Nieuwste artikelen:

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Beroering in Soedan: Waar is Omar al-Bashir?

Leestijd: 4 minuten

Bashir, die 30 jaar lang Soedan regeerde, wordt vastgehouden in de Kober-gevangenis, waaruit in het weekend duizenden gevangenen zijn ontsnapt.

De verblijfplaats van Soedans voormalige president Omar al-Bashir is twijfelachtig nadat duizenden gevangenen in het weekend ontsnapten uit de Kober gevangenis, de zwaar beveiligde faciliteit waar hij sinds 2019 wordt vastgehouden.

De voormalige president van Soedan, Omar Hassan al-Bashir (shutterstock).
De voormalige president van Soedan, Omar Hassan al-Bashir (shutterstock).

Twee voormalige gevangenen vertelden Middle East Eye dat ze zondag samen met duizenden andere medegevangenen uit Kober waren ontsnapt nadat de gevechten rond de gevangenis waren verhevigd. Ze konden niet zeggen of Bashir ook was ontsnapt of verplaatst.

Sudanese lokale media publiceerden zondag een video van gevangenen die de Kober gevangenis verlaten en beelden van gevechten eromheen. Op de video was te zien hoe mensen in hun witte gevangenisuniformen door een steegje liepen en hun spullen droegen.

Bronnen in Sudan en de VS vertelden dat zij hadden gehoord dat Bashir was verplaatst door de Sudanese strijdkrachten (SAF) van generaal Abdel Fattah al-Burhan, maar konden deze informatie evenmin bevestigen.

Een anonieme politiebron die sprak met Sudans Post, een in Zuid-Sudan gevestigde publicatie, zei dat Bashir en enkele andere leden van zijn administratie uit de Kober gevangenis waren overgebracht naar een veilige plaats, nadat gewapende mannen, vermoedelijk van de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), gevangenisbewakers hadden aangevallen om gevangenen te bevrijden.

“De politie heeft de nodige maatregelen genomen om de veiligheid van voormalig president Omar al-Bashir en leden van zijn regime, die naar een veilige locatie zijn overgebracht, te waarborgen. Deze maatregel is ook bedoeld om te voorkomen dat zij de gevangenis ontvluchten”, aldus de politiebron.

Terugkeer van de oude garde

Bashir, een brigadegeneraal die in 1989 aan de macht kwam door een militaire staatsgreep met islamistische steun, heeft 30 jaar lang Soedan geregeerd. Hij werd in april 2019 tijdens een volksopstand afgezet en werd beschuldigd van corruptie en de doodstraf, indien veroordeeld, voor zijn aandeel in die staatsgreep.

Tegen de 79-jarige loopt ook een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) wegens oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid, gedwongen overplaatsing, marteling en verkrachting. Een bron bij het hof in Den Haag vertelde MEE dat zij niet wisten waar Bashir was, maar dat de situatie in Sudan “zeer slecht was voor de zaak”.

Zondagavond leidden berichten en videobeelden van gevangenen die uit de Kobarngevangenis ontsnapten tot speculaties over de verblijfplaats van de voormalige alleenheerser.

In Khartoem wordt sinds 15 april hevig gevochten tussen de SAF en de RSF. Beide militaire entiteiten worden geleid door mannen die jarenlang Bashir hebben gediend, om hem vervolgens in 2019 van de macht te helpen ontzetten.

Burhan, de feitelijke leider van Sudan en hoofd van de SAF, was jarenlang een van de betrouwbare luitenants van Bashir, zowel letterlijk als politiek. Zijn militaire carrière onder de voormalige president werd gekenmerkt door prominente rollen in Zuid-Sudan, Darfur en Jemen, waar hij als hoofd van de strijdkrachten de door Saudi-Arabië geleide coalitie hielp bevoorraden met Sudanese huurlingen.

Mohamed Hamdan Daglo, het hoofd van de RSF, beter bekend als Hemeti, werd in het centrum van de Soedanese staat gebracht door Bashir, die de strijders van de voormalige krijgsheer gebruikte om een opstand tegen zijn bewind in Darfur, in het afgelegen westen van Soedan, bruut neer te slaan.

De RSF, die in 2013 is opgericht onder controle van Bashirs inlichtingendiensten, is voortgekomen uit de Janjaweed-milities die worden beschuldigd van systematisch moorden, martelen en verkrachten in Darfur. In 2017 bracht Bashir de paramilitair onder zijn directe controle, waarbij hij Hemeti vaak “mijn bescherming” noemde.

Terwijl zowel Burhan als Hemeti de afzetting van Bashir in 2019 vergemakkelijkten, hebben islamistische bondgenoten van Bashir sinds de door beide generaals geïnitieerde militaire staatsgreep van oktober 2021 opnieuw invloedrijke posities in Sudan ingenomen. Velen in Sudan zien de vrijlating van Bashir als de logische volgende stap in de herbevestiging van de macht door de oude garde.

Strategische locaties

Kober, het gebied waar de gevangenis staat, is van groot strategisch belang. Het ligt dicht bij de welvarende wijk Kafouri in het noordoosten van Khartoem, waar buitenlandse ambassades hun kantoren hebben, en bij een van de poorten van de hoofdstad, ten noorden van de rivier de Blauwe Nijl.

In Kafouri staat ook het huis van Bashir, dat in april 2019 door demonstranten werd bestormd. De laatste berichten over zijn verblijfplaats waren in februari en december, toen hij vanuit de gevangenis naar het ziekenhuis werd gebracht voor medische tests.

Bashir, zijn plaatsvervanger Bakri Hassan Saleh en Abd al-Rahim Muhammad Hussein, de voormalige minister van Defensie, en andere leiders van de voormalige regerende Nationale Congrespartij, die in 2019 werd verboden, hebben bijna acht maanden in het ziekenhuis doorgebracht voor een “speciale gezondheidsbehandeling” die door de rechtbank is opgelegd. In november 2022 werden zij overgebracht naar Kober.

De RSF heeft de ontsnapping uit de gevangenis veroordeeld. Het zei in een verklaring op Twitter dat “de coupplegers en de extremisten het wiel des tijds achteruit willen draaien door het regeringsregime in het land te herstellen”.

“Vandaag is dit plan duidelijker geworden dan ooit tevoren, door wat er in de media circuleerde over de coupplegers die een gedwongen evacuatie uitvoeren van alle gevangenen in de Kober gevangenis, waaronder alle leiders van het voormalige regime.”

De SAF en de RSF zijn sinds 15 april in actief conflict, waarbij het leger de lucht controleert en de paramilitaire groep een grotere aanwezigheid op straat behoudt. Ze hebben gevochten rond strategische bruggen, luchthavens, militaire bases en regeringskantoren.

Sinds het begin van het conflict zijn meer dan 400 mensen omgekomen en duizenden Soedanezen zijn ontheemd of het land ontvlucht.

Laatste nieuws

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Turkije eist 950 miljoen dollar schadevergoeding van Irak in de VS over KRG-olieconflict

Turkse renteberekeningen suggereren dat Bagdad 950 miljoen dollar moet...

Soedan: RSF paramilitaire troepen steunen staakt-het-vuren en gesprekken over de toekomst van het land

In de verklaring leek RSF-leider generaal Mohamed Hamdan Dagalo...

Soedan: Rapid Support Forces Facebook-pagina’s verwijderd van platform

Facebookpagina's van de paramilitaire groep en leider Hemeti lijken...

Verenigde Naties en mensenrechtengroeperingen veroordelen wreedheden in Soedan

Amnesty, VN en Human Rights Watch geven details over...

Soedan-crisis: Internationaal Strafhof onderzoekt meldingen van buitengerechtelijke executies en verkrachtingen

De hoogste aanklager van het hof waarschuwt dat de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

28 − = 21

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde wijzigingen aan de deal voor het staakt-het-vuren 'niet significant' waren. Israël heeft volgens het Palestijnse persbureau...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30 miljoen verstrekken aan Israël om tunnels in kaart te brengen en te vernietigen. Het Congres overweegt...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn gedood, zijn niet vrijgegeven, maar de video toont wat lijkt op drie onherkenbare lichamen met...