Nieuwste artikelen:

Het Israëlische leger houdt willekeurig Palestijnse vrouwen en meisjes uit Gaza vast

Het Israëlische leger heeft willekeurig tientallen vrouwen en meisjes...

Israël beschuldigd van in scène zetten van beelden waarin Palestijnse mannen wapens inleveren

Het Israëlische leger wordt beschuldigd van het in scène...

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Westelijke Jordaanoever: Slachtoffer van aanranding zegt dat regering haar in de steek heeft gelaten

Leestijd: 4 minuten

De Palestijnse journaliste Mervat Al-Azzeh spreekt over haar strijd om de dader van een aanranding ter verantwoording te roepen, omdat de autoriteiten het haar “moeilijker maakten”.

Een Palestijnse journaliste die sprak over een aanranding in een ziekenhuis op de Westelijke Jordaanoever, heeft gezegd dat ze zich onder druk gezet voelde door de uitvoerende en gerechtelijke autoriteiten om haar klacht tegen de dader te laten vallen.

Mervat Al-Azzeh is een 45-jarige Palestijnse journaliste op de Westelijke Jordaanoever (Twitter).
Mervat Al-Azzeh is een 45-jarige Palestijnse journaliste op de Westelijke Jordaanoever (Twitter).

Mervat Al-Azzeh, 45 jaar, plaatste in april een 24 minuten durende video op haar Facebook profiel, waarin ze beschreef hoe een medewerker van het ziekenhuis haar borst aanraakte terwijl hij een röntgenfoto maakte van haar gebroken hand na een verkeersongeluk. Al-Azzeh verklaarde dat de man haar borst aanraakte zonder enige waarschuwing vooraf, hoewel ze geen fysieke pijn in dat gebied ervoer.

Mervat Al-Azzeh deed afstand van haar recht op anonimiteit om met Middle East Eye te spreken en te belichten wat haar was overkomen.

In een interview met MEE uitte Al-Azzeh haar diepe teleurstelling over de manier waarop het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid en het Openbaar Ministerie haar zaak hebben behandeld.

Ze zei dat ze zich ongemakkelijk voelde bij de keuze van de locatie voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd in het ziekenhuis waar de intimidatie plaatsvond, een plaats die ze niet als neutraal beschouwde. Ze was ook niet gelukkig met de manier waarop de onderzoeker haar verhaal over het incident in twijfel trok.

Al-Azzeh kreeg van het Palestijnse Openbaar Ministerie opdracht een psychologische evaluatie te ondergaan nadat zij een klacht had ingediend. De reden voor dit verzoek was dat Al-Azzeh na de aanval een psychologisch trauma had opgelopen. Een van de doelen van de beoordeling was echter het vaststellen van haar geestelijk welzijn, zei ze.

“Ik ging akkoord met het onderzoek om te bewijzen dat ik de waarheid spreek, maar dit verzoek was schokkend voor mij; ik moest geloofd en gesteund worden, niet ondervraagd,” vertelde ze MEE.

Ondanks de teleurstellende reactie van de autoriteiten over haar situatie, verklaarde Al-Azzeh dat ze veel hulp heeft gekregen van mensenrechtengroeperingen en feministische organisaties. Haar familie steunt haar, maar staat onder druk van verschillende personen vanwege de gevoeligheid van seksuele intimidatie in hun gemeenschap, die “nog steeds als een taboe wordt beschouwd”.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bracht een persbericht uit waarin staat dat het dit soort klachten niet onderschat en dat het het als “uiterst ernstig” beschouwt.

In 2019 werd de Palestijnse minister van Volksgezondheid Mai Al-Kaileh geconfronteerd met kritiek voor een uitspraak die zij deed over borstzelfonderzoeken. Ze stelde voor dat vrouwen deze onderzoeken thuis zouden moeten uitvoeren om te voorkomen dat mannen hun borsten aanraken. Al-Azzeh zei dat een dergelijke verklaring als onprofessioneel en potentieel schadelijk werd beschouwd, omdat ze zou kunnen worden geïnterpreteerd als een aanmoediging tot seksueel geweld door gezondheidswerkers.

Al-Azzeh heeft onlangs een advocaat ingehuurd om haar zaak te behandelen, maar was verbaasd te vernemen dat het Palestijnse openbaar ministerie had geweigerd haar advocaat haar dossier of enige informatie daarover te verstrekken. “Ik kan hier geen reden voor vinden, ik zie gewoon dat ze het me moeilijker maken,” zei ze.

Ze zei dat ze weigert in het openbaar de naam van de vermeende dader of de naam van het ziekenhuis te noemen omdat ze de aandacht wil vestigen op het misdrijf van seksuele en onfatsoenlijke aanranding “zonder de zaak te personaliseren”.

Verouderde wetten

Het Palestijnse Journalisten Syndicaat heeft het Palestijnse openbaar ministerie opgeroepen het onderzoek naar het incident te bespoedigen en de dader te berechten. Zij heeft er ook bij de Palestijnse vrouwelijke journalisten op aangedrongen melding te maken van soortgelijke incidenten en hen verzekerd van haar volledige steun en bescherming.

Ondertussen heeft Amal Khrisheh, hoofd van de Palestinian Working Woman Society for Development, haar woede en verdriet geuit over het gebrek aan gerechtigheid voor vrouwen die het slachtoffer zijn van aanranding in de Palestijnse gebieden. Zij schreef dit toe aan de verouderde wetten die de daders niet voldoende bestraffen.

Khrisheh veroordeelde het besluit om Al-Azzeh aan een psychiatrisch onderzoek te onderwerpen en verklaarde dat dit zowel schokkend als gevaarlijk was. “Wij geloven Mervat. Haar behandelen als mentaal onstabiel zal andere vrouwen ontmoedigen om soortgelijke incidenten aan te geven,” zei ze.

In Palestina zijn er momenteel geen specifieke wetten die de bestraffing van seksueel geweld regelen. De wetten die in dergelijke gevallen zouden kunnen worden gebruikt, hebben betrekking op smaad, laster of openbare zedenschennis. Khrisheh riep de Palestijnse wetgevende autoriteiten op om een nieuwe wet aan te nemen die seksuele en onfatsoenlijke aanranding strafbaar stelt en om medische voorzieningen veiliger te maken voor vrouwen.

Al-Azzeh heeft een stroom van steunbetuigingen ontvangen van gebruikers op sociale media, die haar aanmoedigen om door te gaan met haar campagne totdat het recht zijn beloop heeft gekregen. Er zijn echter ook anderen die haar hebben gepest en bekritiseerd en zelfs commentaar hebben geleverd op haar uiterlijk en leeftijd. “Ik heb opmerkingen gezien van mensen die mijn ervaringen met seksuele intimidatie afwezen vanwege mijn leeftijd, door te zeggen dat ik te oud ben om te worden lastiggevallen”, vertelt Al-Azzeh. Toch blijft ze onversaagd en stelt ze dat deze opmerkingen alleen maar versterken dat we de strijd moeten aanbinden met de giftige houdingen die seksueel geweld mogelijk maken.

Ondanks de obstakels waarmee ze is geconfronteerd, blijft Al-Azzeh vastberaden vechten voor haar rechten. Ze is ervan overtuigd dat aanranding strafbaar moet zijn en weigert zich te laten afschrikken door de druk die ze nu ervaart. “Mijn strijd is niet alleen voor mezelf, maar voor alle vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van soortgelijke intimidatie,” verklaarde ze.


Laatste nieuws

Het Israëlische leger houdt willekeurig Palestijnse vrouwen en meisjes uit Gaza vast

Het Israëlische leger heeft willekeurig tientallen vrouwen en meisjes...

Israël beschuldigd van in scène zetten van beelden waarin Palestijnse mannen wapens inleveren

Het Israëlische leger wordt beschuldigd van het in scène...

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Moslimleiders in belangrijke Amerikaanse staten lanceren ‘Abandon Biden’-campagne voor de 2024 verkiezingen

In de Verenigde Staten hebben moslimleiders en organisatoren uit...

Israëlisch personeel gaf valse informatie over de misdaden van de aanslagen van 7 oktober

Een rapport van de Israëlische krant Haaretz heeft onthuld...

Normalisatie van Israël: Is Indonesië de volgende?

De trend naar normalisatie leek momentum te verliezen aan...

Israël-Saudi-Arabië: Netanyahu bevordert normalisering met nieuwe kaart die Palestina uitwist

Illustratie getoond door Israëlische premier bij VN bevat bezette...

Turkije steunt normalisering Israëlisch-Soedi-Arabië, zegt Erdogan

Turkse president steunt normalisering banden omdat Ankara voor vermindering...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

55 − = 47

Israël beschuldigd van in scène zetten van beelden waarin Palestijnse mannen wapens inleveren

Het Israëlische leger wordt beschuldigd van het in scène zetten van beelden waarin Palestijnse mannen, enkel in ondergoed, wapens overhandigen in Noord-Gaza. In een video,...

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd, en naar een onbekende locatie overgebracht, zo blijkt uit beelden die donderdag zijn gepubliceerd. Minstens...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen die anti-zionisme gelijkstelt met antisemitisme. Deze Republikeins geleide maatregel werd aangenomen met 311 stemmen voor...