Nieuwste artikelen:

Soedan kampt met nijpend tekort aan voedsel en medicijnen door gevechten

Leestijd: 6 minuten

Voedselfabrieken en bevoorradingsketens worden getroffen door het conflict en de prijzen rijzen de pan uit in een land waar minstens de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Soedanezen die klem zitten tussen de strijdende partijen in het land, worstelen om betaalbaar voedsel en andere levensbehoeften te vinden, nu de prijzen de pan uit rijzen, winkels worden geplunderd en belangrijke infrastructuur wordt vernietigd tijdens de gevechten.

Na bijna twee weken van conflict tussen het leger en de paramilitaire troepen van de Snelle Strijdkrachten (RSF) hebben problemen met de bevoorrading geleid tot een situatie waarin veel Soedanezen te maken krijgen met lege schappen of sterk gestegen prijzen.

Hoewel er in sommige winkels en supermarkten in Khartoem nog voedsel en water te vinden is, klagen klanten over exorbitante prijzen. De eigenaar van een supermarkt vertelde aan Middle East Eye dat de kosten voor de bevoorrading waren gestegen door een sterke stijging van de brandstof- en transportprijzen. Dit verklaart de prijsstijging, zei hij.

In Wad Madani, een stad ten zuiden van Khartoem in het centraal-oostelijke deel van Soedan, zijn de prijzen in kruidenierswinkels met 40 tot 100% gestegen en basisproducten zoals water in flessen worden nu verkocht tegen het dubbele van hun gebruikelijke prijs. Mensen vullen water in vaten waar ze het kunnen vinden.

Nu de prijs van buskaartjes om het naburige Egypte te bereiken is opgelopen tot 400 dollar per persoon of meer, zijn ook de kosten van huisvesting in Soedan sterk gestegen: een éénkamerappartement kost tot 100 dollar per nacht. In de deelstaat Jazeera, waar relatief weinig gevechten zijn geweest, worden studio-appartementen verhuurd voor 50 dollar per nacht.

De Noorse Vluchtelingenraad vertelde Middle East Eye dat ook de brandstofprijzen sterk zijn gestegen en nu 670 dollar per gallon kosten op de zwarte markt, terwijl ze voorheen 4,20 dollar bedroegen bij de benzinestations. Volgens Africa Confidential zitten de internetdiensten op twee procent van hun vroegere capaciteit.

“Voor de meeste Soedanezen geldt dat als ze ’s ochtends niet naar hun werk gaan, ze hun gezin niet kunnen voeden. Ze kunnen zelfs niet voor één nacht stoppen,” vertelde Moneim Adam, Sudanees directeur van het Access to Justice-programma, aan Middle East Eye.

Een groep liefdadigheidsinstellingen en hulporganisaties, waaronder Unicef en Save the Children, heeft gewaarschuwd voor het grote gevaar dat kinderen in Soedan lopen als de wapenstilstanden door beide partijen genegeerd blijven worden.

“Zonder vrede wordt het veel moeilijker om voedselhulp en voedingsondersteuning te bieden aan uiterst kwetsbare meisjes en jongens en hun gemeenschappen”, aldus Emmanuel Isch, Sudan-directeur van de liefdadigheidsorganisatie World Vision.

Wijdverspreide armoede

In februari, voordat de gevechten begonnen, meldde de VN dat 11,7 miljoen mensen in Soedan, dat 45 miljoen inwoners telt, acuut in voedselonzekerheid verkeerden. Terwijl de internationale organisatie vorig jaar zei dat bijna de helft van Soedan onder de armoedegrens leeft, is het werkelijke cijfer naar verluidt zelfs 80 procent.

“Op dit moment is de situatie van voedsel en gefilterd water een enorm probleem. Als de mensen niet sterven van de bombardementen en de kogels, zullen ze op een gegeven moment sterven van de honger als deze situatie niet wordt opgelost”, vertelde Hind Fadul, een inwoner van Khartoem die Soedan wil verlaten via de oostgrens met Ethiopië, aan MEE.

Soedan, een grote tarwe-importeur, had ook te lijden onder de verstoorde bevoorradingsketens en de gestegen prijzen als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne.

Soedanese boeren hebben jarenlang moeten vechten tegen de klimaatverandering en de harde economische omstandigheden van hun werk, met als gevolg dat velen naar de steden of naar het buitenland zijn getrokken.

Adam zei dat zijn broer, die een boerderij in het noorden van Soedan runt, vorig jaar minder dan 40 procent van de gebruikelijke voorraad van het landgoed heeft geproduceerd als gevolg van watertekorten door droogte en de prijs van gasimporten. De boerderij, die gedeeltelijk eigendom is van de staat, had van de regering onvoldoende brandstof gekregen.

In de nasleep van de gevechten is een aantal lokale initiatieven ontstaan. De Khartoum City Food Bank, die bestaat uit jongeren uit verschillende delen van de hoofdstad, “probeert gezinnen in de wijken die getroffen zijn door de oorlog tussen de Soedanese strijdkrachten en de Rapid Support Forces van voedsel te voorzien”.

Makram Waleed, een 25-jarige arts, heeft een 1.200 personen sterke WhatsApp-gemeenschap opgebouwd, verdeeld over de verschillende wijken van Khartoem en zijn zusterstad Omdurman, waarbij mensen informatie uitwisselen over de levering van basisproducten.

Waleed vertelde Arab News dat de grootste behoefte van de meeste mensen drinkwater was, maar dat er ook veel verzoeken waren voor medicijnen, met name voor diabetes en bloeddruk.

Tagreed Abdin, een architecte en moeder in Khartoem, vertelde MEE dat zij, omdat zij diabetisch is en haar man en moeder hoge bloeddruk hebben, toegang moet hebben tot regelmatige bevoorrading met medicijnen. Ze ging donderdagochtend op pad en vond slechts één apotheek die open was.

Die had geen medicijn tegen hoge bloeddruk en toen ze vroeg wat ze moest doen, stelde de apotheker hibiscusthee voor. Abdin zei dat ze een voorraad insuline had en dat haar man genoeg voorraad had voor een tijdje, maar dat haar moeder misschien zonder zou komen te zitten.

Vernietigde fabrieken

De levering van eerste levensbehoeften is ook getroffen door de vernietiging van belangrijke infrastructuur door beide strijdende partijen.

Middle East Eye heeft beelden geverifieerd van de vernietiging op zondag van de fabriek Sayga Food Industries in Khartoem. De fabriek, een van de grootste brood- en meelfabrikanten en tarwe-importeurs van Soedan, werd beschoten door zowel het leger als de RSF.

Het gebouw brandde twee dagen lang af en is nu een lege ruïne met roet op de overgebleven muren, aldus ooggetuigen. De inhoud werd aanvankelijk geplunderd door criminele bendes, voordat wanhopige gewone bewoners arriveerden, met zakken meel op hun schouders of met behulp van voertuigen en een ezelskar om tientallen zakken graan, zakken suiker en gasflessen mee te nemen.

Khartoum map

Sayga ligt in de lichte industriezone van Khartoem Noord, waar ook leveranciers en producenten van farmaceutische producten, elektronica, airconditioners, hout en auto’s zijn gevestigd. De bewoners van de wijk lijden al jaren onder de lucht- en watervervuiling die wordt veroorzaakt door fabrieken die zich ontdoen van giftige chemicaliën en afval.

Zondag hebben dodelijke botsingen plaatsgevonden tussen het leger, loyaal aan generaal Abdel Fattah al-Burhan, en de RSF, met als leider generaal Mohamed Hamdan Daglo, beter bekend als Hemeti, die verwarring hebben gezaaid in het gebied, waardoor bedrijven het doelwit werden en vervolgens werden geplunderd.

Ooggetuigen in Khartoem en een reeks door MEE ingeziene video’s tonen RSF-strijders die banken, winkels, winkelcentra en markten plunderen.

Op donderdag vertelden bronnen in Khartoem aan MEE dat de RSF nog steeds het meest aanwezig is in de straten van Khartoem en Omdurman, terwijl het leger nog steeds de lucht domineert. Het is bekend dat de RSF heeft ingebroken in eigendommen, en bronnen ter plaatse zeiden dat haar strijders ook proberen luchtaanvallen te vermijden door zich in woongebouwen te begeven.

Sayga is eigendom van Osama Daoud Abdulatiff, een Soedanese zakenmagnaat die ook eigenaar is van de DAL Group, die tarwemolens exploiteert en actief is in de mijnbouw, de gezondheidszorg, de energiesector en de voedingsmiddelenindustrie.

Onder het drie decennia durende bewind van voormalig alleenheerser Omar al-Bashir was de voedselproductie – net als veel andere zaken – verbonden met het militair-industrieel complex, met bedrijfseigenaren en producenten die banden hadden met de staat en het leger.

In 2015 had de Sayga-fabriek ongeveer 8.000 werknemers in dienst en produceerde ze dagelijks 5.500 ton meel. Samen met Wheata Flour Mills en Seen Flour Mills, die beide ook in Khartoem Noord gevestigd zijn, wordt ze beschouwd als een van de belangrijkste brood- en meelproducenten van het land.

Hamza al-Fakri, een inwoner van Abu Halima, ten noorden van Khartoem, vertelde MEE over de gevechten die hij om zich heen heeft gezien.

“Gewapende mannen dringen burgerhuizen binnen om dekking te zoeken en dwingen burgers hun huizen te verlaten. Ze hebben van onze buurt een oorlogsgebied gemaakt,” zei Fakri.

“Veel banken zijn beroofd. Goudwinkels, fabrieken, apotheken, supermarkten en alle soorten winkels worden beroofd. De grootste meelfabriek van Soedan is twee dagen achter elkaar getroffen en in brand gestoken. Hoe komen we aan brood?”

Nieuws

Laatste nieuws

Hamas’ gewapende vleugel zegt dat hun strijders Israëlische soldaten in Gaza hebben gedood en gevangen genomen.

De Al-Qassam Brigades zeggen dat hun strijders Israëlische soldaten...

Een Israëlische soldaat is gefilmd terwijl hij een Koran verbrandde in Gaza.

Beelden op sociale media tonen hoe de soldaat pagina's...

Nieuwsbrief

Ook intressant

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft het minimumloon met 50 procent verhoogd nu de inflatie stijgt.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft woensdag een...

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

Gegevens Israël tonen slechtere gezondheid en economische omstandigheden voor Palestijnse burgers

Palestijnse burgers van Israël rapporteren slechtere gezondheids- en economische...

Egypte ’tweede grootste risico op schuldencrisis na Oekraïne’

De militaire regering van Abdel Fattah el-Sisi is de...

Turkije verhoogt rente naar 25 procent in verrassingsverhoging

De bovenverwachtte rentewijziging helpt de Turkse lira 1,5 procent...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

22 − = 16

Het besluit van het Internationaal Gerechtshof om een halt toe te roepen aan Israëls offensief in Rafah.

De rechters doen geen beroep op Israël om de oorlog in Gaza te beëindigen, nadat Zuid-Afrika een nieuw pleidooi bij het Hof had ingediend. The...

Jeremy Corbyn zal zich als onafhankelijke kandidaat verkiesbaar stellen bij de Britse algemene verkiezingen.

De stap heeft de Labour-partij ertoe aangezet om de voormalige leider uit de partij te zetten, aangezien hij niet mocht optreden als hun kandidaat. De...

Een Israëlische soldaat is gefilmd terwijl hij een Koran verbrandde in Gaza.

Beelden op sociale media tonen hoe de soldaat pagina's van het islamitische heilige boek in een vuur gooit in een gebombardeerde moskee. Een video die...