Nieuwste artikelen:

Russische rederij uit Dubai gesanctioneerd

Leestijd: 2 minuten

Westen verscherpt sancties tegen Russische bedrijven in Midden-Oosten omdat men vreest dat de regio een economische levensader voor het Kremlin is geworden.

De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan een in Dubai gevestigde dochteronderneming van de Russische staatsscheepvaartreus, nu het Westen zijn inspanningen opvoert om Moskou’s gebruik van het Midden-Oosten als economische levensader een halt toe te roepen.

Er werden sancties opgelegd aan Sun Ship Management, dat volgens de EU deel uitmaakt van de Russische staatsrederij Sovcomflot. Het besluit bevriest de activa van Sun Ship in de EU en verbiedt banken het bedrijf te financieren.

Volgens de EU is Sun Ship verantwoordelijk voor het vervoer van meer dan 70 procent van de energie-inkomsten van Rusland. Het bedrijf werd in 2012 opgericht in Dubai. In april 2022 droeg Sovcomflot het beheer van 92 van zijn tankers en LNG-tankers over aan Sun Ship, meldde de Wall Street Journal eerder, onder vermelding van Russische scheepvaartleiders.

“Sun Ship is actief geweest als een van de belangrijkste bedrijven die het zeevervoer van Russische olie beheren en exploiteren”, aldus de EU. “De Russische Federatie is de uiteindelijke begunstigde.”

De VAE zijn naar voren gekomen als een belangrijke economische hub voor Rusland te midden van de oorlog in Oekraïne.

In de eerste negen maanden van 2022 groeide de niet-oliehandel tussen de twee met 57 procent, waarmee alle records werden gebroken. In december beloofde de Emiratische minister van Handel Thani bin Ahmed al-Zeyoudi de handel naar nog grotere hoogten te stuwen.

Rijke Russen stroomden naar Dubai na de invasie van Oekraïne op 24 februari 2022, en de Russen waren vorig jaar de belangrijkste kopers van vastgoed in Dubai.

De Emiraten zijn een belangrijke halteplaats geworden voor Russische energie. Vorig jaar verboden EU-lidstaten Russische ruwe olie en stelden de G-7 landen een prijsplafond van 60 dollar per vat in. In februari volgden een prijsplafond en een verbod op Russische aardolieproducten. De Russische staatsenergiereus Lukoil heeft vorig jaar zijn handelsactiviteiten naar Dubai verplaatst.

Westerse functionarissen hebben meer aandacht besteed aan de economische banden van de VAE met Rusland. Het Witte Huis stuurde in februari van dit jaar een ambtenaar van Financiën naar zowel Turkije als de VAE om hen onder druk te zetten de commerciële banden met Rusland te verbreken.

Op vrijdag werd een Russische bank die in de VAE actief is, door de VS gesanctioneerd omdat zij vrezen dat de groeiende economische banden van Moskou met het Midden-Oosten het land helpen de westerse sancties te omzeilen nu de oorlog in Oekraïne zijn tweede jaar ingaat.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Las Vegas van het Midden-Oosten? VAE creëert autoriteit voor ‘commerciële kansspelen’

Nieuwe federale instantie zou kader creëren voor 'nationale loterij...

Russisch-Oekraïense oorlog: Erdogan zegt dat graandeal ‘binnenkort’ nieuw leven wordt ingeblazen

Poetin verzet zich door te zeggen dat er geen...

Oorlog in Oekraïne: Schandaal over verhoogde prijs van militaire jassen gekocht van Turkije

Oekraïens ministerie van Defensie krijgt kritiek nadat prijs van...

Taliban weerhoudt 100 Afghaanse studentes van vlucht naar Dubai

De jonge vrouwen met een studiebeurs mochten niet reizen...

Erdogan brengt in september een bezoek aan Rusland voor een ontmoeting met Poetin: Rapporten

Turkse presidentiële bronnen vertellen de media dat er vooruitgang...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

45 + = 54

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...