Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Arabisch persoverzicht: Egypte en Iran onderhouden communicatie van “bijzondere aard”

Leestijd: 3 minuten

Ondertussen blijven duizenden ontheemd in Libië ondanks staakt-het-vuren en geeft Qatar een toelage aan slachtoffers van aanvallen van Israëlische kolonisten in de Palestijnse stad Huwwara.

Egypte en Iran communicatie van “bijzondere aard”

Een ingelichte bron in Caïro vertelde dinsdag aan de Saoedische krant Asharq Al-Awsat dat er communicatiekanalen bestaan tussen Egypte en Iran, maar in “kringen van bijzondere aard”.

Maandag riep Nasser Kanaani, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, op tot hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee, waarbij hij opmerkte dat “Egypte een belangrijk land in de regio is”.

De verklaringen van Kanaani kwamen dagen nadat Saudi-Arabië en Iran hadden aangekondigd dat zij een door China bemiddelde overeenkomst hadden bereikt om de diplomatieke betrekkingen te hervatten na jaren van spanningen.

Kanaani zei dat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi een “snelle en positieve” ontmoeting hadden tijdens de Bagdad II-top die Jordanië eind vorig jaar organiseerde.

Een Egyptische bron vertelde Asharq Al-Awsat dat er “waardering op hoog niveau is van Iran voor Egypte en zijn politieke leiding”.

“Er zijn geen belangrijke punten van verschil tussen de twee partijen, behalve de relatie van Teheran met de Palestijnse Hamas- en Jihad-bewegingen, en het rekening houden met het algemene Egyptische principe dat inmenging in de interne aangelegenheden van Arabische landen afwijst,” voegde de bron eraan toe.

Ondertussen vertelde een voormalige Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Orabi, aan Asharq Al-Awsat dat zijn land lange tijd een zaakgelastigde met de rang van ambassadeur in Iran heeft gehad.

Orabi sprak zijn overtuiging uit dat “er in het huidige stadium geen strategische noodzaak is om stappen in dit verband te versnellen”, terwijl hij benadrukte dat “Iran een land is dat een belangrijke rol speelt in de regio.”

Duizenden ontheemden in Libië ondanks staakt-het-vuren

Tienduizenden ontheemde Libiërs roepen de autoriteiten nog steeds op om hen terug te sturen naar hun thuisgebieden, meer dan twee jaar nadat in oktober 2020 een staakt-het-vuren werd overeengekomen tussen de strijdende partijen, volgens een verslag van de krant Al-Araby Al-Jadeed.

Volgens VN-rapporten zijn het afgelopen jaar slechts 10.000 van de in totaal 159.000 ontheemden in het land naar hun huizen teruggekeerd.

De overgrote meerderheid van de ontheemde Libiërs komt uit gebieden die getuige zijn geweest van een gewelddadig conflict tussen de strijdende partijen, zoals Benghazi, Ajdabiya en Derna in het oosten, en Murzuq en Ubari in het zuiden, naast kleinere aantallen ontheemden uit gebieden in het zuiden van de hoofdstad Tripoli, waar een mislukte aanval plaatsvond.

Ali bin Swara, die momenteel in de stad Sebha woont, vertelde de krant: “Door de omstandigheden van de ontheemding werd ik gedwongen te leven in een semi-huis dat willekeurig werd gebouwd; als ik een alternatief voor mijn gezin kon verzekeren, zou ik er niet in wonen.”

Hij voegde eraan toe dat personeel van de afdeling wetshandhaving hem had meegedeeld dat hij dit huis moest verlaten omdat de openbare aanklager eind februari opdracht had gegeven alle woningen zonder vergunning in het gebied te verwijderen.

Opeenvolgende Libische regeringen, het meest recentelijk de regering van nationale eenheid, hebben verklaard te willen beginnen met de wederopbouw van door oorlogen verwoeste steden en met fondsen voor de wederopbouw van grote steden, zoals Benghazi, Tripoli en Sirte.

Subsidie van Qatar voor Palestijnse stad Huwwara

De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, heeft de bewoners van de Palestijnse stad Huwwara een half miljoen dollar gegeven ter compensatie van de schade die zij hebben geleden door de aanval van Israëlische kolonisten vorige maand, aldus de website New Khalij .

Op zondag overhandigde de secretaris van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), Hussein Al-Sheikh, de Qatarese subsidie aan de gemeente Huwwara, die ten zuiden van Nablus ligt.

De PLO zei dat “het bedrag zal worden toegewezen om de families te compenseren die het slachtoffer waren van de misdaden van de bezetting en haar kolonisten, en in het kader van het werken aan de versterking van de standvastigheid van de mensen van Huwwara”.

De gemeente Huwwara maakte op haar Facebook-pagina bekend dat zij de subsidie had ontvangen, en prees de steun van de emir van Qatar en de Qatarese premier.

Op 26 februari was de stad Huwwara getuige van ongekende aanvallen door Israëlische kolonisten, die leidden tot de dood van een Palestijn, het verwonden van tientallen anderen en het in brand steken en vernietigen van tientallen huizen en auto’s, nadat twee kolonisten waren gedood bij een schietpartij in de buurt van de stad.

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft het minimumloon met 50 procent verhoogd nu de inflatie stijgt.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft woensdag een...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Egypte: Tientallen gearresteerd in hernieuwd optreden tegen dissidenten

Ongeveer 30 mensen werden gearresteerd bij verschillende politie-invallen in...

Egypte: VS neemt bondgenoot op in lijst van landen die kindsoldaten gebruiken

In een nieuw rapport staat dat het Egyptische leger...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

7 × 1 =

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...