Nieuwste artikelen:

Champions League: Mohammed bin Zayed uit VAE bezoekt Turkije voor finale

Emirati leider woont wedstrijd in Istanbul bij als Inter...

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst...

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht schonden met Iran-sancties

Leestijd: 3 minuten

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht heeft geschonden met sancties tegen Iran

Het Internationaal Gerechtshof oordeelde ook dat het hof geen jurisdictie heeft over 2 miljard dollar aan bevroren tegoeden van de Iraanse centrale bank.

Het Internationaal Gerechtshof oordeelde donderdag dat de VS het internationaal recht hebben “geschonden” door enkele Iraanse tegoeden te bevriezen, en gelastte Washington een compensatie te betalen voor een in de toekomst vast te stellen bedrag.

Den Haag verwierp echter het verzoek van Iran om bijna 2 miljard dollar aan activa van zijn centrale bank, die door de Verenigde Staten werden bevroren wegens vermeende terreuraanslagen, te deblokkeren.

Iran zei donderdag dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) de legitimiteit van zijn standpunt en het “illegale” gedrag van de Verenigde Staten had aangetoond.

“De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van 30 maart toont eens te meer de legitimiteit aan” van de Iraanse standpunten “en het illegale gedrag van de Verenigde Staten”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Teheran in een verklaring.

De uitspraak komt te midden van verhoogde spanningen tussen Washington en Teheran. Vorige week werd een Amerikaanse aannemer gedood en raakten vijf Amerikaanse militairen gewond bij een drone-aanval op een basis in het noordoosten van Syrië die volgens de VS “van Iraanse oorsprong” was.

De VS reageerden met luchtaanvallen op locaties in Syrië die verbonden zijn met de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran, wat ertoe leidde dat door Iran gesteunde milities vergeldden met raket- en drone-aanvallen op doelen van de Amerikaanse coalitie in het noordoosten van Syrië.

Indirecte besprekingen tussen de VS en Iran om de nucleaire overeenkomst van 2015 nieuw leven in te blazen, zijn zo goed als mislukt. De vorige regering-Trump trok zich in 2018 eenzijdig terug uit het pact en legde Iran slopende sancties op.

Meer recentelijk zijn de banden tussen Iran en het Westen verslechterd door de Iraanse militaire steun aan Rusland voor zijn invasie in Oekraïne en het gewelddadige optreden van Teheran tegen demonstranten.

De zaak bij het Internationaal Gerechtshof begon in 2016 met de bewering dat de VS een vriendschapsverdrag uit 1955 heeft geschonden door Amerikaanse rechtbanken toe te staan de tegoeden van Iraanse bedrijven te bevriezen. De VS zei dat het geld bedoeld was als compensatie voor slachtoffers van terroristische aanslagen.

Washington vertelde de rechtbank dat zijn stap gerechtvaardigd was op basis van vermeende sponsoring van terrorisme door Iran, een verweer dat Den Haag verwierp en oordeelde dat het decennia oude verdrag nog steeds geldig was.

Ten tijde van het verdrag was Iran een trouwe bondgenoot van de VS in de regio. In 1979 kwam de Islamitische Republiek aan de macht na de omverwerping van de door de VS gesteunde Sjah en werden de banden tussen beide landen verbroken.

Hoewel het hof de verdediging van Washington afwees, zei het dat het hof niet bevoegd was voor de ongeveer 2 miljard dollar aan bevroren tegoeden van de centrale bank, omdat het vriendschapsverdrag alleen commerciële ondernemingen beschermde. Uitspraken van het ICJ zijn volgens het internationaal recht bindend, maar het hof kan ze niet afdwingen.

Laatste nieuws

Champions League: Mohammed bin Zayed uit VAE bezoekt Turkije voor finale

Emirati leider woont wedstrijd in Istanbul bij als Inter...

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Iran onthult zijn ‘eerste hypersonische ballistische raket’

Nieuwe raket genaamd 'Fattah' gepresenteerd tijdens ceremonie bijgewoond door...

Iraans persoverzicht: Arrestaties en ontslagen over “ontsluierde” huwelijksaanzoek

Intussen bekritiseren oppositiebannelingen de Belgische gevangenenruil, zijn er spanningen...

Mahsa Amini: Proces tegen journalisten die verhaal uitbrachten begint in Iran

De reportage van Elaheh Mohammadi en Niloofar Hamedi over...

Iraans persoverzicht: Talibanfiguur bespot Raisi over eisen waterrechten

Ondertussen verbieden de autoriteiten de handel in druivensap en...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 50 + = 53

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen van sloop van huizen, gezien als 'collectieve straf'. Israëlische troepen hebben woensdag laat Palestijnse burgers en...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst als 'immoreel' en 'walgelijk' bestempelde. Turkije heeft het onlineplatform OnlyFans geblokkeerd na klachten van het publiek,...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen dat de IHRA-definitie is gebruikt om 'afwijkende meningen' over de behandeling van Palestijnen 'de mond...