Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

Israël: VN-rapporteur doelwit van ‘lastercampagne’ omdat zij bezetting aan de kaak stelt

Leestijd: 4 minuten

Rechtse NGO’s en politici roepen op tot ontslag van Francesca Albanese, maar VN-deskundige zegt dat ze Israël zal blijven aanklagen wegens schending van het internationaal recht.

Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden, laat zich niet afschrikken door de recente Israëlische campagnes die haar beschuldigen van antisemitisme omdat ze haar werk doet.

Francesca Albanese werd in mei 2022 aangesteld als speciale VN-rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden (Twitter).
Francesca Albanese werd in mei 2022 aangesteld als speciale VN-rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden (Twitter).

“Dit is niet de eerste noch de laatste keer dat mijn mandaat en persoonlijkheid onder vuur komen te liggen,” vertelde ze aan Middle East Eye. “Een apartheidsregime mag, zoals het internationale wettelijke kader erkent, zijn toevlucht nemen tot de vervolging van personen en organisaties die zich daartegen verzetten.”

Sinds ze haar functie in mei 2022 op zich nam, heeft Albanese te maken gekregen met aanzienlijke oppositie van de Israëlische rechtervleugel voor haar opmerkingen over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Als onderdeel van haar taak als VN-rapporteur heeft ze Israël met naam en toenaam genoemd voor mensenrechtenschendingen, waaronder de misdaad van apartheid en het opereren als een koloniale staat die niet verantwoordelijk wordt gehouden voor het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de bezette Palestijnse gebieden.

In december lanceerde het hasbara-platform (PR) van de Israëlische regering, ACT-IL, een campagne waarin werd opgeroepen tot haar ontslag. Dit werd gevolgd door een soortgelijke petitie op Change.org.

Begin april nam het momentum om Albanese uit haar functie te verwijderen toe, in wat leek op een gecoördineerde campagne met behulp van artikelen en tweets.

Tussen 9 en 12 april werden meerdere artikelen gepubliceerd in verschillende verkooppunten, waaronder de Times of Israel, World Israel News, de Washington Free Beacon, Jewish News Syndicate, European Jewish Press, The Jerusalem Post en The Foreign Desk, waarin Albanese werd beschuldigd van antisemitisme.

De artikelen werden getimed om samen te vallen met een Twitter-campagne om VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk onder druk te zetten om Albanese te ontslaan. Israëlische agenten mobiliseerden ook een Italiaanse wetgever om Albanese’s ontslag te eisen.

Albanese zegt dat de artikelen veel onware beschuldigingen bevatten, waarbij zij werd beschuldigd van het aanzetten tot geweld door Hamas en het “vergoelijken van anti-joods terrorisme”, wat de VN-rapporteur als ongefundeerd heeft ontkend. Volgens haar zijn deze beschuldigingen gebaseerd op een verkeerde voorstelling van een conferentie die zij heeft bijgewoond als een door Hamas gesponsord evenement en op haar bevestiging van het recht van de Palestijnen op zelfverdediging.

Albanese heeft ook alle beschuldigingen van antisemitisme afgedaan als “leugens” en onderdeel van een “lastercampagne”.

Ondanks de niet aflatende druk is Albanese vastbesloten zich te blijven uitspreken tegen de Israëlische bezetting. “Ik moet me blijven concentreren op mijn werk en [op] de miljoenen die worden onderdrukt of worden getroffen door de bezetting, evenals op de vele bedreigden over de hele wereld omdat ze die aan de kaak stellen,” vertelde ze aan MEE.

Algemeen wordt aangenomen dat het pas heropende Israëlische Ministerie van Strategische Zaken, dat NGO’s financiert om indirect Israëlische boodschappen te verspreiden, bij deze campagne betrokken was. NGO Monitor, bekend om het fabriceren van bewijzen tegen zes Palestijnse maatschappelijke organisaties, en het International Legal Forum(ILF) behoren tot de organisaties die met het ministerie in verband worden gebracht. Beide NGO’s hebben online campagnes gevoerd waarin werd opgeroepen tot het ontslag van Albanese.

Ondertussen is Amichai Chikli, de Israëlische minister voor Diaspora-aangelegenheden en bestrijding van antisemitisme, op de kar gesprongen en heeft hij eerder deze maand een artikel geschreven waarin hij Albanese aanvalt en oproept tot haar ontslag.

Antisemitisme en Israëlkritiek door elkaar halen

In haar commentaar op de campagne zei Carinne Luck, internationaal directeur van Diaspora Alliance: “Het doet niets om de rechten en veiligheid van Joodse mensen te beschermen.”

“Een dergelijke verwarring van antisemitisme met kritiek op Israël maakt het alleen maar moeilijker om antisemitisme te identificeren wanneer het zich voordoet,” zei ze tegen MEE.

Ook het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanval op Albanese veroordeeld en gezegd dat deze verband houdt met haar onthulling van Israëlische “criminaliteit”.

Het ministerie riep VN-lidstaten op om “bescherming te bieden aan mandaathouders en mensenrechtenverdedigers tegen intimidatie en aanvallen van de Israëlische bezetting”.

Sid Shniad, stichtend lid van Independent Jewish Voices Canada, zei dat beschuldigingen van antisemitisme vaak worden geuit tegen degenen die kritiek hebben op Israëls mishandeling van Palestijnen.

“Mevrouw Albanese staat niet alleen, gezien het feit dat verschillende voormalige rapporteurs, evenals Amnesty International en Human Rights Watch, allemaal het doelwit zijn geweest van dezelfde laster,” zei hij tegen MEE.

Albanese is een bekend expert op het gebied van gedwongen migratie en doceert internationaal recht aan verschillende universiteiten. Ze heeft een rechtendiploma en een doctoraat in uitvoering, en is een getrouwde moeder van twee kinderen.

Zij is de eerste vrouw die de speciale rapporteur voor Palestina is. Hoewel haar mannelijke voorgangers ook hard werden aangevallen door Israëlische functionarissen en pro-Israël groepen, is de huidige gerichte en krachtige poging om een rapporteur uit haar functie te verwijderen ongekend.

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Saudi-Arabië stijgt naar 100 executies in 2023

Amnesty International waarschuwt dat doodstraf wordt gebruikt in 'grove...

Boycotwet: Critici van Israël als antisemitisch bestempelen is een ‘gevaarlijke weg’, aldus parlementsleden

Campagnegroepen waarschuwen dat wetgeving desinvesteringen in wapenhandel en fossiele...

Elon Musk dreigt Anti-Defamation League aan te klagen

De eigenaar van X zegt dat ADL het sociale...

Israëlische operatie in Jenin is oorlogsmisdaad, zeggen experts

Internationaal recht verbiedt Israël aanvallen uit te voeren op...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

2 + 1 =

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...