Nieuwste artikelen:

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Schaduwspelen op de Rode Zee als strijd om de havens van Soedan toeneemt

Leestijd: 8 minuten

Vissers vertellen dat ze zijn aangevallen door Russische gevechtsvliegtuigen voor de kust van Soedan, terwijl Moskou, Washington en anderen wedijveren om macht en winst.

Er gebeuren vreemde dingen langs de Soedanese kustlijn.

Buitenlandse agenten lijken op kleine eilanden in de Rode Zee te wonen, patrouilleren in de wateren rondom hen en verbannen de lokale bevolking.

Er worden miljardendeals gesloten en weer ongedaan gemaakt. De hele wereld komt naar de Afrikaanse kusten, met dromen van macht en winst in hun gedachten. In de schaduw, weg van nieuwsgierige ogen, wordt een spel gespeeld.

Vissers in het diepe zuiden van Soedan hebben aan Middle East Eye verteld dat ze zijn aangevallen en uit hun wateren zijn verdreven door gewapende buitenlanders bij een eiland in de buurt van de haven van Agig, ten zuiden van Port Soedan bij de grens met Eritrea.

Ooggetuigen in deze zuidelijke gebieden van Soedans Rode Zeekust zeiden dat ze er zeker van waren dat er een buitenlandse militaire aanwezigheid was op eilanden binnen de Soedanese territoriale wateren.

Een van de Soedanese vissers, die om veiligheidsredenen zijn naam niet wilde noemen, vertelde MEE dat hij geloofde dat de gewapende aanvallers Russen waren en dat hij hen monsters van het land zag nemen.

“We werden aangevallen door buitenlanders toen we aan het vissen waren in de buurt van de haven van Agig. Ze waren blank en ik geloof dat ze Russisch waren omdat ik Russen heb gezien in andere delen van de regio en ze leken erg op elkaar,” zei de visser, eraan toevoegend dat ze uit een ander westers land zouden kunnen komen.

Niemand lijkt zeker te weten wie deze mensen zijn en wat ze in Soedan doen.

Maar de aanwezigheid van gewapende buitenlandse strijders komt op een moment dat de strijd om de kustlijn van de Rode Zee toeneemt, met een reeks internationale spelers die zich in de regio willen vestigen.

Strijd om de Rode Zee

De 750 km lange Rode Zeekust van Soedan trekt veel buitenlandse belangstelling, waarbij de ambities van een aantal internationale spelers aansluiten bij de gespannen binnenlandse situatie van het land.

De VS, Rusland, de VAE, Qatar, Saoedi-Arabië, Egypte, China, Turkije en anderen wedijveren om de controle over de havens van Soedan, een situatie die bol staat van de belangenconflicten in een tijd van grote politieke, economische en militaire onzekerheid.

Sudan Red Sea map

Deze concurrentie heeft het conflict in Soedan tussen de burgers en het leger verscherpt, waarbij de kaderovereenkomst die in december door internationale bemiddeling tot stand is gekomen en die Soedan op weg naar verkiezingen voor twee jaar lijkt te zetten, op hevig verzet op straat stuit.

De strijd om de Rode Zee maakt ook deel uit van een voortdurend troniespel tussen de twee machtigste mannen van Soedan, generaal Abdel Fattah al-Burhan en Mohamed Hamdan Dagalo, alias Hemeti.

Burhan, de feitelijke leider van het land, staat aan het hoofd van de Soedanese strijdkrachten (SAF), terwijl Hemeti, zijn plaatsvervanger, de militie van de Snelle Strijdkrachten (RSF) leidt.

Militaire aanwezigheid

De lokale en internationale concurrentie langs de kustlijn van Soedan is nu zowel militair als economisch.

De VS en Rusland concurreren openlijk met elkaar en oefenen in het kader van die rivaliteit druk uit op verschillende delen van de Soedanese samenleving.

Tijdens een recent bezoek aan Khartoem zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat de eerdere overeenkomst tussen Soedan en Rusland om een Russische marinebasis aan de Rode Zee te vestigen, doorgaat, en legde hij uit dat het wachten was op de ratificatie door de Soedanese wetgevende vergadering.

“U weet dat deze overeenkomst eerder is ondertekend tussen de twee landen en alleen nog moet worden gelegaliseerd,” zei Lavrov.

Een voormalige hoge militaire inlichtingenofficier, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat ze geloofden dat het Soedanese leger en de RSF achter Rusland en China stonden, maar dat ze onder druk stonden van internationale spelers onder leiding van de VS.

“Bashir gaf de Russen in 2018 na zijn historische bezoek aan Moskou toestemming om een militaire basis in het Rode Zeegebied te bouwen,” zei de bron, verwijzend naar Omar al-Bashir, die Soedan regeerde van 1989 tot 2019, toen hij in een democratische opstand werd afgezet.

“US Africa Command zette druk op het leger en de Soedanese overgangsregering, zodat ze de overeenkomst in 2021 bevroren. Maar laat me je vertellen: de Soedanese militaire mentaliteit bij het kiezen van zijn bondgenoten is niet veranderd sinds de tijd van Bashir.”

De zeebasis van Hemeti

Er is ook concurrentie binnen het leger, nu Hemeti’s RSF probeert een sterke voet aan de grond te krijgen in de regio.

Uit door MEE geziene en hier gepubliceerde satellietfoto’s blijkt dat de RSF heeft geprobeerd een eigen militaire basis te bouwen in Dungunab en Auteri, twee kleine havens ruim 150 km ten noorden van Port Sudan. De plannen zijn mislukt door lokaal verzet.

RSF bases

Satellietfoto’s van de geplande locaties van de RSF-bases in it een document dat MEE via enkele plaatselijke leiders heeft verkregen, blijkt dat er een stammenconflict is uitgebroken nadat het land in de twee gebieden aan de RSF was gegeven voor een militaire basis.

Volgens het document heeft de commissaris van de gemeente Gabait, waar de twee terreinen liggen, opdracht gegeven de toewijzing van een stuk grond in het gebied aan de RSF stop te zetten.

Een plaatselijke leider van de Bishari-stam zei dat de RSF veel financiële en ontwikkelingssteun heeft verleend aan de mensen in het gebied. Zij voegden eraan toe dat de militie erin geslaagd is de plaatselijke leiders ertoe te bewegen een RSF-basis in het gebied te aanvaarden.

“De RSF heeft niet alleen veel diensten verleend om de plaatselijke bevolking aan hun kant te krijgen, maar heeft zelfs veel aan de leiders zelf gegeven, wat hen er deels toe heeft aangezet de vestiging van de basis te accepteren,” zei de leider van Bishari.

“De commissaris heeft echter ingegrepen en er een eind aan gemaakt. Het is ook traditioneel verboden voor iemand van buiten de regio om openbare grond van een bepaalde stam over te nemen, tenzij die stam daar toestemming voor geeft,” voegde hij eraan toe.

Deals met andere plaatsen

In december sloten Soedan en de VAE een voorlopige overeenkomst van 6 miljard dollar voor de ontwikkeling en exploitatie van de haven Abu Amama aan de Rode Zee. De overeenkomst omvat de aanleg van een luchthaven, een groot landbouwproject en tientallen spoorwegen en wegen om de Nijl met de Rode Zee te verbinden.

De overeenkomst, die is ondertekend door de Soedanese regering en een emiraat consortium waaronder de Abu Dhabi Ports Group en Invictus Investment Company PLC, dat eigendom is van de Soedanese magnaat Osama Daoud Abdellatif, is in twijfel getrokken door de plaatselijke gemeenschap en werknemers van de Sudan Sea Ports Corporation, een staatsorgaan.

Een vooraanstaand lid van de Bishari-stam, de traditionele eigenaars van het gebied rond Abu Amama, zei dat het niet duidelijk was wat de deal de lokale gemeenschap zou opleveren, behalve gewoon een verlies van land.

Abu Amama port
Vissers voor de kust van Soedan, bij de haven van Abu Amama (MEE/Mohammed Amin).

“We hebben geen probleem met de ontwikkeling van ons gebied om het leven van de mensen te verbeteren en de regio te moderniseren, maar we willen garanties en transparantie, die niet aanwezig is in deze deal, aangezien deze is ondertekend zonder ons overleg,” zei de bron.

Mohammed Ahmed Alawad, plaatsvervangend voorzitter van de Sea Ports Corporation, vertelde MEE dat de overeenkomst zich nog in de beginfase bevindt en door de technische teams van de onderneming zal worden geëvalueerd.

“De technische teams van scheepvaart, financiën, juridische zaken en anderen moeten de overeenkomst beoordelen zodra wij deze van de regering hebben ontvangen,” zei hij.

China is ook betrokken bij het grote spel van de Rode Zee. De haven van Haidob, 80 km ten zuiden van Port Sudan, is gebouwd door China Harbour Engineering Company en maakt deel uit van China’s maritieme zijderoute van de 21e eeuw.

De haven, die 141 miljoen dollar heeft gekost en in 2020 is geopend, is bestemd voor de uitvoer van vee – waaronder kamelen – naar China en de Golf, aldus de manager, Mohammed Alhassan.

Haidob wordt naar verwachting de “grootste haven die kamelen van Afrika naar China zal exporteren”, vertelde Alhassan aan MEE.
China heeft ook twee havens in Bushair, op ongeveer 30 km van Port Sudan. Ze zijn bedoeld voor de uitvoer van olie uit Soedan en het door land ingesloten Zuid-Soedan.

Sudan probeert nu ook complicaties op te lossen in verband met deals die tijdens het Bashir-tijdperk zijn gesloten. Een daarvan betreft de opschorting van een overeenkomst met een Filippijns bedrijf. Een andere betreft een overeenkomst van 4 miljard dollar die in 2018 met Qatar is gesloten om de haven van Suakin in het noordoosten van Soedan te verbeteren.

Volgens een bron bij de zeehaven lijkt de overeenkomst echter te zijn bevroren na de afzetting van Bashir in april 2019.

“Het akkoord was voorlopig en het lijkt erop dat het niet is uitgewerkt na de revolutie, omdat politici in zowel Doha als Khartoem er geen interesse in lijken te hebben na de politieke verschuiving in Soedan,” zei de bron.

Een overeenkomst van december 2017 tussen Soedan en Turkije voor de wederopbouw en het herstel van het historische eiland Suakin aan de Rode Zee heeft ook Saoedi-Arabië en Egypte gealarmeerd.

Volgens rapporten werd de Ottomaanse haven van Suakin voor 99 jaar verhuurd aan Turkije, waarbij het eiland nieuw leven werd ingeblazen als toeristisch centrum voor pelgrims die naar de hadj gaan.

In de nasleep van de Soedanese revolutie zou de nieuwe regering van Soedan de overeenkomst hebben opgezegd, maar Turkije ontkende dit.

Middle East Eye bezocht het eiland en zag dat de bouw door het Turkse ontwikkelingsagentschap nog steeds aan de gang was.

De deelstaat Rode Zee is niet alleen de toegangspoort tot Soedan en de bredere regio – 90 procent van de Soedanese handel loopt via Port Soedan – maar ook de rijkste goudmijnregio van Soedan, met Russische, Turkse, Egyptische en andere mijnbouwbedrijven die naast de Soedanese Ariab Mining Company actief zijn.

Weer een van Soedans schitterende prijzen waar de wereldmachten om vechten.

Laatste nieuws

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Russisch-Oekraïense oorlog: Erdogan zegt dat graandeal ‘binnenkort’ nieuw leven wordt ingeblazen

Poetin verzet zich door te zeggen dat er geen...

Soedan: RSF paramilitaire troepen steunen staakt-het-vuren en gesprekken over de toekomst van het land

In de verklaring leek RSF-leider generaal Mohamed Hamdan Dagalo...

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin ‘aan boord’ van neergestort Russisch vliegtuig, zeggen ambtenaren

Prigozjin, wiens groep in juni een mislukte staatsgreep tegen...

Erdogan brengt in september een bezoek aan Rusland voor een ontmoeting met Poetin: Rapporten

Turkse presidentiële bronnen vertellen de media dat er vooruitgang...

Soedan: Rapid Support Forces Facebook-pagina’s verwijderd van platform

Facebookpagina's van de paramilitaire groep en leider Hemeti lijken...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

4 × 10 =

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van moslims lopen voorop, wat duidt op diepe woede over Israël vanwege zijn offensief. Meer dan één...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar krijgen voor een onderzoeksrapport over de verzending van goederen van Jordanië naar Israël, onder de...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde wijzigingen aan de deal voor het staakt-het-vuren 'niet significant' waren. Israël heeft volgens het Palestijnse persbureau...