Nieuwste artikelen:

De VAE zijn “aandachtsland” nu de VS economische partners van Rusland willen aanpakken

Leestijd: 4 minuten

VS-functionaris zegt dat halfgeleiderapparaten die op het Oekraïense slagveld kunnen worden gebruikt uit de VAE komen.

De VAE zijn een “aandachtsland” als de VS de banden van Rusland met de wereldeconomie wil verstikken, zei een hoge Amerikaanse functionaris op donderdag, in een van de sterkste commentaren tot nu toe dat Washington de druk op zijn Golfbondgenoot opvoert over zijn banden met Moskou.

“We zijn met name bezorgd over de toename van de handel met Rusland in goederen die op het slagveld kunnen worden gebruikt en over degenen die steun verlenen aan op de lijst geplaatste Russische entiteiten”, zei Elizabeth Rosenberg, assistent-minister van Financiën voor terrorismefinanciering en financiële misdrijven, donderdag tijdens een evenement.

De opmerkingen komen naar aanleiding van de groeiende bezorgdheid in het Westen dat de VAE, samen met landen als Turkije, het Kremlin een cruciale economische levensader bieden, die zijn oorlogsinspanningen zou kunnen helpen. Veel van de raketten en drones die Rusland inzet, zijn afhankelijk van westerse onderdelen.

In december nog exporteerden de VAE drones naar Rusland, volgens gegevens van de Russische overheid die zijn geanalyseerd door de in Washington DC gevestigde Free Russia Foundation. De groep noemt de VAE, samen met Turkije, Cyprus en China, als landen die de export naar Rusland “drastisch hebben uitgebreid”.

US-export gecontroleerde goederen, waaronder “halfgeleider apparaten, waarvan sommige kunnen worden gebruikt op het slagveld”, waren goed voor 30 procent van de totale waarde van alle exporten van de VAE naar Rusland tussen juli en november 2022, zei Rosenberg.

De VAE proberen hun concurrerende posities als langetermijnpartner van de VS in het Midden-Oosten en als neutraal zakencentrum in evenwicht te brengen.

De niet-oliehandel tussen Rusland en de VAE groeide in de eerste negen maanden van 2022 met 57 procent en brak daarmee alle records. In december beloofde de Emiratische minister van Handel Thani bin Ahmed al-Zeyoudi om “de handel naar nog grotere hoogten te stuwen”.

Dubai heeft zichzelf op de kaart gezet als een internationaal zakencentrum waar “deals belangrijker zijn dan idealen” en heeft geprofiteerd van het tumult van de Oekraïense oorlog.

De stad is dit jaar na New York, Los Angeles en Londen de vierde meest actieve markt voor luxevastgoed ter wereld geworden – dankzij een toename van de belangstelling van Russen, die de grootste vastgoedkopers van Dubai zijn geworden.

Dubai verwelkomt niet alleen aan het Kremlin gelieerde oligarchen, maar profiteert ook van een toestroom van Russische technici, van wie velen de repercussies van de oorlog van Vladimir Poetin willen vermijden.

De VAE profiteren ook van de westerse sancties die Rusland de toegang tot zijn olie-inkomsten moeten ontzeggen. De haven van Fujairah in de VAE is een overslagcentrum geworden voor Russische ruwe olie en olieproducten. Vorig jaar verplaatste de Russische staatsenergiereus Lukoil zijn handelsactiviteiten naar Dubai.

Toenemende frustratie in Washington

Er zijn aanwijzingen dat Washington steeds meer gefrustreerd raakt over het bedrijfsmodel van de VAE. Rosenberg zei dat landen zullen moeten kiezen tussen westerse staten die zich tijdens de invasie aan de zijde van Oekraïne hebben geschaard en de rest van de wereld.

“Je kunt zaken doen met de landen die meer dan 50 procent van het BBP van de wereld vertegenwoordigen, en de meest convertibele en stabiele munten, of zaken doen met de landen die de oorlog van Rusland faciliteren,” zei ze.

De Amerikaanse sancties zijn zwaar omdat de Amerikaanse dollar de wereldhandel domineert. Het financiële berichtensysteem Swift, dat geldtransfers mogelijk maakt, is ook afhankelijk van banken in de VS.

Sommige analisten en sanctie-experts voorspellen dat de oorlog in Oekraïne ertoe zal leiden dat landen als de VAE zich sneller zullen proberen te beschermen tegen de gevolgen van westerse sancties.

Cinzia Bianco, visiting fellow bij de European Council on Foreign Relations, vertelde MEE in een eerder verhaal dat de oorlog in Oekraïne door Golfstaten als de VAE al wordt gezien als “een proeftuin” voor de grotere krachtmeting die naar verwachting zal plaatsvinden tussen China en de VS.

“De oorlog heeft de Golfstaten een kans gegeven om na te denken over het sanctiebestendig maken van hun systemen,” zei ze.

Vorige week hebben de VS sancties opgelegd aan een Russische bank die in de VAE actief is. Het besluit van de Centrale Bank van de VAE om deze bank een vergunning te verlenen werd gezien als een teken van de groeiende invloed van Rusland. Volgens de Centrale Bank heeft MTS “bijgedragen tot de ondersteuning van de legitieme handel tussen beide landen en de dienstverlening aan de Russische gemeenschap in de VAE”.

Dat Washington de handel van de VAE met Rusland aan banden legt, volgt op recente conflicten over de onafhankelijke buitenlandse politiek van Abu Dhabi.

Emirati bedrijven zijn door Washington gesanctioneerd omdat ze Iran hielpen sancties te omzeilen. De VAE zijn ook militair dichter bij China komen te staan. De besprekingen tussen Abu Dhabi en Washington over de aankoop van het F-35 gevechtsvliegtuig liepen stuk op de vrees dat Beijing toegang zou krijgen tot gevoelige Amerikaanse technologie.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Saudi-Arabië en Iran wisselen ambassadeurs uit na zeven jaar ruzie

Ambassadeurs zijn aangekomen in Riyad en Teheran, maanden nadat...

Taliban weerhoudt 100 Afghaanse studentes van vlucht naar Dubai

De jonge vrouwen met een studiebeurs mochten niet reizen...

VN-reddingssysteem voor aardbevingen geblokkeerd in Syrië en Iran door Amerikaanse sancties

Superkrachtsysteem dat wordt gebruikt door het rampenbestrijdingsnetwerk van de...

Egyptisch-Amerikaanse activist klaagt Interpol, Egypte en VAE aan na detentie in Dubai

Advocaten voor Sherif Osman zeggen dat hij werd ontvoerd...

Iraans persoverzicht: Bijna elke 12 uur een persoon geëxecuteerd in 2023

Ondertussen zal China snelwegen aanleggen in ruil voor olie,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 18 = 28

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...