Nieuwste artikelen:

Champions League: Mohammed bin Zayed uit VAE bezoekt Turkije voor finale

Emirati leider woont wedstrijd in Istanbul bij als Inter...

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst...

Beroering in Soedan: Waar is Omar al-Bashir?

Leestijd: 4 minuten

Bashir, die 30 jaar lang Soedan regeerde, wordt vastgehouden in de Kober-gevangenis, waaruit in het weekend duizenden gevangenen zijn ontsnapt.

De verblijfplaats van Soedans voormalige president Omar al-Bashir is twijfelachtig nadat duizenden gevangenen in het weekend ontsnapten uit de Kober gevangenis, de zwaar beveiligde faciliteit waar hij sinds 2019 wordt vastgehouden.

De voormalige president van Soedan, Omar Hassan al-Bashir (shutterstock).
De voormalige president van Soedan, Omar Hassan al-Bashir (shutterstock).

Twee voormalige gevangenen vertelden Middle East Eye dat ze zondag samen met duizenden andere medegevangenen uit Kober waren ontsnapt nadat de gevechten rond de gevangenis waren verhevigd. Ze konden niet zeggen of Bashir ook was ontsnapt of verplaatst.

Sudanese lokale media publiceerden zondag een video van gevangenen die de Kober gevangenis verlaten en beelden van gevechten eromheen. Op de video was te zien hoe mensen in hun witte gevangenisuniformen door een steegje liepen en hun spullen droegen.

Bronnen in Sudan en de VS vertelden dat zij hadden gehoord dat Bashir was verplaatst door de Sudanese strijdkrachten (SAF) van generaal Abdel Fattah al-Burhan, maar konden deze informatie evenmin bevestigen.

Een anonieme politiebron die sprak met Sudans Post, een in Zuid-Sudan gevestigde publicatie, zei dat Bashir en enkele andere leden van zijn administratie uit de Kober gevangenis waren overgebracht naar een veilige plaats, nadat gewapende mannen, vermoedelijk van de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), gevangenisbewakers hadden aangevallen om gevangenen te bevrijden.

“De politie heeft de nodige maatregelen genomen om de veiligheid van voormalig president Omar al-Bashir en leden van zijn regime, die naar een veilige locatie zijn overgebracht, te waarborgen. Deze maatregel is ook bedoeld om te voorkomen dat zij de gevangenis ontvluchten”, aldus de politiebron.

Terugkeer van de oude garde

Bashir, een brigadegeneraal die in 1989 aan de macht kwam door een militaire staatsgreep met islamistische steun, heeft 30 jaar lang Soedan geregeerd. Hij werd in april 2019 tijdens een volksopstand afgezet en werd beschuldigd van corruptie en de doodstraf, indien veroordeeld, voor zijn aandeel in die staatsgreep.

Tegen de 79-jarige loopt ook een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) wegens oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid, gedwongen overplaatsing, marteling en verkrachting. Een bron bij het hof in Den Haag vertelde MEE dat zij niet wisten waar Bashir was, maar dat de situatie in Sudan “zeer slecht was voor de zaak”.

Zondagavond leidden berichten en videobeelden van gevangenen die uit de Kobarngevangenis ontsnapten tot speculaties over de verblijfplaats van de voormalige alleenheerser.

In Khartoem wordt sinds 15 april hevig gevochten tussen de SAF en de RSF. Beide militaire entiteiten worden geleid door mannen die jarenlang Bashir hebben gediend, om hem vervolgens in 2019 van de macht te helpen ontzetten.

Burhan, de feitelijke leider van Sudan en hoofd van de SAF, was jarenlang een van de betrouwbare luitenants van Bashir, zowel letterlijk als politiek. Zijn militaire carrière onder de voormalige president werd gekenmerkt door prominente rollen in Zuid-Sudan, Darfur en Jemen, waar hij als hoofd van de strijdkrachten de door Saudi-Arabië geleide coalitie hielp bevoorraden met Sudanese huurlingen.

Mohamed Hamdan Daglo, het hoofd van de RSF, beter bekend als Hemeti, werd in het centrum van de Soedanese staat gebracht door Bashir, die de strijders van de voormalige krijgsheer gebruikte om een opstand tegen zijn bewind in Darfur, in het afgelegen westen van Soedan, bruut neer te slaan.

De RSF, die in 2013 is opgericht onder controle van Bashirs inlichtingendiensten, is voortgekomen uit de Janjaweed-milities die worden beschuldigd van systematisch moorden, martelen en verkrachten in Darfur. In 2017 bracht Bashir de paramilitair onder zijn directe controle, waarbij hij Hemeti vaak “mijn bescherming” noemde.

Terwijl zowel Burhan als Hemeti de afzetting van Bashir in 2019 vergemakkelijkten, hebben islamistische bondgenoten van Bashir sinds de door beide generaals geïnitieerde militaire staatsgreep van oktober 2021 opnieuw invloedrijke posities in Sudan ingenomen. Velen in Sudan zien de vrijlating van Bashir als de logische volgende stap in de herbevestiging van de macht door de oude garde.

Strategische locaties

Kober, het gebied waar de gevangenis staat, is van groot strategisch belang. Het ligt dicht bij de welvarende wijk Kafouri in het noordoosten van Khartoem, waar buitenlandse ambassades hun kantoren hebben, en bij een van de poorten van de hoofdstad, ten noorden van de rivier de Blauwe Nijl.

In Kafouri staat ook het huis van Bashir, dat in april 2019 door demonstranten werd bestormd. De laatste berichten over zijn verblijfplaats waren in februari en december, toen hij vanuit de gevangenis naar het ziekenhuis werd gebracht voor medische tests.

Bashir, zijn plaatsvervanger Bakri Hassan Saleh en Abd al-Rahim Muhammad Hussein, de voormalige minister van Defensie, en andere leiders van de voormalige regerende Nationale Congrespartij, die in 2019 werd verboden, hebben bijna acht maanden in het ziekenhuis doorgebracht voor een “speciale gezondheidsbehandeling” die door de rechtbank is opgelegd. In november 2022 werden zij overgebracht naar Kober.

De RSF heeft de ontsnapping uit de gevangenis veroordeeld. Het zei in een verklaring op Twitter dat “de coupplegers en de extremisten het wiel des tijds achteruit willen draaien door het regeringsregime in het land te herstellen”.

“Vandaag is dit plan duidelijker geworden dan ooit tevoren, door wat er in de media circuleerde over de coupplegers die een gedwongen evacuatie uitvoeren van alle gevangenen in de Kober gevangenis, waaronder alle leiders van het voormalige regime.”

De SAF en de RSF zijn sinds 15 april in actief conflict, waarbij het leger de lucht controleert en de paramilitaire groep een grotere aanwezigheid op straat behoudt. Ze hebben gevochten rond strategische bruggen, luchthavens, militaire bases en regeringskantoren.

Sinds het begin van het conflict zijn meer dan 400 mensen omgekomen en duizenden Soedanezen zijn ontheemd of het land ontvlucht.

Laatste nieuws

Champions League: Mohammed bin Zayed uit VAE bezoekt Turkije voor finale

Emirati leider woont wedstrijd in Istanbul bij als Inter...

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen...

Nieuwsbrief

Ook intressant

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Soedan: Gouverneur van Darfur roept burgers op de wapens op te nemen, met gevaar voor gewelddadige escalatie

Voormalig krijgsheer Minni Minnawi geeft ook de pro-democratische beweging...

Soedan-crisis: Hemeti brengt na dagenlange afwezigheid audioboodschap uit

RSF-chef spreekt voor het eerst sinds enkele dagen publiekelijk,...

Soedan-crisis: Akkoord van Jeddah vrijwel onmiddellijk gevolgd door gevechten

Na ondertekening van een verklaring in Saudi-Arabië zijn het...

Israëlische leger doodde 20 journalisten in 22 jaar, maar ‘niemand is verantwoordelijk gesteld’.

Uit een rapport in opdracht voor de eerste verjaardag...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) − 1 = 1

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen van sloop van huizen, gezien als 'collectieve straf'. Israëlische troepen hebben woensdag laat Palestijnse burgers en...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst als 'immoreel' en 'walgelijk' bestempelde. Turkije heeft het onlineplatform OnlyFans geblokkeerd na klachten van het publiek,...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen dat de IHRA-definitie is gebruikt om 'afwijkende meningen' over de behandeling van Palestijnen 'de mond...