Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

Iraans persoverzicht: Prominente journalist kort na vrijlating opnieuw vastgehouden

Leestijd: 4 minuten

Drie studentenactivisten voor de rechter gedaagd, een speciaal comité opgericht om pro-protest artiesten en atleten te onderdrukken, en Irak en Turkije importeren $17,6 miljard aan niet-olieproducten uit Iran.

Journalist voor derde keer in 14 jaar gevangen gezet

Kayvan Samimi, een prominente Iraanse journalist en politiek activist, is slechts drie maanden na zijn vrijlating uit de gevangenis van Semnan, waar hij een deel van een straf van drie jaar in ballingschap heeft uitgezeten, gearresteerd.

Sinds 2009 is de 75-jarige journalist verschillende keren gearresteerd en heeft hij twee veroordelingen van zes en een half en drie jaar gevangenisstraf uitgezeten.

Zijn advocaat, Mustafa Nili, schreef op Twitter dat hij van de arrestatie had gehoord toen het nieuws erover op tv werd uitgezonden.

“Ik nam contact op met zijn familie voor meer details over zijn arrestatie, maar ze wisten niet eens dat hij opnieuw was gearresteerd”, schreef hij.

Op 25 april uitte Nili zijn bezorgdheid over Samimi’s gezondheidstoestand en verblijfplaats.

“Het is nu zes dagen geleden dat de heer Kayvan Samimi werd gearresteerd en tot nu toe kon niemand hem bereiken. Gezien zijn leeftijd en gezondheidstoestand zijn we uiterst bezorgd over zijn welzijn,” schreef Nili, die zelf vorig jaar werd gearresteerd omdat hij politieke en studentenactivisten vertegenwoordigde bij vestigingen van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Rechtbanken.

Functionarissen van de rechterlijke macht moeten de redenen voor Samimi’s laatste detentie nog bekendmaken.

Een paar dagen na Samimi’s vrijlating op 26 januari meldden lokale media dat justitie hem had gedagvaard voor een filiaal van de Islamitische Revolutionaire Rechtbank, maar hij weigerde voor de rechtbank te verschijnen.

Studenten vervolgd wegens gifopmerkingen

Drie universitaire studentenactivisten, Zia Nabavi, Hasti Amiri en Freshteh Tousi, werden voor de rechtbank gedaagd en beschuldigd van “propaganda tegen de gevestigde orde” omdat zij hun woede hadden geuit over de gifgasaanvallen op meisjesscholen in heel Iran.

Op maandag schreef een Telegram-kanaal dat nieuws verslaat in verband met leraren- en studentenactivisten dat de Basij en het inlichtingenbureau van Teherans Alameh Tabataba’i Universiteit nieuwe zaken tegen de drie activisten hadden geopend.

Het United Students Twitter account, dat verslag doet van het politieke activisme van studenten op Iraanse universiteiten, zei dat de nieuwe beschuldigingen tegen de drie werden geuit nadat zij op 7 maart hadden deelgenomen aan een protest op de Allameh Tabataba’i campus.

Nabavi is sinds 2007 verschillende keren gearresteerd en heeft een straf van acht jaar en één jaar uitgezeten.

Amiri werd ook veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en Tousi kreeg in 2019 een gevangenisstraf van 18 maanden.

Hardhandig optreden tegen artiesten en beroemdheden

BBC Persian onthulde dat Irans Supreme National Security Council arrestaties, reisverboden en vervolging had bevolen van beroemde Iraanse artiesten, beroemdheden en kampioenen die de anti-regeringsprotesten van 2022 steunden.

Volgens het rapport gaf dezelfde instantie opdracht tot inbeslagname van eigendommen en blokkeerde bankrekeningen van deze beroemdheden.

In Iran zijn landelijke anti-establishment protesten uitgebroken na de dood van Mahsa Amini, die in hechtenis was genomen omdat ze haar haar niet “passend” had bedekt. Honderden atleten en beroemdheden steunden publiekelijk de protesten.

Op 22 april publiceerde BBC Persian drie vertrouwelijke documenten over een in de veiligheidsraad van het land opgerichte commissie, met de mededeling dat “een veiligheidsentiteit in de regio” de documenten met de Britse omroep had gedeeld.

Volgens dit rapport vroeg Mohammad Mahdi Esmaeili, de minister van Cultuur, zes dagen na het begin van de protesten aan het ministerie van Economie om een rapport op te stellen over de belastingaangiften van 141 kunstenaars die de demonstranten steunden.

Het rapport van de BBC voegde eraan toe dat vijf dagen later, toen de protesten zich uitbreidden naar alle grote steden, de Hoge Nationale Veiligheidsraad het permanente “Comité van Speciale Cijfers” oprichtte om het optreden tegen dissidente kunstenaars te coördineren.

Volgens dit rapport waren het ministerie van Cultuur en de inlichtingenorganisatie van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) verantwoordelijk voor de arrestatie en vervolging van kunstenaars en beroemdheden.

Tegelijkertijd werden de twee ministeries van Sport en Inlichtingen belast met het monddood maken van dissidente sporters.

Irak en Turkije zijn belangrijke importeurs van Iran

Irak en Turkije staan bovenaan de lijst van landen in het Midden-Oosten die niet-olieproducten invoeren uit Iran, ondanks de sancties van de VS tegen de meeste sectoren van de economie en het bankwezen in Iran.

Het persagentschap ISNA meldde dat in het vorige Iraanse jaar, dat eindigde op 20 maart, de niet-olie-export naar Irak 10,2 miljard dollar bedroeg. Turkije importeerde in dezelfde periode goederen ter waarde van ongeveer 7,4 miljard dollar.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), met 5,7 miljard dollar, Afghanistan, met 1,6 miljard dollar, en Pakistan, met 1,4 miljard dollar, werden na Turkije gerangschikt volgens gegevens van de door de staat gerunde Kamer van Industrie, Mijnbouw en Handel.

Het rapport maakte niet duidelijk welke specifieke producten naar deze landen werden uitgevoerd, aangezien de handel in Iraanse gas- en petrochemische producten ook verboden is krachtens de sancties van de VS.

Het rapport gaf geen antwoord op vragen over het overmaken van de exportinkomsten naar Iran, aangezien Iraanse banken door de sancties zijn uitgesloten van het wereldwijde banksysteem.

De afgelopen weken heeft de regering van president Ebrahim Raisi kritiek te verduren gekregen omdat zij er niet in is geslaagd het gasexportgeld van het land in Irak vrij te geven. Sommige Iraanse economen hebben de gasexport naar de buurlanden een “gas-voor-voedsel” programma genoemd.

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

1 × = 5

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...