Nieuwste artikelen:

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Qatar is de grootste wapenimporteur ondanks sterke toename van wapens naar Oekraïne

Leestijd: 4 minuten

De wapenexport van Rusland daalde, terwijl Frankrijk nieuwe klanten kreeg in het Midden-Oosten, volgens een nieuw wapenrapport.

Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bleven in 2022 tot de grootste wereldwijde wapenimporteurs behoren, ondanks de wereldwijde aandacht voor wapenzendingen naar Oekraïne te midden van de invasie van Rusland, volgens een maandag gepubliceerd rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

“Zelfs terwijl de wapenoverdrachten wereldwijd zijn afgenomen, zijn die naar Europa sterk gestegen door de spanningen tussen Rusland en de meeste andere Europese staten,” zei Pieter D Wezeman, senior onderzoeker bij het Sipri-programma voor wapenoverdrachten, volgens een persverklaring van Sipri.

“De wapeninvoer naar Oost-Azië is toegenomen en die naar het Midden-Oosten blijft op een hoog niveau”, aldus Wezeman.

Wapens uit de VS en Europese landen stroomden Oekraïne binnen na de Russische invasie van het land in februari 2022. Alleen al de VS hebben Oekraïne sinds het begin van de regering Biden ongeveer 27,5 miljard dollar aan militaire steun verleend. In 2022 was Kiev de derde grootste wapenimporteur ter wereld.

Qatar, een gasrijk land met slechts drie miljoen inwoners, staat sinds vorig jaar bovenaan als ’s werelds grootste wapenimporteur. De zendingen van wapens naar het land stegen tussen 2013-17 en 2018-22 met 311 procent.

Doha is een van ’s werelds grootste producenten van aardgas. Samen met naburige Golfstaten is zijn wereldwijde gewicht toegenomen in een energiecrisis die nog is verergerd door de invasie van Rusland in Oekraïne.

In januari werd Qatar door VS-president Joe Biden aangewezen als een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot, wat de weg opent voor meer wapenaankopen van de VS. In november keurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijke verkoop van een anti-drone systeem ter waarde van 1 miljard dollar aan Qatar goed.

Andere staten in het Midden-Oosten hebben zich niet onbetuigd gelaten. Saudi-Arabië was in 2018-22 ’s werelds tweede grootste wapenimporteur en ontving 9,6 procent van alle wereldwijde wapeninvoer. Egypte, dat kampt met een slopende economische crisis die de invoer van basisgoederen heeft verhinderd, stond in diezelfde periode wereldwijd op de zesde plaats voor wapeninvoer.

Midden-Oosten koopt veel

Sipri merkte ook op dat terwijl westerse landen terughoudend zijn geweest om Oekraïne van grote wapens te voorzien uit angst voor een uitbreiding van het conflict met Rusland, ze in het Midden-Oosten weinig van dezelfde terughoudendheid hebben getoond.

Staten in het Midden-Oosten importeren tussen 2018-2022 meer dan 260 geavanceerde gevechtsvliegtuigen, 516 nieuwe tanks en 13 fregatten. De Golfstaten alleen al hebben een uitstaande order voor meer dan 180 gevechtsvliegtuigen. De regering Biden heeft het sturen van gevechtsvliegtuigen zoals de F-16 naar Oekraïne uitgesloten uit angst dat het tot een escalatie van de oorlog zou kunnen leiden.

“Uit bezorgdheid over hoe de levering van gevechtsvliegtuigen en langeafstandsraketten de oorlog in Oekraïne verder zou kunnen laten escaleren, hebben de Navo-landen de verzoeken van Oekraïne daarvoor in 2022 afgewezen. Tegelijkertijd leverden zij dergelijke wapens aan andere staten die bij een conflict betrokken zijn, met name in het Midden-Oosten”, aldus Wezeman.

Sipri constateerde ook een daling in de wapenexport van Rusland, met dalingen naar acht van zijn 10 grootste ontvangers tussen 2013-17 en 2018-22. De wapenexport van Rusland daalde in dezelfde periode met 31 procent en zijn aandeel in de wereldwijde wapenexport daalde van 22 procent naar 16 procent.

De daling van de Russische export viel samen met een stijging van de VS met 14 procent tussen 2013-17 en 2018-22. De VS waren goed voor 40 procent van de wereldwijde wapenexport in 2018-22.

Sipri merkte echter op dat Frankrijk misschien wel de grootste winnaar was van de dalende verkoop van Rusland, met een exportstijging van 44 procent tussen 2013-17 en 2018-22, vooral naar staten in Azië en het Midden-Oosten.

Frankrijk wint marktaandeel

Middle East Eye meldde eerder dat Rusland als gevolg van de oorlog met bevoorradingstekorten kampte en de dienstverlening aan klanten moest uitstellen. Analisten en diplomaten hebben aan MEE verteld dat de slechte militaire prestaties van Moskou in Oekraïne zijn vermogen om nieuwe klanten in de Golfregio te werven heeft aangetast.

“Het gebrek aan kwaliteit van de Russische wapensystemen is aan de GCC-hoofdsteden getoond. De belangstelling van de GCC-landen voor Russisch militair materieel is duidelijk afgenomen. Ze kiezen dubbel voor NAVO-wapens,” vertelde Cinzia Bianco, visiting fellow bij de European Council on Foreign Relations, eerder aan MEE.

Kirsten Fontenrose, een voormalig senior directeur voor Golfzaken in de Nationale Veiligheidsraad van de Trump-administratie, vertelde eerder aan MEE dat de Franse wapenindustrie de grote winnaar zou kunnen zijn van de oorlog in Oekraïne.

Fontenrose zei dat aankopen bij Frankrijk een manier zou kunnen zijn voor heersers in Riyad en Abu Dhabi om hun arsenaal te versterken “zonder de VS te belonen voor wat zij zien als mishandeling”.

De Russische wapenexport naar Egypte is tussen 2013-17 en 2018-22 met 44 procent gestegen. Caïro heeft echter onlangs gesuggereerd dat het naar Washington kijkt voor wapens.

Vorig jaar trok Egypte zich terug uit zijn geplande aankoop van Ruslands Su-35 gevechtsvliegtuig en besloot het de Amerikaanse F-15 te kopen .

Uit de Sipri-gegevens blijkt ook de impact van de moeizame relatie tussen Turkije en de VS. In 2020 legden de VS sancties op aan de Turkse defensie-industrie in het kader van de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (Caatsa) voor de aankoop van het Russische S-400 antiraketsysteem.

De wapenexporten van Washington naar Ankara zijn tussen 2013-17 en 2018-22 dramatisch gedaald, waarbij Turkije als grootste ontvanger van Amerikaanse wapens van de zevende naar de 27e plaats is gezakt.

Meer recent heeft Turkije bij de VS gelobbyd om nieuwe F-16 gevechtsvliegtuigen aan te schaffen.

Laatste nieuws

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van...

Nieuwsbrief

Ook intressant

VS geïnteresseerd in het kopen van artilleriegranaten van Turkije voor Kiev.

De Verenigde Staten zijn geïnteresseerd in het kopen van...

Netanyahu zet zich schrap voor een ‘mogelijke oorlog’ met de Palestijnse Autoriteit

In de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever zijn...

Egypte ’tweede grootste risico op schuldencrisis na Oekraïne’

De militaire regering van Abdel Fattah el-Sisi is de...

Las Vegas van het Midden-Oosten? VAE creëert autoriteit voor ‘commerciële kansspelen’

Nieuwe federale instantie zou kader creëren voor 'nationale loterij...

Russisch-Oekraïense oorlog: Erdogan zegt dat graandeal ‘binnenkort’ nieuw leven wordt ingeblazen

Poetin verzet zich door te zeggen dat er geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 2 = 8

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en het Israëlische leger geeft een nieuwe evacuatieorder uit voor het noorden. Bijna 800.000 Palestijnen zijn gevlucht...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de Amerikaanse minister van Defensie had gesproken met zijn Israëlische ambtgenoot Yoav Gallant over de toenemende...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van Turkse steun aan separatisten in de eilandengroep in de Stille Oceaan. Een populaire Franse radiozender heeft...