Nieuwste artikelen:

Irak onthult vervoersproject van 17 miljard dollar dat Azië en Europa met elkaar verbindt

Ambitieus spoor- en wegeninfrastructuurplan gelanceerd door premier wil van...

Arabisch persoverzicht: Egyptische worstelaar vlucht naar Frankrijk, wakkert vragen aan over salarissen

Ondertussen is Soedan teruggekeerd naar handmatige banksystemen en brengt...

Irak: Christelijke NGO’s beschuldigd van pogingen tot bekering van Yazidi’s

Leiders van de Yazidi-gemeenschap hebben hun verontwaardiging uitgesproken over...

Israëlische leger doodde 20 journalisten in 22 jaar, maar ‘niemand is verantwoordelijk gesteld’.

Leestijd: 3 minuten

Uit een rapport in opdracht voor de eerste verjaardag van de moord op Shireen Abu Akleh blijkt dat het richten van journalisten een ‘dagelijks patroon’ is.

Israël heeft nagelaten iemand ter verantwoording te roepen voor de moord op 18 Palestijnse en twee buitenlandse journalisten in de afgelopen 22 jaar, volgens een dinsdag gepubliceerd rapport van het Committee to Protect Journalists (CPJ).

In het rapport “Deadly Pattern” onthult CPJ dat sinds de dood van Muhammad al-Bishawi, een journalist uit de stad Nablus, bij een Israëlische luchtaanval in juli 2001, de Israëlische strijdkrachten niemand ter verantwoording hebben geroepen voor het doden van een journalist.

Het rapport werd opgesteld ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de moord op de Palestijns-Amerikaanse Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh door Israëlische troepen in de bezette stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever, toen zij een opdracht had voor een razzia in de stad.

Bishawi werd door een raket gedood toen zij een Hamas-leider interviewde in Nabloes tijdens het hoogtepunt van de Tweede Intifada.

Toen CJP het Israëlische leger in een e-mail vroeg naar Bishawi’s zaak, antwoordde het niet, maar het zei dat “het grote waarde hecht aan het behoud van de persvrijheid en het professionele werk van journalisten”.

Robert Mahone, CPJ’s directeur van speciale projecten en een van de redacteuren van het rapport, zei in een verklaring: “De moord op Shireen Abu Akleh en het falen van het onderzoeksproces van het leger om iemand verantwoordelijk te stellen is geen eenmalige gebeurtenis.

“Het maakt deel uit van een reactiepatroon dat ontworpen lijkt om de verantwoordelijkheid te ontlopen. Geen enkel lid van de IDF is verantwoordelijk gesteld voor de dood van 20 journalisten door Israëlisch militair vuur in de afgelopen 22 jaar.”

Het rapport bekritiseerde Israël ook voor het belemmeren van het werk van journalisten en het belasteren van degenen die als “terroristen” zijn gedood, en voor het vernietigen van media-infrastructuur, met name het bombarderen en volledig platgooien van het 12 verdiepingen tellende al-Jalaa-gebouw op 15 mei 2021 in de Gazastrook, waarin zich de kantoren van de Associated Press en Al-Jazeera bevonden.

Het zei dat het aanvallen van journalisten deel uitmaakt van het patroon en de routine van de Israëlische strijdkrachten. “De procedure van de IDF voor het onderzoeken van militaire moorden op burgers zoals journalisten is een black box”, aldus het rapport.

“Er is geen beleidsdocument dat het proces in detail beschrijft en de resultaten van elk onderzoek zijn vertrouwelijk. Als er wel onderzoeken plaatsvinden, duurt het vaak maanden of jaren voordat het Israëlische leger de moorden onderzoekt, en de families van de meestal Palestijnse journalisten hebben binnen Israël weinig mogelijkheden om gerechtigheid te eisen.”

Dertien van de door het Israëlische leger gedode journalisten waren op het moment van hun dood duidelijk gemarkeerd als pers, waaronder Abu Akleh, en Fadel Shana, een cameraman van Reuters, die naast een voertuig met TV en Press insignes stond toen hij in 2008 in de Gazastrook werd neergeschoten.

Sherif Mansour, CPJ’s programmacoördinator voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zei: “De mate waarin Israël beweert journalistenmoorden te onderzoeken hangt grotendeels af van externe druk.

“Er zijn vluchtige onderzoeken naar de dood van journalisten met een buitenlands paspoort, maar dat is zelden het geval voor vermoorde Palestijnse verslaggevers. Uiteindelijk heeft niemand enige schijn van gerechtigheid gezien.”

In april 2022 werd een formele klacht ingediend bij het Internationaal Strafhof (ICC), waarin wordt beweerd dat Israëls “systematische aanvallen” op Palestijnse journalisten en het verzuim om hun moorden te onderzoeken neerkomen op oorlogsmisdaden.

De klacht werd ingediend door de Internationale Federatie van Journalisten, het Palestijnse Journalisten Syndicaat en het Internationaal Centrum voor Gerechtigheid voor Palestijnen. Het bureau van de aanklager van het ICC heeft de ontvangst van de klacht op 25 april formeel bevestigd.

In november werd onthuld dat de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet gebruik heeft gemaakt van een database van mobiele telefoonbedrijven om de activiteiten van journalisten te volgen in zowel strafrechtelijke als veiligheidsgerelateerde onderzoeken.

Laatste nieuws

Irak onthult vervoersproject van 17 miljard dollar dat Azië en Europa met elkaar verbindt

Ambitieus spoor- en wegeninfrastructuurplan gelanceerd door premier wil van...

Arabisch persoverzicht: Egyptische worstelaar vlucht naar Frankrijk, wakkert vragen aan over salarissen

Ondertussen is Soedan teruggekeerd naar handmatige banksystemen en brengt...

Irak: Christelijke NGO’s beschuldigd van pogingen tot bekering van Yazidi’s

Leiders van de Yazidi-gemeenschap hebben hun verontwaardiging uitgesproken over...

Jamal Khashoggi Way’: Los Angeles stemt voor nieuwe naam Saoedisch consulaat straat

Besluit komt jaar nadat straat buiten Saoedi-Arabische ambassade in...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Beroering in Soedan: Waar is Omar al-Bashir?

Bashir, die 30 jaar lang Soedan regeerde, wordt vastgehouden...

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht schonden met Iran-sancties

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht heeft geschonden...

Nizar Banat: Familie van gedode activist daagt Palestijnse Autoriteit voor Internationaal Strafhof

Broer van uitgesproken campagnevoerder die vorig jaar in hechtenis...

Shireen Abu Akleh: Al Jazeera daagt Israël voor het ICC wegens moord op journaliste

Medianetwerk dient rechtszaak in bij rechtbank in Den Haag...

Schutters vermoorden de door ICC gezochte commandant in Benghazi in Libië

Mahmoud al-Werfalli was door het Internationaal Strafhof aangeklaagd wegens...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) + 85 = 86

Arabisch persoverzicht: Egyptische worstelaar vlucht naar Frankrijk, wakkert vragen aan over salarissen

Ondertussen is Soedan teruggekeerd naar handmatige banksystemen en brengt Turks-Qatari samenwerking huizen naar Noord-Syrië. Egyptische worstelaar vlucht naar Frankrijk Een Egyptische worstelaar verliet in het geheim...

Irak: Christelijke NGO’s beschuldigd van pogingen tot bekering van Yazidi’s

Leiders van de Yazidi-gemeenschap hebben hun verontwaardiging uitgesproken over pogingen van westerse missionarissen om hun volk via hulpverlening tot het christendom te bekeren. Sara* is...

Jamal Khashoggi Way’: Los Angeles stemt voor nieuwe naam Saoedisch consulaat straat

Besluit komt jaar nadat straat buiten Saoedi-Arabische ambassade in Washington DC werd omgedoopt tot 'Jamal Khashoggi Way'. De gemeenteraad van Los Angeles heeft gestemd om...