Nieuwste artikelen:

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

Egypte en EU leiden mondiaal orgaan voor terrorismebestrijding ondanks bezorgdheid over rechten

Leestijd: 4 minuten

Benoeming veroordeeld door rechtengroeperingen die vrezen dat Caïro de positie zal gebruiken om “de bescherming van de mensenrechten in het antiterrorismebeleid verder te verzwakken”.

Egypte heeft het medevoorzitterschap op zich genomen van een invloedrijk mondiaal orgaan dat het beleid inzake terrorismebestrijding vormgeeft, ondanks de veroordeling van zijn benoeming vanwege Caïro’s “misbruik van internationale normen inzake terrorismebestrijding”.

Egypte werd samen met de Europese Unie formeel covoorzitter van het Global Counterterrorism Forum (GCTF) tijdens een vergadering van het coördinatiecomité van de organisatie in de Egyptische hoofdstad op donderdag.

EU-ambtenaar Charles Fries (L) en de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry op de vergadering van de GCTF in Caïro op donderdag (@MFAEgypt).
EU-ambtenaar Charles Fries (L) en de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry op de vergadering van de GCTF in Caïro op donderdag (@MFAEgypt).

“Wij zijn vereerd als gastheer te mogen optreden voor de eerste vergadering van het coördinatiecomité van het GCTF, die samen met de Europese Unie wordt voorgezeten en waarin alle partijen hun collectieve verbintenis hebben onderstreept om deze wereldwijde plaag te blijven bestrijden”, zei de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry in zijn openingswoord.

Charles Fries, adjunct-secretaris-generaal van de Europese Dienst voor extern optreden, het diplomatieke orgaan van de EU, vertelde de vergadering dat de dreiging van het terrorisme in Afrika een “strategische prioriteit” is van de gezamenlijke ambtstermijn van de EU en Egypte, die tot 2025 loopt.

“Onze boodschap is duidelijk: we moeten ons richten op de aanpak van de gesel van het terrorisme op het hele continent en dat moeten we doen samen met een breed scala aan actoren uit het veld – regeringen, gemeenschappen, maatschappelijke organisaties”, aldus Fries.

“De EU is vastbesloten ervoor te zorgen dat het GCTF dynamisch en actiegericht is en geschikt blijft voor zijn doel.”

Maar in een brief die vorige maand naar Josep Borrell, de EU-beleidschef voor buitenlandse zaken, werd gestuurd, herhaalden mensenrechten- en maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International, Human Rights Watch en het Instituut voor mensenrechtenstudies in Caïro, hun bezorgdheid over de mensenrechtenschendingen in Egypte in verband met het antiterrorismebeleid onder president Abdul Fattah el-Sisi.

Volgens hen heeft Egypte “terrorismebestrijding gebruikt om de mensenrechten te beknotten” en dreigt de EU haar eigen engagement voor de bescherming van de mensenrechten te ondermijnen door zich aan te sluiten bij de regering van Sisi.

“Wij blijven bezorgd dat Egypte zijn invloedrijke positie binnen de GCTF zal proberen te gebruiken om kritiek op zijn uitvoerig gedocumenteerde mensenrechtenschendingen te ontlopen en zijn inspanningen om de bescherming van de mensenrechten in het antiterrorismebeleid op multilateraal niveau te verzwakken, te bevorderen”, aldus de brief.

Middle East Eye meldde voor het eerst in januari 2022 dat EU-ambtenaren een gezamenlijk bod met Egypte hadden goedgekeurd om de GCTF te leiden.

Volgens door MEE ingeziene documenten werd het bod goedgekeurd een dag nadat een in Caïro gevestigde mensenrechtengroep, het Arabic Network for Human Rights Information (ANHRI), zei dat het gedwongen was te sluiten vanwege vervolging door de regering.

Egyptische mensenrechtenactivisten vertelden MEE dat het gezamenlijke bod suggereert dat sommige EU-instellingen bereid zijn een oogje dicht te knijpen voor mensenrechtenschendingen in verband met antiterrorismewetten, en beschuldigden de EU ervan met Sisi samen te werken om zijn imago te verbeteren.

Een groep mensenrechtenorganisaties, waaronder de organisaties die de brief van vorige maand hebben ondertekend, zei vervolgens in een gezamenlijke verklaring dat zij “ontsteld” waren over het besluit van de EU om met Egypte samen te werken en riep de EU op zich uit het bod terug te trekken.

In de verklaring werd gewezen op de “alarmerende staat van dienst van Egypte op het gebied van ernstige mensenrechtenschendingen, vaak ‘gerechtvaardigd’ in naam van het terrorisme” en op “een systematisch probleem van misbruik en oneigenlijk gebruik van wetten en praktijken inzake terrorismebestrijding”.

Egypte en de EU werden niettemin in april 2022 door de GCTF bevestigd als medevoorzitters, waarbij de EU afgelopen september Canada verving als de andere medevoorzitter.

Egypte neemt het stokje over van Marokko, dat sinds 2015 medevoorzitter was.

In hun brief aan Borrell van vorige maand riepen mensenrechtenorganisaties de EU-ambtenaren op om “stappen te ondernemen om de mensenrechten een nieuwe plaats te geven binnen de werkzaamheden van [de GCTF] op het gebied van mondiaal antiterrorismebeleid”, en om bij Egyptische ambtenaren hun bezorgdheid te uiten over het “misbruik van antiterrorismewetgeving om onafhankelijke maatschappelijke organisaties hard aan te pakken”.

Amr Magdi, senior onderzoeker bij de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van HRW, zei tegen MEE: “We zien geen echte vermelding van mensenrechten of de verstikking van het maatschappelijk middenveld in Egypte onder de regering van al-Sisi.

“We zien geen veroordeling van mensenrechtenschendingen door veiligheidstroepen in Egypte onder de naam van terrorismebestrijding, waaronder wijdverspreide, goed gedocumenteerde gedwongen verdwijningen, marteling en buitengerechtelijke executies.

“Europese functionarissen zeggen gewoonlijk dat dit soort forums hen in staat stelt om met Egyptische functionarissen in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen, waaronder mensenrechten, maar afgaande op de resultaten geven deze forums de Egyptische regering in feite uitstekende mogelijkheden om de zaken goed te praten, terwijl de misstanden onverminderd doorgaan.”

De GCTF-bijeenkomst in Caïro vindt plaats in dezelfde week dat 51 rechtenorganisaties de Egyptische autoriteiten opriepen om Salah Soltan vrij te laten, de willekeurig vastgehouden vader van Mohamed Soltan, een Amerikaans staatsburger die 643 dagen in Egypte in de gevangenis heeft doorgebracht nadat hij in juli 2013 was gearresteerd.

De GCTF is een internationale organisatie die in september 2011 in New York is opgericht en nauw samenwerkt met de Verenigde Naties om de eigen strategie voor terrorismebestrijding van de wereldorganisatie te bevorderen.

Tot de 30 leden behoren ook Rusland, China, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Jordanië, Algerije, Nigeria, Pakistan, Indonesië en veel afzonderlijke Europese staten.

Laatste nieuws

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Egypte: Tientallen gearresteerd in hernieuwd optreden tegen dissidenten

Ongeveer 30 mensen werden gearresteerd bij verschillende politie-invallen in...

Egypte: VS neemt bondgenoot op in lijst van landen die kindsoldaten gebruiken

In een nieuw rapport staat dat het Egyptische leger...

Verkiezingen Egypte: Tientallen campagnevrijwilligers van rivaal Sisi aangehouden

Rechtenorganisatie zegt dat ten minste 73 campagnemedewerkers van Ahmed...

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

88 + = 97

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen die anti-zionisme gelijkstelt met antisemitisme. Deze Republikeins geleide maatregel werd aangenomen met 311 stemmen voor...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds het begin van de oorlog in oktober in Israëlische hechtenis zijn overleden, werden gevonden met...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger in oktober in twee luchtaanvallen op Gaza Amerikaanse precisiegeleide munitie heeft gebruikt, waarbij 43 burgers...