijdverspreider kunnen worden,” vertelde Waris Husain, een mensenrechtenadvocaat en adjunct-professor internationaal mensenrechtenrecht aan de Howard University School of Law, aan het Holocaust Museum.

Husain zei dat het beleid van de overheid om plegers van geweld tegen minderheden te straffen en de retoriek van de regerende Bharatiya Janata Partij tegen minderheden het risico van aanvallen van bendes of milities op moslims en in moslimwijken hebben vergroot.

India is herhaaldelijk door rechtenorganisaties bekritiseerd voor zijn optreden in Kasjmir, waar de regering ervan is beschuldigd een massale uitzettingscampagne tegen moslims te voeren om de demografie van de vallei te veranderen.

In 2019 werd de semi-autonome status van het door India gecontroleerde Kasjmir ingetrokken door de hindoe-nationalistische regering van Narendra Modi.

In augustus 2019 publiceerde Human Rights Watch een rapport waarin werd beweerd dat de Indiase autoriteiten de vrijheid van meningsuiting en de basisrechten in Kasjmir, waar India en Pakistan beide aanspraak op maken en elk delen van het gebied besturen, in toenemende mate beperken.

Laatste nieuws

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen...

VS: Moslimouders protesteren tegen verlies recht om niet te kiezen voor LGBTQ-schoolboeken

De staat Maryland gaf leerlingen en gezinnen vroeger de...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden...

Canadese moslimgroepen spannen rechtszaak aan tegen verbod op schoolgebed

De rechtszaak stelt dat de proclamatie die bidden in...

Tweeledige Amerikaanse wetgeving om anti-BDS-inspanningen uit te breiden

De nieuwe wetgeving zal individuen en bedrijven blokkeren om...

Een afschrikwekkend effect: Moslim liefdadigheidsinstellingen vallen ten prooi aan Canada’s dubbele normen

Terwijl veel liefdadigheidsinstellingen ruimschoots de kans krijgen om bezwaar...

VN-klacht tegen Parlementaire onderzoekscommissie Ongewenste Buitenlandse Invloed

Gedupeerde moslims stappen naar VN-mensenrechtencomité tegen POCOB (Parlementaire onderzoekscommissie...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 5 + 5 =

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst als 'immoreel' en 'walgelijk' bestempelde. Turkije heeft het onlineplatform OnlyFans geblokkeerd na klachten van het publiek,...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen dat de IHRA-definitie is gebruikt om 'afwijkende meningen' over de behandeling van Palestijnen 'de mond...

VS: Moslimouders protesteren tegen verlies recht om niet te kiezen voor LGBTQ-schoolboeken

De staat Maryland gaf leerlingen en gezinnen vroeger de keuze om te kiezen voor een 'opt-out' voor onderwerpen die te maken hebben met menselijke...