Nieuwste artikelen:

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van...

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

Amerikaanse tournee van Koranreciteur Mishary Alafasy verdeelt moslim-Amerikanen

Leestijd: 5 minuten

Alafasy heeft meerdere malen controverse ontketend vanwege zijn lofzang op de Egyptische president Sisi en de Saoedi-Arabische koning Salman.

De Koeweitse Koranreciter zal in Teaneck, New Jersey; Queens, New York; en Houston en Dallas, Texas zijn (Screengrab/Alafasy’s officiële Youtube pagina).

De uitnodiging van de wereldberoemde Koeweitse Koran reciteur Sheikh Mishary Alafasy, heeft moslims in de VS verdeeld achtergelaten, met één moskee die zich terugtrekt uit een gepland evenement en een ander evenement op het punt van uitverkoop.

“Neem even de tijd om deze organisatie, Eid comité van New Jersey, te laten weten dat de dictator en tiran-liefhebbende Mishary niet welkom is in de Verenigde Staten,” schreef Imran Muneer, een moslim podcast host, op Facebook.

Alafasy, de standaard reciteur op Quran.com met 22 miljoen volgers op Facebook, is op tournee in de VS in vier verschillende steden, waaronder Teaneck, New Jersey; Queens, New York; en Houston en Dallas, Texas.

Naar verwachting zal hij op vrijdag 21 april het Eid-gebed in New Jersey leiden. Terwijl de gebeden in New Jersey en New York gratis zijn, zijn meerdere categorieën kaartjes voor de evenementen in Texas – zoals de early bird platinum categorieën met onder meer zitplaatsen op de eerste rij en een meet and greet voor 200 dollar – al uitverkocht.

In januari ging Alafasy op tournee in Canada en was het “Evening of Inspiration” evenement uitverkocht.

“Het is bijna een propagandatour voor het normaliseren van Israël, het normaliseren met onderdrukkers en dictators,” vertelde Sayel Kayed, de vice-voorzitter van American Muslims for Palestine, New Jersey chapter, aan Middle East Eye.

Het Eid-comité van New Jersey ontvangt Alafasy in de Teaneck Armory voor het Eid-gebed. Darul Islah, een moskee in Teaneck, was deelnemer aan het evenement, alvorens zich terug te trekken.

In een e-mail aan de Teaneck gemeenschap zei Mazher Usmani, de voorzitter van Darul Islah, dat ze hadden ingestemd met deelname aan de gezamenlijke samenkomst met het Eid comité, voordat ze zich bewust werden van de “controverse rond de eregast”.

“Terwijl we luisterden en meer te weten kwamen over de achtergronden en zorgen van onze gemeenschapsleden en gerespecteerde leiders, heeft de Shura unaniem besloten om deelname aan het Eid ul Fitr gebed in Teaneck Armory te weigeren,” aldus de e-mail.

Usmani bedankte vervolgens de gemeenschap voor het “voorlichten” van de raadsleden van Darul Islah over hun zorgen. Hij schreef dat de leiding van Darul Islah alleen zal samenwerken met organisaties bij evenementen “zolang zij de beginselen in acht nemen die in onze grondwet zijn vastgelegd en de gevoelens van de hele gemeenschap respecteren”.

Normaliseren van betrekkingen met ’tirannen’

Alafasy leidde in 2015 tot controverse vanwege zijn uitspraken tijdens een telefonisch interview met het Egyptische satellietkanaal CBC, toen hij de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi en zijn militaire coup van 2013 leek te steunen.

Hij vertelde de presentator: “In zo’n situatie is er behoefte aan een krachtige leider, een waarnaar het volk luistert en gehoorzaamt, zoals religieuze geleerden hebben verordend. En wie niet luistert of gehoorzaamt, zal geweld tegen je gebruiken.”

In 2018 kreeg Alafasy ook te maken met kritisch onderzoek voor een volkslied gewijd aan Saoedi-Arabië’s koning Salman bin Abdulaziz Al Saud.

De video, waarin de stem van Alafasy zingt over beelden van koning Salman en vlaggen van Saoedi-Arabië, zegt: “Salman! De liefste van de Arabieren en moslims. Salman! Het gezicht van geluk tussen alle beproevingen. Salman! Het gezicht van woede tegenover agressors…”

Ook in datzelfde jaar werd hij ervan beschuldigd een “Saoedische pion” te zijn, nadat hij opmerkingen had gemaakt die zinspelen op verzoening met Israël.

In 2022 ging een video van Alafasy die een nasheed (islamitisch lied) zong bij een officiële staatsfunctie in Caïro ter gelegenheid van Eid al- Fitr, waar hij Sisi bedankte voor zijn uitnodiging voor de bijeenkomst, viraal.

Volgens Main Alqudah, de voorzitter van Guidance College, een religieuze instelling in Texas, zal het binnenhalen van Alafasy in Amerikaanse moskeeën en evenementenruimtes “een grote fitnah (beproeving) veroorzaken”. Hij riep alle organisatoren op de uitnodiging te annuleren.

“Wees ervan verzekerd dat uw gemeenschap hem en u niet met rust zal laten. Jullie zullen onnodige spanning creëren en jezelf en jullie gast ook in verlegenheid brengen,” zei hij. “Mijn oprechte advies aan u allen is om uw beslissing te heroverwegen en deze uitnodiging te annuleren.”

Muneer is de oprichter en gastheer van The Mad Mamluks podcast, waarin hij discussies voert met moslims uit de hele wereld. Hij is een van de verschillende mensen die zich vocaal hebben uitgelaten over Mishary’s uitnodiging voor de VS.

“Mishary is een ongelooflijke reciteur. Zijn stem is geweldig. Ik kan begrijpen dat mensen bereid zijn sommige van zijn problematische standpunten over het hoofd te zien,” vertelde hij aan Middle East Eye.

“Maar tegelijkertijd zijn er veel mensen die in de gevangenis zitten en veel lijden omdat ze niet wilden buigen voor tirannen en dictators over de hele wereld.”

Hij vindt, net als vele anderen, dat Alafasy ongevraagd het Eid-gebed in New Jersey zou moeten leiden, maar hij heeft geen kritiek op de organisatoren.

Hij legt uit dat veel mensen goedbedoeld zijn en dat ze gewoon niet op de hoogte zijn van Alafasy’s opvattingen. De oplossing ligt volgens hem in het voorlichten van mensen over wat er in het Midden-Oosten gebeurt.

‘Dit is niet politiek’

Hoewel er velen zijn die kritiek hebben op zijn uitnodiging, heeft Alafasy een nog groter aantal medestanders. Een organisator schreef: “Ik weet dat leden van een bepaalde gemeenschap problemen met hem hebben en dat is prima, maar ik zie deze meer als een politieke kwestie met hem, vooral uit één bepaalde regio.”

Hij voegde eraan toe dat Alafasy was uitgenodigd omdat hij “een van de grootste Qaris (reciteerders) van onze tijd is en alleen daarom”.

“Onze jeugd luistert naar hem, onze families luisteren naar hem. Voor hen is dit een gelegenheid om hem live te beluisteren,” zei hij. “Hij geeft geen toespraken of iets dergelijks.”

Alafasy zal naar verwachting het Isha (nacht)gebed leiden in het Bosniak Islamic Center in New York, op 22 april. Een van de leiders van de moskee zei tegen MEE: “Hij is in de VS. Hij gaat gewoon de Koran lezen. Hij geeft geen lezing of toespraak of enige vorm van reclame.”

Fatima, een Pakistaanse vrouw in Teaneck die weigerde haar achternaam te geven, vertelde MEE dat ze het Eid-gebed zal bijwonen met haar man en kinderen. Ze zei dat het geen enkele politieke gebeurtenis is. Ze zei ook dat ze niet op de hoogte was van de controverse rond Alafasy totdat ze de Facebookberichten zag.

“Ik heb altijd naar zijn voordracht geluisterd. Hij heeft een prachtige stem en ik wil dat mijn kinderen hem vrijdag live horen,” zei ze. “Mensen maken er gewoon een politieke gebeurtenis van, terwijl dat niet zo is. Niet alles hoeft politiek te zijn.”

Laatste nieuws

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van...

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

Koeweit heeft zijn parlement opgeschort. Beweegt het zich richting autocratie?

De opschorting van de nationale vergadering en artikelen van...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Moslimlanden veroordelen Koranverbranding in Zweden

Marokko roept ambassadeur terug in Stockholm, terwijl Saoedi-Arabië, Egypte,...

Egypte: Uitspraak geleerde die offeren van vogels voor Eid al-Adha toestaat, leidt tot ophef

Een geleerde suggereerde dat mensen vogels konden offeren in...

Frankrijk: Woede nadat scholen wordt gevraagd cijfers te verstrekken over Eid-afwezigheid

Scholen in Toulouse werd gevraagd om de politie het...

Syrië’s Bashar al-Assad arriveert in Saoedi-Arabië voor eerste reis in meer dan tien jaar

Assad landt in Jeddah om voor het eerst sinds...

Soedanese onrust: Geweervuur onderbreekt gebedsoproepen als bloedige Eid begint

Inwoners van Khartoem en Omdurman proberen te ontsnappen en...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

9 × 1 =

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van Turkse steun aan separatisten in de eilandengroep in de Stille Oceaan. Een populaire Franse radiozender heeft...

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een 'nieuwe en verschrikkelijke fase' heeft bereikt. Zuid-Afrika heeft opgeroepen tot een einde aan Israëls "genocidale" oorlog...

Koeweit heeft zijn parlement opgeschort. Beweegt het zich richting autocratie?

De opschorting van de nationale vergadering en artikelen van de grondwet door de emir zou het enige semi-democratische politieke systeem in de Golfregio kunnen...