Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

De VAE zijn “aandachtsland” nu de VS economische partners van Rusland willen aanpakken

⏱ Leestijd: 4 minuten

VS-functionaris zegt dat halfgeleiderapparaten die op het Oekraïense slagveld kunnen worden gebruikt uit de VAE komen.

De VAE zijn een “aandachtsland” als de VS de banden van Rusland met de wereldeconomie wil verstikken, zei een hoge Amerikaanse functionaris op donderdag, in een van de sterkste commentaren tot nu toe dat Washington de druk op zijn Golfbondgenoot opvoert over zijn banden met Moskou.

“We zijn met name bezorgd over de toename van de handel met Rusland in goederen die op het slagveld kunnen worden gebruikt en over degenen die steun verlenen aan op de lijst geplaatste Russische entiteiten”, zei Elizabeth Rosenberg, assistent-minister van Financiën voor terrorismefinanciering en financiële misdrijven, donderdag tijdens een evenement.

De opmerkingen komen naar aanleiding van de groeiende bezorgdheid in het Westen dat de VAE, samen met landen als Turkije, het Kremlin een cruciale economische levensader bieden, die zijn oorlogsinspanningen zou kunnen helpen. Veel van de raketten en drones die Rusland inzet, zijn afhankelijk van westerse onderdelen.

In december nog exporteerden de VAE drones naar Rusland, volgens gegevens van de Russische overheid die zijn geanalyseerd door de in Washington DC gevestigde Free Russia Foundation. De groep noemt de VAE, samen met Turkije, Cyprus en China, als landen die de export naar Rusland “drastisch hebben uitgebreid”.

US-export gecontroleerde goederen, waaronder “halfgeleider apparaten, waarvan sommige kunnen worden gebruikt op het slagveld”, waren goed voor 30 procent van de totale waarde van alle exporten van de VAE naar Rusland tussen juli en november 2022, zei Rosenberg.

De VAE proberen hun concurrerende posities als langetermijnpartner van de VS in het Midden-Oosten en als neutraal zakencentrum in evenwicht te brengen.

De niet-oliehandel tussen Rusland en de VAE groeide in de eerste negen maanden van 2022 met 57 procent en brak daarmee alle records. In december beloofde de Emiratische minister van Handel Thani bin Ahmed al-Zeyoudi om “de handel naar nog grotere hoogten te stuwen”.

Dubai heeft zichzelf op de kaart gezet als een internationaal zakencentrum waar “deals belangrijker zijn dan idealen” en heeft geprofiteerd van het tumult van de Oekraïense oorlog.

De stad is dit jaar na New York, Los Angeles en Londen de vierde meest actieve markt voor luxevastgoed ter wereld geworden – dankzij een toename van de belangstelling van Russen, die de grootste vastgoedkopers van Dubai zijn geworden.

Dubai verwelkomt niet alleen aan het Kremlin gelieerde oligarchen, maar profiteert ook van een toestroom van Russische technici, van wie velen de repercussies van de oorlog van Vladimir Poetin willen vermijden.

De VAE profiteren ook van de westerse sancties die Rusland de toegang tot zijn olie-inkomsten moeten ontzeggen. De haven van Fujairah in de VAE is een overslagcentrum geworden voor Russische ruwe olie en olieproducten. Vorig jaar verplaatste de Russische staatsenergiereus Lukoil zijn handelsactiviteiten naar Dubai.

Toenemende frustratie in Washington

Er zijn aanwijzingen dat Washington steeds meer gefrustreerd raakt over het bedrijfsmodel van de VAE. Rosenberg zei dat landen zullen moeten kiezen tussen westerse staten die zich tijdens de invasie aan de zijde van Oekraïne hebben geschaard en de rest van de wereld.

“Je kunt zaken doen met de landen die meer dan 50 procent van het BBP van de wereld vertegenwoordigen, en de meest convertibele en stabiele munten, of zaken doen met de landen die de oorlog van Rusland faciliteren,” zei ze.

De Amerikaanse sancties zijn zwaar omdat de Amerikaanse dollar de wereldhandel domineert. Het financiële berichtensysteem Swift, dat geldtransfers mogelijk maakt, is ook afhankelijk van banken in de VS.

Sommige analisten en sanctie-experts voorspellen dat de oorlog in Oekraïne ertoe zal leiden dat landen als de VAE zich sneller zullen proberen te beschermen tegen de gevolgen van westerse sancties.

Cinzia Bianco, visiting fellow bij de European Council on Foreign Relations, vertelde MEE in een eerder verhaal dat de oorlog in Oekraïne door Golfstaten als de VAE al wordt gezien als “een proeftuin” voor de grotere krachtmeting die naar verwachting zal plaatsvinden tussen China en de VS.

“De oorlog heeft de Golfstaten een kans gegeven om na te denken over het sanctiebestendig maken van hun systemen,” zei ze.

Vorige week hebben de VS sancties opgelegd aan een Russische bank die in de VAE actief is. Het besluit van de Centrale Bank van de VAE om deze bank een vergunning te verlenen werd gezien als een teken van de groeiende invloed van Rusland. Volgens de Centrale Bank heeft MTS “bijgedragen tot de ondersteuning van de legitieme handel tussen beide landen en de dienstverlening aan de Russische gemeenschap in de VAE”.

Dat Washington de handel van de VAE met Rusland aan banden legt, volgt op recente conflicten over de onafhankelijke buitenlandse politiek van Abu Dhabi.

Emirati bedrijven zijn door Washington gesanctioneerd omdat ze Iran hielpen sancties te omzeilen. De VAE zijn ook militair dichter bij China komen te staan. De besprekingen tussen Abu Dhabi en Washington over de aankoop van het F-35 gevechtsvliegtuig liepen stuk op de vrees dat Beijing toegang zou krijgen tot gevoelige Amerikaanse technologie.

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Saoedi-Arabië-Iran: Riyad investeringen kunnen ‘zeer snel’ van start gaan na deal

De opmerkingen van de Saudische minister van Financiën komen...

Dag tegen Islamofobie uitgelegd: Het nieuwe VN-evenement, gesteund door China

Eerste internationale dag tegen islamofobie op 15 maart, te...

Saoedi-Arabië en Boeing kondigen enorme vliegtuigdeal aan

Overspoeld met een meevaller aan olie-inkomsten positioneert Saoedi-Arabië zich...

China en VS botsen over Oeigoeren op VN-bijeenkomst over islamofobie

VS beschuldigt China van "genocide" voorafgaand aan de eerste...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 1 × = 1

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...