Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Biden’s topadviseur voor het Midden-Oosten reist naar regio temidden van spanningen op de Westelijke Jordaanoever

Leestijd: 3 minuten

Inval in Nablus waarbij 11 doden vielen, kan de inspanningen van de regering Biden om de dialoog tussen de Palestijnse Autoriteit en de Israëlische regering gaande te houden, doen ontsporen.

De topadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden voor het Midden-Oosten is in de regio voor ontmoetingen met Egypte, Jordanië, Oman en de VAE, een bezoek dat samenvalt met oplopende spanningen in de regio.

De reis van Brett McGurk valt samen met een toename van het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever. Woensdag hebben Israëlische troepen 11 Palestijnen, waaronder een kind en drie ouderen, gedood en meer dan 100 anderen verwond tijdens een militaire inval in de stad Nablus.

De dodelijke inval kan een tegenslag betekenen voor de Amerikaanse inspanningen om de kritiek op Israël bij de Verenigde Naties te temperen. De Palestijnse Autoriteit dreigde zich na de inval terug te trekken van een veiligheidstop met de VS, Israël, Jordanië en Egypte, meldde Axios donderdag.

De regering Biden heeft geprobeerd de dialoog tussen Ramallah en de Israëlische regering open te houden in een poging de spanningen te verminderen. De veiligheidsvergadering is bedoeld om een akkoord tussen Israël en de Palestijnen te bekrachtigen dat heeft geleid tot het uitstel van een stemming in de VN-Veiligheidsraad over een resolutie waarin de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden veroordeeld.

In een zeldzame beweging steunden de VS maandag een formele verklaring van de raad waarin het plan van Israël om de nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden uit te breiden werd veroordeeld. Het besluit was een diplomatieke manoeuvre om een strenger voorstel van de VAE namens de Palestijnen, dat Washington “nutteloos” noemde, te bevriezen.

De Israëlische strijdkrachten hebben dit jaar 59 Palestijnen gedood, meer dan één dode per dag. Het volgt op een toename van het geweld in 2022, waarbij ten minste 167 Palestijnen werden gedood op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, het hoogste dodental in de gebieden in één jaar sinds de Tweede Intifada.

‘Ongelukkige gelijkenis’

De directeur van de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA), William Burns, waarschuwde eerder deze maand dat de huidige spanningen een “ongelukkige gelijkenis” vertonen met de Palestijnse opstanden van de jaren tachtig en 2000.

In Jordanië, waar McGurk reist, heeft koning Abdullah II zijn bezorgdheid geuit over een “volledige ineenstorting van de openbare orde” op de aangrenzende bezette Westelijke Jordaanoever. Eind vorig jaar zei hij ook dat zijn land voorbereid was op een conflict als de “rode lijnen” over de heilige plaatsen in Jeruzalem zouden worden overschreden.

McGurk reist ook naar Egypte, dat in het verleden een bemiddelende rol heeft gespeeld tussen Israël en strijders in de belegerde Gazastrook. Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben donderdagochtend doelen in de Gazastrook getroffen, nadat vanuit de enclave raketten waren afgevuurd, na de dodelijke aanval op Nablus.

In Oman zal de Amerikaanse functionaris een vervolg geven aan een spraakmakend bezoek van de Syrische president Bashar al-Assad aan het Golfland deze week, de tweede regionale buitenlandse reis van de Syrische leider in 12 jaar.

Landen als de VAE en Jordanië hebben getracht Damascus weer bij de regio te betrekken, ondanks de druk van de VS om Assad geïsoleerd te houden.

Het bezoek van McGurk valt ook samen met een beslissing van Muscat om Israëlische luchtvaartmaatschappijen toe te laten tot zijn luchtruim, ondanks het feit dat het parlement van het land minder dan twee maanden geleden de wet op de Israël-boycot heeft uitgebreid.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

52 − 49 =

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.