Nieuwste artikelen:

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

‘Israël is een mislukte democratie’: Amerikaanse houding tegenover Amerikaanse bondgenoot verschuift, zegt peiling

Leestijd: 4 minuten

Vierenveertig procent van de Democraten vindt dat Israël segregatie kent die vergelijkbaar is met apartheid, terwijl 20 procent van de Republikeinen het daarmee eens is.

Een nieuwe opiniepeiling heeft uitgewezen dat meer dan 40 procent van de Democraten in de VS met een mening over Israël het zien als een staat “met segregatie vergelijkbaar met apartheid”, en een vergelijkbaar percentage Democraten steunt de door Palestijnen geleide Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging.

Het onderzoek komt op een moment van verhoogde spanningen tussen de extreem-rechtse regering in Israël onder leiding van premier Benjamin Netanyahu en de Democratische Partij in de VS, en lijkt een verschuiving aan te tonen in de Amerikaanse houding tegenover haar langdurige bondgenoot, aldus de onderzoekers van de peiling.

“Dit is opmerkelijk omdat het gebruik van de term ‘apartheid’ in de Amerikaanse mainstream discours, hoewel steeds vaker gehoord, in veel kringen nog steeds hoogst ongebruikelijk en zelfs taboe is”, aldus Shibley Telhami, directeur van de Critical Issues Poll aan de Universiteit van Maryland, die de enquête uitvoerde.

In de peiling, die van 27 maart tot 5 april 2023 werd gehouden onder 1.203 respondenten, stelde Telhami verschillende vragen, waaronder: “U hebt wellicht de recente ontwikkelingen in Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza gevolgd. Naar uw mening, welke van de volgende is dichter bij het beschrijven van de manier waarop Israël op u overkomt.”

De opties die werden gegeven waren een levendige democratie, een gebrekkige democratie, een staat met beperkte rechten voor minderheden, en een staat met segregatie vergelijkbaar met apartheid, of “ik weet het niet”.

Terwijl de meerderheid van de respondenten verklaarde het niet te weten, zei 44 procent van de Democraten die zich over de vraag uitspraken, dat Israël op een apartheidsstaat lijkt. Dit volgt op 34 procent van de Democraten die zeiden dat Israël een gebrekkige democratie is.

Wat betreft de Republikeinen die de vraag beantwoordden, zei 20 procent van de respondenten die een andere mening uitten dan “ik weet het niet” dat het land lijkt op een apartheidsstaat, en 41 procent zei dat Israël een levendige democratie is.

“Het is duidelijk dat de publieke opinie over Israël aan het verschuiven is. De term ‘apartheid’ lijkt een gangbare term te zijn geworden onder veel Amerikanen, vooral Democraten,” zei Telhami, die ook senior fellow is bij het Brookings Institution.

“En zelfs de BDS-beweging, die op aanzienlijke obstakels in de Amerikaanse mainstream is gestuit, lijkt aanzienlijke steun te krijgen onder Democraten die hun mening hebben geuit.”

Hoewel uit de peilingen blijkt dat de houding van kiezers ten aanzien van Israël en Palestina aanzienlijk verandert, blijft een groot deel van de Democratische leiding in het Congres en in de huidige regering grote steun bieden aan Israël.

Bij zijn eerste bezoek aan het buitenland als leider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden, reisde Congreslid Hakeem Jeffries naar Israël, waar hij Netanyahu ontmoette. Het bezoek kwam ondanks een golf van kritiek op Israël van leden van de Democratische Partij.

Deze week keurde het Congres ook een wetsvoorstel goed met een stemmarge van 400-19 waarin steun wordt uitgesproken voor de relatie tussen de VS en Israël en waarin de 75e verjaardag van de oprichting van Israël wordt gevierd. Het wetsvoorstel bevatte met name geen oproep tot een tweestatenoplossing.

Publieke opinie over BDS-beweging

Een andere vraag die in de peiling werd gesteld was: “Wat is uw standpunt, als u dat heeft, over de Boycot, Divestment en Sancties (BDS) beweging gericht tegen Israël?”.

De BDS-beweging is een geweldloos initiatief dat de Israëlische bezetting en schendingen van Palestijnse mensenrechten wil aanvechten door middel van economische, culturele en academische boycots, vergelijkbaar met de succesvolle boycotcampagnes van apartheid Zuid-Afrika.

Als we de resultaten bekijken van degenen die een mening gaven, zegt 65 procent van de Republikeinen tegen BDS te zijn. Onder Democraten met een andere mening dan “Ik ben niet bekend” of “Ik weet het niet”, zei 40 procent het te steunen en 20 procent zei ertegen te zijn.

Hoewel de publieke opinie lijkt te verschuiven, ondervindt de BDS-beweging nog steeds tegenkanting. Vorige maand riepen politieke leiders in New Hampshire op tot publieke steun voor een anti-boycotwet die staatsfondsen zou verbieden om contracten te sluiten met of te investeren in bedrijven die de BDS-beweging tegen Israël steunen.

Wetgeving tegen BDS bestaat momenteel alleen op staatsniveau in de VS, en als dit wetsvoorstel tot wet wordt verheven, zou New Hampshire de 36e staat zijn die dat doet.

In april 2022 werd Tennessee de meest recente staat om een anti-BDS-wet aan te nemen die zegt dat alle overheidscontracten “een schriftelijke verklaring moeten bevatten dat het bedrijf zich momenteel niet bezighoudt met, en zich voor de duur van het contract niet zal bezighouden met een boycot van Israël”.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof weigerde zich ook te mengen in een juridische strijd over een wet uit Arkansas die aannemers verplicht een belofte te ondertekenen om Israël niet te boycotten.

Het hoogste gerechtshof van het land verwierp een verzoekschrift van de Arkansas Times, die de uitspraak van een lagere rechtbank wilde aanvechten waarin de rechtszaak van de krant werd verworpen die beweerde dat de wetgeving de door de Amerikaanse grondwet gewaarborgde bescherming van de vrijheid van meningsuiting schendt.

Volgens de krant was de wet “weerzinwekkend en een schending van de Bill of Rights”.

Laatste nieuws

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

2 + = 8

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en noemde het 'onbezonnen en provocerend'. Canada heeft aangekondigd dat het de Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen de stilte van de regering-Sisi over de moord op eigen soldaten en het gebrek aan...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl sommige hervormers hem zien als hun laatste kans om aan de macht te komen. Toen de...