Nieuwste artikelen:

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Aardbeving Turkije: Wereldbank schat dat het veilig maken van huizen 465 miljard dollar kost

Leestijd: 4 minuten

Wereldbank waarschuwde in 2021 dat miljoenen particuliere eigendommen “dringend versterkt” moeten worden en riep op tot “enorme financieringsbehoeften” om het werk te financieren.

De Wereldbank schatte in 2021 dat het aanpassen of herbouwen van miljoenen woongebouwen in Turkije om een aardbeving te weerstaan bijna een half biljoen dollar zou kosten.

In december 2021 zei de in Washington gevestigde bank, die leningen en subsidies verstrekt aan regeringen, dat zij de Turkse regering “technische bijstand” verleende om haar te helpen te voorzien in de “enorme financieringsbehoeften” die nodig zijn om de dringende werkzaamheden uit te voeren.

De bank waarschuwde dat “de meeste woningen in Turkse steden die vóór 2000 zijn gebouwd” zeer kwetsbaar zijn voor seismische en klimaatrisico’s en dringend moeten worden versterkt.

Maar volgens de bank is slechts ongeveer vier procent van de 6,7 miljoen woongebouwen in het land aangepast en worden de totale kosten van de werkzaamheden geschat op 465 miljard dollar.

“Gezien de omvang van de stedelijke transformatiedoelstelling zijn de beschikbare publieke financieringsmechanismen om veerkrachtige aanpassing of wederopbouw van risicowoningen te ondersteunen niet voldoende om aan de enorme financieringsbehoeften te voldoen”, aldus de bank.

“Er moeten aanvullende financieringsmethoden worden ontwikkeld om veerkrachtige renovatie en wederopbouw van woningen toegankelijk te maken voor huiseigenaren, met name die uit de midden- en lagere inkomensgroepen, zodat ook zij deel kunnen uitmaken van het stedelijke transformatieproces.”

Tien provincies in het zuidoosten van Turkije zijn tot rampgebied verklaard na de twee aardbevingen van vorige week, waarbij tot dusver meer dan 35.000 mensen zijn omgekomen. Het is de dodelijkste natuurramp in de moderne geschiedenis van het land.

Volgens gegevens van de Turkse regering is meer dan de helft van de gebouwen in de tien steden die het zwaarst door de ramp zijn getroffen, na 2001 gebouwd. Een Turkse ondernemingsgroep schatte maandag de kosten van het verlies aan woningen op meer dan 70 miljard dollar.

De regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is geconfronteerd met vragen over de lakse handhaving van bouwnormen en een door Erdogan tijdens een campagne voor lokale verkiezingen in 2019 gepromote amnestie voor bestemmingsplannen, waarbij gebouwen die zonder de juiste vergunningen zijn gebouwd, werden gelegaliseerd en de verantwoordelijkheid voor de aardbevingsbestendigheid bij de eigenaars werd gelegd.

Als onderdeel van haar bijstand heeft de Wereldbank een “virtuele kennisuitwisseling” georganiseerd tussen ambtenaren van het Turkse ministerie van Milieu, Urbanisatie en Klimaatverandering (MoEUCC) en ambtenaren van het ministerie van Huisvesting in Japan die werken aan financieringsregelingen om eigenaars van onroerend goed daar te helpen hun gebouwen aardbevingsbestendig te maken.

Financiering van de Wereldbank

De Wereldbank heeft Turkije al eerder financiering verstrekt om de versterking van openbare gebouwen tegen aardbevingen te financieren.

In juni 2021 verstrekte zij Turkije een lening van 265 miljoen dollar voor de versterking of wederopbouw van 140 scholen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen.

De bank droeg ook bij aan de financiering van een project van 550 miljoen dollar, het Istanbul Seismic Risk Mitigation Project (ISMEP), dat tussen 2004 en 2015 liep om openbare gebouwen in de grootste stad van Turkije te versterken zodat ze bestand zijn tegen de schokken van aardbevingen.

Maar in een rapport over dat project in 2018 zei de International Evaluation Group van de bank dat “particuliere risicovermindering van woningen” uit het toepassingsgebied was geschrapt vanwege zorgen van de Turkse regering over het subsidiëren van de particuliere sector.

Het zei: “De bereidheid op dat moment van de centrale overheid voor financieringssteun voor particuliere woningrenovatie was gemengd, gebaseerd op zorgen over de geschiktheid van het gebruik van overheidsmiddelen en internationale financiering om particuliere activa effectief te subsidiëren.”

In een voetnoot voegden de beoordelaars daaraan toe: “Een gebrek aan steun van het ministerie van Financiën voor het besteden van overheidsmiddelen aan particuliere woningen was de uiteindelijke oorzaak van het schrappen van de geplande component”.

In hetzelfde verslag zeiden de beoordelaars echter dat de rol van de Wereldbank bij het verlenen van steun voor particuliere huisvestingsprojecten “niet duidelijk” was.

Zij zeiden: “Sommigen beweren dat de Bank zich niet moet bezighouden met onroerend goed in de particuliere sector of een zeer hoge drempel moet hanteren om zich hiermee in te laten, aangezien huisvesting een particulier goed is. De financiering door de Bank of de IFI’s (internationale financiële instellingen) zal nooit groot zijn in verhouding tot de omvang van de investeringen die nodig zijn voor de renovatie van particuliere woningen. Het is moeilijk voor de Bank om zich aan de beleidskant te engageren zonder een sterke binnenlandse voorvechter. Het onderwerp is moeilijk aan te pakken gezien de machtige en goed verbonden economische belangen in de bouwsector.”

Meer recent heeft de Turkse regering directer ingegrepen in de particuliere woningsector. In 2020 kondigde zij een plan aan om tijdens de pandemie recordlage hypotheekrentes te bieden om de sector te ondersteunen, waardoor de huizenverkoop in een week tijd met 50 procent steeg.

De Wereldbank zegde vorige week 1,78 miljard dollar steun toe voor hulpverlening en herstel in Turkije en zei dat zij was begonnen met “een snelle schadebeoordeling om de omvang van de ramp in te schatten en prioritaire gebieden voor herstel en wederopbouw vast te stellen”.

Nieuws

Laatste nieuws

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Turkije steunt normalisering Israëlisch-Soedi-Arabië, zegt Erdogan

Turkse president steunt normalisering banden omdat Ankara voor vermindering...

Erdogan: Turks parlement is niet klaar om Zweedse kandidatuur voor NAVO te ratificeren

De Turkse president raakt steeds meer gefrustreerd door de...

Waar had Elon Musk het over met Erdogan?

Erdogan en Musk bespraken een nieuwe Tesla-fabriek in Turkije,...

Turkije, VAE in gesprek om waterstof te produceren en offshore windmolenpark te bouwen

Ankara's energieminister zegt dat Abu Dhabi ook geïnteresseerd is...

Turkse Erdogan verzet zich tegen transportproject tussen India en het Midden-Oosten

De Turkse president zegt dat Ankara een rivaliserend plan...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

83 − = 80

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van moslims lopen voorop, wat duidt op diepe woede over Israël vanwege zijn offensief. Meer dan één...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar krijgen voor een onderzoeksrapport over de verzending van goederen van Jordanië naar Israël, onder de...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde wijzigingen aan de deal voor het staakt-het-vuren 'niet significant' waren. Israël heeft volgens het Palestijnse persbureau...