Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Qatar is de grootste wapenimporteur ondanks sterke toename van wapens naar Oekraïne

⏱ Leestijd: 4 minuten

De wapenexport van Rusland daalde, terwijl Frankrijk nieuwe klanten kreeg in het Midden-Oosten, volgens een nieuw wapenrapport.

Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bleven in 2022 tot de grootste wereldwijde wapenimporteurs behoren, ondanks de wereldwijde aandacht voor wapenzendingen naar Oekraïne te midden van de invasie van Rusland, volgens een maandag gepubliceerd rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

“Zelfs terwijl de wapenoverdrachten wereldwijd zijn afgenomen, zijn die naar Europa sterk gestegen door de spanningen tussen Rusland en de meeste andere Europese staten,” zei Pieter D Wezeman, senior onderzoeker bij het Sipri-programma voor wapenoverdrachten, volgens een persverklaring van Sipri.

“De wapeninvoer naar Oost-Azië is toegenomen en die naar het Midden-Oosten blijft op een hoog niveau”, aldus Wezeman.

Wapens uit de VS en Europese landen stroomden Oekraïne binnen na de Russische invasie van het land in februari 2022. Alleen al de VS hebben Oekraïne sinds het begin van de regering Biden ongeveer 27,5 miljard dollar aan militaire steun verleend. In 2022 was Kiev de derde grootste wapenimporteur ter wereld.

Qatar, een gasrijk land met slechts drie miljoen inwoners, staat sinds vorig jaar bovenaan als ’s werelds grootste wapenimporteur. De zendingen van wapens naar het land stegen tussen 2013-17 en 2018-22 met 311 procent.

Doha is een van ’s werelds grootste producenten van aardgas. Samen met naburige Golfstaten is zijn wereldwijde gewicht toegenomen in een energiecrisis die nog is verergerd door de invasie van Rusland in Oekraïne.

In januari werd Qatar door VS-president Joe Biden aangewezen als een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot, wat de weg opent voor meer wapenaankopen van de VS. In november keurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijke verkoop van een anti-drone systeem ter waarde van 1 miljard dollar aan Qatar goed.

Andere staten in het Midden-Oosten hebben zich niet onbetuigd gelaten. Saudi-Arabië was in 2018-22 ’s werelds tweede grootste wapenimporteur en ontving 9,6 procent van alle wereldwijde wapeninvoer. Egypte, dat kampt met een slopende economische crisis die de invoer van basisgoederen heeft verhinderd, stond in diezelfde periode wereldwijd op de zesde plaats voor wapeninvoer.

Midden-Oosten koopt veel

Sipri merkte ook op dat terwijl westerse landen terughoudend zijn geweest om Oekraïne van grote wapens te voorzien uit angst voor een uitbreiding van het conflict met Rusland, ze in het Midden-Oosten weinig van dezelfde terughoudendheid hebben getoond.

Staten in het Midden-Oosten importeren tussen 2018-2022 meer dan 260 geavanceerde gevechtsvliegtuigen, 516 nieuwe tanks en 13 fregatten. De Golfstaten alleen al hebben een uitstaande order voor meer dan 180 gevechtsvliegtuigen. De regering Biden heeft het sturen van gevechtsvliegtuigen zoals de F-16 naar Oekraïne uitgesloten uit angst dat het tot een escalatie van de oorlog zou kunnen leiden.

“Uit bezorgdheid over hoe de levering van gevechtsvliegtuigen en langeafstandsraketten de oorlog in Oekraïne verder zou kunnen laten escaleren, hebben de Navo-landen de verzoeken van Oekraïne daarvoor in 2022 afgewezen. Tegelijkertijd leverden zij dergelijke wapens aan andere staten die bij een conflict betrokken zijn, met name in het Midden-Oosten”, aldus Wezeman.

Sipri constateerde ook een daling in de wapenexport van Rusland, met dalingen naar acht van zijn 10 grootste ontvangers tussen 2013-17 en 2018-22. De wapenexport van Rusland daalde in dezelfde periode met 31 procent en zijn aandeel in de wereldwijde wapenexport daalde van 22 procent naar 16 procent.

De daling van de Russische export viel samen met een stijging van de VS met 14 procent tussen 2013-17 en 2018-22. De VS waren goed voor 40 procent van de wereldwijde wapenexport in 2018-22.

Sipri merkte echter op dat Frankrijk misschien wel de grootste winnaar was van de dalende verkoop van Rusland, met een exportstijging van 44 procent tussen 2013-17 en 2018-22, vooral naar staten in Azië en het Midden-Oosten.

Frankrijk wint marktaandeel

Middle East Eye meldde eerder dat Rusland als gevolg van de oorlog met bevoorradingstekorten kampte en de dienstverlening aan klanten moest uitstellen. Analisten en diplomaten hebben aan MEE verteld dat de slechte militaire prestaties van Moskou in Oekraïne zijn vermogen om nieuwe klanten in de Golfregio te werven heeft aangetast.

“Het gebrek aan kwaliteit van de Russische wapensystemen is aan de GCC-hoofdsteden getoond. De belangstelling van de GCC-landen voor Russisch militair materieel is duidelijk afgenomen. Ze kiezen dubbel voor NAVO-wapens,” vertelde Cinzia Bianco, visiting fellow bij de European Council on Foreign Relations, eerder aan MEE.

Kirsten Fontenrose, een voormalig senior directeur voor Golfzaken in de Nationale Veiligheidsraad van de Trump-administratie, vertelde eerder aan MEE dat de Franse wapenindustrie de grote winnaar zou kunnen zijn van de oorlog in Oekraïne.

Fontenrose zei dat aankopen bij Frankrijk een manier zou kunnen zijn voor heersers in Riyad en Abu Dhabi om hun arsenaal te versterken “zonder de VS te belonen voor wat zij zien als mishandeling”.

De Russische wapenexport naar Egypte is tussen 2013-17 en 2018-22 met 44 procent gestegen. Caïro heeft echter onlangs gesuggereerd dat het naar Washington kijkt voor wapens.

Vorig jaar trok Egypte zich terug uit zijn geplande aankoop van Ruslands Su-35 gevechtsvliegtuig en besloot het de Amerikaanse F-15 te kopen .

Uit de Sipri-gegevens blijkt ook de impact van de moeizame relatie tussen Turkije en de VS. In 2020 legden de VS sancties op aan de Turkse defensie-industrie in het kader van de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (Caatsa) voor de aankoop van het Russische S-400 antiraketsysteem.

De wapenexporten van Washington naar Ankara zijn tussen 2013-17 en 2018-22 dramatisch gedaald, waarbij Turkije als grootste ontvanger van Amerikaanse wapens van de zevende naar de 27e plaats is gezakt.

Meer recent heeft Turkije bij de VS gelobbyd om nieuwe F-16 gevechtsvliegtuigen aan te schaffen.

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Rusland-Oekraïne oorlog: Israël keurt exportvergunningen goed voor anti-drone technologie naar Kiev

Eerste vergunning voor technologie sinds de invasie van februari...

Saoedi Aramco’s recordwinst moet worden gestoken in duurzame energie, zegt een rechtengroep

Riyad's staatsoliemaatschappij boekte maandag een winst van 161,1 miljard...

Turkije stopt verzending van gesanctioneerde goederen naar Rusland, zegt rapport

Ankara blokkeert doorvoer van gesanctioneerde goederen vanaf 1 maart...

Egypte trekt zich terug uit VN graanverdrag

Volgens de Egyptische regering biedt het VN-orgaan "geen meerwaarde"...

Egypte: Inflatie stijgt tot boven de 30 procent in februari

Jaarlijkse stedelijke consumenteninflatie steeg van 25,8 procent in januari...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 58 + = 60

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...