Nieuwste artikelen:

Syrische ‘grafdelver’ pleit bij VS voor druk op landen tegen normalisatie van Assad

Leestijd: 3 minuten

In de hoorzitting van de subcommissie Buitenlandse Zaken van het Huis vertelt de getuige de wetgevers dat er “gevolgen zullen zijn voor degenen die normaliseren” met Assad.

Een anonieme getuige, omschreven als een Syriër die getuige was en gedwongen werd massagraven te graven in opdracht van de regering van Bashar al-Assad, drong er dinsdag tijdens een hoorzitting van het Congres op aan om regionale Arabische landen onder druk te zetten om niet te normaliseren met de regering van Assad.

In een hoorzitting van de subcommissie Buitenlandse Zaken van het Huis over het Midden-Oosten riep de Syrische getuige de regering van de Amerikaanse president Joe Biden op om de Amerikaanse sancties tegen Assad aan te scherpen.

“Het Syrische volk kijkt naar de Verenigde Staten om ervoor te zorgen dat er gevolgen zijn voor degenen die normaliseren met het criminele regime,” zei de getuige, die de hoorzitting virtueel bijwoonde.

De getuige vertelde de zaal met Amerikaanse wetgevers dat hij door de Syrische autoriteiten werd gedwongen om doodgraver te zijn voor de regering van Assad.

“Ik was niet voorbereid op de gruwel van mijn nieuwe taken. Elke week, twee keer per week, worden drie aanhangwagens met 300 tot 600 lichamen van slachtoffers van marteling en verhongering en executie uit militaire ziekenhuizen en inlichtingendiensten rond Damascus geruimd,” zei hij.

“Twee keer per week ontvingen we drie tot vier pick-up trucks met 30 tot 40 lichamen, nog warm, van burgers die waren geëxecuteerd in de Sednaya gevangenis. Na zeven jaar getuige te zijn geweest van deze wreedheden, kon ik Syrië ontvluchten en mijn familie volgen naar Europa.”

De congresgetuige riep de VS op om te beloven geen betrekkingen met Assad te herstellen, en het bestaande sanctieregime tegen Damascus aan te scherpen.

Bashar al Assad, president van Syrië (shutterstock).

“Het is van vitaal belang dat de wet ten volle wordt uitgevoerd om de kansen van de regio om te profiteren van zaken als de Arabische gaspijpleiding te belemmeren. Onder de regering van president Biden hebben we nog geen echte uitvoering van de Caesar-wet gezien,” zei hij.

“Zij die het regime van Assad normaliseren zijn medeplichtig en medeplichtig aan de oorlogsmisdaden van Assad.”

De hoorzitting komt op een moment dat Syrië op een diplomatieke blitz is in de nasleep van twee dodelijke aardbevingen. Naast een constante stroom van bezoeken aan regionale hoofdsteden door de minister van Buitenlandse Zaken van het land, is Assad naar Oman en de VAE gereisd. Damascus lijkt tot dusver echter weinig tastbare winst te hebben geboekt.

De VS hebben ook enkele sancties tegen Syrië voor 180 dagen versoepeld voor transacties in verband met de hulpverlening bij de aardbeving, maar het land is er niet in geslaagd zijn energierijke buurlanden en regionale investeerders aan te spreken om een begin te maken met de financiering van de wederopbouw, die volgens VN-ramingen ongeveer 250 miljard dollar zal kosten.

En terwijl Saoedi-Arabië de meest recente poging tot normalisering van de banden met Syrië heeft aangevoerd – Assad had dinsdag een ontmoeting met de Saoedi-Arabische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan – eindigde een regionale top om de vooruitzichten op herstel van de betrekkingen met Damascus te bespreken vorige week zonder resultaat.

De VS heeft herhaaldelijk verklaard gekant te zijn tegen normalisatie met de regering van Assad, maar heeft zich de laatste tijd milder opgesteld tegenover landen in de regio die de banden met Damascus willen herstellen.

De hoorzitting komt enkele weken nadat Barbara Leaf, de Amerikaanse assistent-secretaris voor Midden-Oostenzaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat als Arabische landen met Assad willen normaliseren, ze er “iets” uit moeten halen.

“Ze willen betrokkenheid proberen,” zei ze. “En onze benadering op dat punt is om te zeggen, zorg er dan voor dat je iets krijgt voor die betrokkenheid.

“Ik zou het beëindigen van de handel in Captagon bovenaan zetten, naast de andere kwesties … die het Syrische volk moeten verlossen van het verschrikkelijke decennium van onderdrukking waaronder het heeft geleden.”

De grafdelver beschreef de opmerkingen van Leaf en de opmerkingen van de regering Biden als een “verraad aan het Syrische volk”.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Woede over toelating Israël tot visumontheffingsprogramma VS

Aankondiging leidt tot verontwaardiging en scepsis van Palestijnse Amerikanen,...

Nieuw wetsvoorstel sancties richt zich op bondgenoten VS die regering Assad normaliseren

Wetsvoorstel eist dat Buitenlandse Zaken alle ontmoetingen op hoog...

Syrië: Tientallen doden bij gevechten tussen regeringsgezinde en Koerdische troepen

Minstens 25 mensen werden gedood nadat strijdkrachten loyaal aan...

Normalisatie van Israël: Is Indonesië de volgende?

De trend naar normalisatie leek momentum te verliezen aan...

Biden geeft Netanyahu langverwachte uitnodiging voor Witte Huis

De twee leiders ontmoetten elkaar in New York in...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 1 = 2

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een brief ondertekend waarin zij Israël oproepen om journalisten onafhankelijke toegang tot de belegerde Gazastrook te...

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...