Nieuwste artikelen:

Champions League: Mohammed bin Zayed uit VAE bezoekt Turkije voor finale

Emirati leider woont wedstrijd in Istanbul bij als Inter...

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst...

China en VS botsen over Oeigoeren op VN-bijeenkomst over islamofobie

Leestijd: 4 minuten

VS beschuldigt China van “genocide” voorafgaand aan de eerste internationale dag van de VN ter bestrijding van islamofobie – die door Peking samen met moslimlanden wordt gesponsord.

China heeft de VS beschuldigd van “misbruik” van een bijeenkomst van de Verenigde Naties ter gelegenheid van een internationale dag tegen islamofobie , nadat de Amerikaanse ambassadeur in New York deze had gebruikt om de aandacht te vestigen op de vervolging door Peking van zijn Oeigoerse minderheid.

Tijdens een speciale bijeenkomst in de Algemene Vergadering op vrijdag beschuldigde de Chinese ambassadeur bij de VN de VS ervan tweedracht te willen zaaien tussen China en moslimlanden.

De bijeenkomst werd gehouden in de aanloop naar de eerste internationale dag ter bestrijding van islamofobie op woensdag, die de Algemene Vergadering vorig jaar heeft goedgekeurd om jaarlijks te houden op 15 maart, de verjaardag van de aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland in 2019 waarbij 51 mensen omkwamen.

Tijdens de bijeenkomst zei Linda Thomas-Greenfield, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, dat de VS formeel hebben erkend dat moslims steeds vaker het slachtoffer zijn van “discriminatie en geweld”, en zij noemde de behandeling van de Oeigoeren in China en de Rohingya’s in Myanmar.

Thomas-Greenfield zei: “Wij hebben ook vastgesteld dat de Chinese regering genocide en misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd tegen de overwegend islamitische Oeigoeren en andere etnische en religieuze minderheidsgroepen in Xinjiang.

“De internationale gemeenschap moet deze wreedheden blijven veroordelen. We moeten verantwoording blijven eisen. En we moeten erop blijven aandringen dat al diegenen die ten onrechte in [China] worden vastgehouden, worden vrijgelaten en met hun familie worden herenigd.”

Maar deze opmerkingen werden fel veroordeeld door een woordvoerder van de Chinese delegatie.

“China verwerpt resoluut de ongegronde beschuldigingen die de Verenigde Staten zojuist hebben geuit door misbruik te maken van de herdenkingsbijeenkomst van vandaag”, aldus de woordvoerder.

Hij zei dat de beschuldiging van genocide tegen de Oeigoerse minderheid, die overwegend moslim is, “een door de Verenigde Staten verzonnen leugen” was.

Hij beschuldigde de VS van het plegen van genocide op inheemse Amerikanen, en van oorlogsmisdaden, waaronder “het lukraak doden van burgers, waaronder vrouwen en kinderen” in Syrië, Afghanistan en Irak.

“Wij roepen Amerika op om te stoppen met het zeggen van leugens voor hun politieke belangen. De hele wereld is al lang duidelijk over de politieke agenda van de VS om Xinjiang te gebruiken om China te veroordelen.

“Dergelijke pogingen zijn gedoemd te mislukken. De poging van de VS om tweedracht te zaaien tussen China en islamitische landen is gedoemd te mislukken.”

Vervolging van de Oeigoeren

De vervolging van de Oeigoeren door China is gedocumenteerd door mensenrechtenorganisaties en door het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, en is in brede kring veroordeeld door westerse regeringen.

Maar landen met een moslimmeerderheid hebben over deze kwestie grotendeels gezwegen. Veel landen, waaronder de Golfstaten, hebben in plaats daarvan nauwere economische en diplomatieke banden met Peking aangeknoopt.

Afgelopen oktober hebben landen in het Midden-Oosten en Afrika de kant van China gekozen en een motie verworpen waarin werd opgeroepen tot een debat over de situatie in Xinjiang in de VN-Mensenrechtenraad.

Ook de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, een groep van 55 landen met een moslimmeerderheid, heeft nauwe banden met China opgebouwd.

De leden van de OIC steunden de resolutie van de Algemene Vergadering, die in maart jl. door Pakistan werd voorgesteld, om een dag in te stellen ter bestrijding van islamofobie.

Maar ook China was mede-indiener van de resolutie, die werd aangenomen in dezelfde maand dat de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi een speciale gast was op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de OIC in Islamabad.

Dai Bing, plaatsvervangend ambassadeur van China bij de VN, zei vrijdag tijdens de bijeenkomst van de Algemene Vergadering, die werd voorgezeten door Pakistan, dat het voor China een “grote eer” was om de resolutie mede in te dienen.

Hij zei dat China “bereid is samen te werken met islamitische landen” en noemde de overeenkomst van vorige week tussen Saudi-Arabië en Iran om de diplomatieke banden te herstellen, waarover in Peking overeenstemming was bereikt, als bewijs van de regionale invloed van zijn land.

Oeigoeren ‘aangevallen’

Maar Omer Kanat, uitvoerend directeur van het Uyghur Human Rights Project, een in Washington gevestigde belangenorganisatie, vertelde Middle East Eye dat China probeert “de wereld voor de gek te houden” wat betreft zijn behandeling van de Oeigoeren.

Kanat zei: “Het is geen open debat: Oeigoeren worden aangevallen vanwege hun moslim- en etnische identiteit. Als China’s VN-diplomaten denken dat ze de wereld voor de gek kunnen houden, hebben ze het mis.

“China’s islamofobie omvat marteling van imams en detentie van hun hele familie. Ten minste 800.000 Oeigoerse kinderen zijn bij hun familie weggehaald en in overheidsinternaten gestopt om hen te leren van de Communistische Partij te houden en de Islam te haten. Als de gruweldaden van China geen islamofobie zijn, wat dan wel?”

China’s vervolging van de Oeigoeren, en de poging om de aandacht af te leiden naar het onrechtmatige beleid van de VS jegens moslims, werd ook veroordeeld door Edward Ahmed Mitchell, nationaal adjunct-directeur van de Council on American-Islamic Relations (CAIR).

CAIR, die de behandeling van Oeigoeren door China als “genocide” bestempelt, veroordeelde vorig jaar landen met een moslimmeerderheid als “beschamend” omdat zij oproepen tot een VN-debat over deze kwestie niet steunden.

Mitchell zei: “Het feit dat er islamofobie bestaat in de Verenigde Staten is geen rechtvaardiging of excuus voor de gruwelijke misdaden die de Chinese regering begaat tegen haar Oeigoerse moslims.

“Het lijdt geen twijfel dat islamofobie er mede de oorzaak van is dat zoveel mensen zijn gemarteld en gedood tijdens de zogenaamde oorlog tegen het terrorisme, zonder dat veel mensen in de westerse landen met hun ogen hebben geknipperd.

“Ja, de Verenigde Staten hebben veel te verantwoorden wat betreft islamofobie en zelfs oorlogsmisdaden. Maar er is geen vergelijking met wat de Chinese regering doet met Oeigoerse moslims.”

Laatste nieuws

Champions League: Mohammed bin Zayed uit VAE bezoekt Turkije voor finale

Emirati leider woont wedstrijd in Istanbul bij als Inter...

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen...

Nieuwsbrief

Ook intressant

VS: Moslimouders protesteren tegen verlies recht om niet te kiezen voor LGBTQ-schoolboeken

De staat Maryland gaf leerlingen en gezinnen vroeger de...

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden...

Amerikaanse universiteit veroordeeld voor verwijderen pro-Palestijnse toespraak van YouTube

Studenten en activisten zeggen dat de toespraak werd verwijderd...

Saoedi-Arabië en China trekken zich terug uit G20-top in Kasjmir

Indiase autoriteiten hadden de top aangeprezen als een manier...

Canadese moslimgroepen spannen rechtszaak aan tegen verbod op schoolgebed

De rechtszaak stelt dat de proclamatie die bidden in...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) − 1 = 1

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen van sloop van huizen, gezien als 'collectieve straf'. Israëlische troepen hebben woensdag laat Palestijnse burgers en...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst als 'immoreel' en 'walgelijk' bestempelde. Turkije heeft het onlineplatform OnlyFans geblokkeerd na klachten van het publiek,...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen dat de IHRA-definitie is gebruikt om 'afwijkende meningen' over de behandeling van Palestijnen 'de mond...