Nieuwste artikelen:

Champions League: Mohammed bin Zayed uit VAE bezoekt Turkije voor finale

Emirati leider woont wedstrijd in Istanbul bij als Inter...

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst...

Canada vecht vonnis aan waarin terugkeer van in noordoost Syrië vastgehouden mannen wordt bevolen

Leestijd: 4 minuten

Regering beschuldigt rechtbank van inmenging bij bevel tot repatriëring van Jack Letts en drie anderen uit Koerdische gevangenissen.

De Canadese regering is in beroep gegaan tegen een rechterlijke uitspraak die haar gelastte vier mannen te repatriëren die in gevangenissen in het noordoosten van Syrië worden vastgehouden onder vermeende militanten van Islamitische Staat (IS).

In een op vrijdag ingediend beroepschrift betoogden de advocaten van de regering dat het Federale Hof vorige maand bij het vonnis op een aantal gronden blijk had gegeven van een “onjuiste rechtsopvatting”.

Zij vroegen om opschorting van het vonnis terwijl het beroep werd behandeld, en zeiden dat zij deze week verder materiaal met betrekking tot de zaak zouden indienen “om snel verder te kunnen gaan”.

Het beroep is niet van invloed op de zaken van zes vrouwen en 13 kinderen die de regering bereid was te repatriëren uit door de Koerden gecontroleerde detentiekampen, nadat hun familieleden juridische stappen hadden ondernomen met het argument dat de rechten van de gedetineerden als Canadese onderdanen werden geschonden.

In een latere uitspraak op 20 januari zei het Federale Hof dat de omstandigheden waarin de vier mannen werden vastgehouden “nog slechter waren dan die van de vrouwen en kinderen die Canada zojuist heeft toegezegd te repatriëren”.

Er was geen bewijs dat een van de vier mannen was “berecht of veroordeeld, laat staan berecht op een wijze die door het internationale recht wordt erkend of gesanctioneerd”.

Zij heeft de regering opgedragen de vrijlating van de mannen door de plaatselijke Koerdische autoriteiten te vragen, hen paspoorten of noodreisdocumenten te verstrekken en een regeringsvertegenwoordiger naar het noordoosten van Syrië te sturen om de overdracht door Koerdische ambtenaren bij te wonen.

Tot de vier mannen behoort Jack Letts, een Brits-Canadese man die in 2014 vanuit het Verenigd Koninkrijk naar door IS gecontroleerd gebied in Irak en Syrië reisde en vervolgens zijn Britse staatsburgerschap werd ontnomen. De drie andere mannen zijn tijdens de rechtszaak anoniem gebleven.

Jack Letts pictured during a family holiday in Canada in 2013, aged 17 (Provided)
Jack Letts op de foto tijdens een vakantie met het gezin in Canada in 2013, 17 jaar oud (MEE).

Vorige maand vertelde de moeder van Letts, Sally Lane, aan Middle East Eye dat de uitspraak “een overwinning voor de mensenrechten” was.

Maar in haar beroep zei de regering dat de uitspraak in het geval van de mannen het recht van Canadese onderdanen om naar Canada terug te keren verkeerd had geïnterpreteerd.

Door de regering te gelasten de mannen terug te sturen, zou de rechtbank “in feite een recht op terugkeer hebben gecreëerd”.

Door de regering te gelasten contact op te nemen met de Koerdische autoriteiten en iemand aan te wijzen om naar Syrië te reizen voor de overdracht van de mannen, zou de rechtbank zich hebben gemengd “in de uitoefening van het prerogatief van de Kroon inzake buitenlandse zaken en internationale betrekkingen”.

De Canadese regering was niet medeplichtig aan de detentie van de mannen en de situatie in het door Koerden gecontroleerde Syrië was “gevaarlijk voor alle betrokkenen (met inbegrip van de gedetineerde respondenten en werknemers van de regering van Canada), gewelddadig, veranderlijk en verre van zeker of constant”.

Het zei dat het de verzoeken van de mannen om repatriëring had overwogen via een beleidskader voor besluitvorming voor gedetineerden in het noordoosten van Syrië dat het in januari 2021 had aangenomen, maar had bepaald dat geen van hen in aanmerking kwam voor “buitengewone bijstand”.

Wrede vertragingstactiek

In een verklaring beschreef Sally Lane het beroep als “een wrede vertragingstactiek gebaseerd op duidelijk frivole argumenten die in de oorspronkelijke rechterlijke beslissing duidelijk werden verworpen”.

Lane zei: “Dat de Canadese regering aanvoert dat het te moeilijk is om mijn zoon te repatriëren terwijl Canada in precies dezelfde regio de vrouwen en kinderen repatriëert, tart zowel de logica als elke mensenrechtenverplichting die dit land ooit is aangegaan.”

Lane zei dat onder meer de lokale Koerdische autoriteiten, het Internationale Rode Kruis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken westerse landen, waaronder Canada, hebben opgeroepen hun onderdanen uit Syrië te repatriëren.

“Canada verlengt gewoon de marteling van mijn zoon en die van de andere mannelijke gedetineerden, en toont eens te meer dat het net zo handelt als de schurkenstaten die het veroordeelt wanneer ze het internationaal recht schenden”, zei ze.

De oproep werd ook bekritiseerd door Letta Tayler, associate director en counterterrorism lead bij Human Rights Watch, die ook heeft opgeroepen tot repatriëring van gevangenen uit Syrië.

“Opnieuw in tegenspraak met zijn rol als kampioen van universele mensenrechten, gaat Canada in beroep tegen een federaal gerechtelijk bevel om 4 Canadese mannen te repatriëren die onrechtmatig en voor onbepaalde tijd vastzitten in onmenselijke omstandigheden in noordoost Syrië. Sommige van zijn argumenten zijn belachelijk,” schreef Tayler op Twitter.

Lawrence Greenspon, een advocaat voor drie van de mannen, vertelde de Canadian Press: “Ik kijk uit naar de verdediging van een moedige, dwingende en uitgebreide uitspraak.”

Ongeveer 10.000 mannen en honderden puberjongens worden vastgehouden in 14 overvolle gevangenissen in Syrië’s noordoostelijke Hasakah regio.

Vrouwen en kinderen leven in twee kampen, al-Roj en al-Hol, waar ongeveer 60.000 mensen wonen, waaronder ongeveer 20.000 uit Syrië, 31.000 uit Irak en tot 12.000, waaronder 4.000 vrouwen en 8.000 kinderen, uit andere landen.

Velen van hen bevinden zich in gevangenschap sinds Koerdische troepen, gesteund door een internationale coalitie, IS hebben verslagen en in 2019 de controle hebben overgenomen over Syrisch grondgebied dat voorheen in handen was van de militante groep.

De Canadese regering heeft in oktober vorig jaar twee vrouwen en twee kinderen uit noordoost Syrië gerepatrieerd. Eerder werd een Canadees kind van vier jaar oud gerepatrieerd, hoewel de Canadese regering zei dat zij in dat geval alleen reisdocumenten had verstrekt.

Laatste nieuws

Champions League: Mohammed bin Zayed uit VAE bezoekt Turkije voor finale

Emirati leider woont wedstrijd in Istanbul bij als Inter...

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Australische kinderen gestrand in Syrië klagen regering aan voor repatriëring

Save the Children Australië heeft een zaak aangespannen namens...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Irak: Christelijke NGO’s beschuldigd van pogingen tot bekering van Yazidi’s

Leiders van de Yazidi-gemeenschap hebben hun verontwaardiging uitgesproken over...

Saoedi-Arabië en Canada herstellen volledige diplomatieke banden

Riyad en Ottawa komen overeen om nieuwe ambassadeurs te...

Canadese moslimgroepen spannen rechtszaak aan tegen verbod op schoolgebed

De rechtszaak stelt dat de proclamatie die bidden in...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) × 4 = 20

Westelijke Jordaanoever: Israëlisch leger verwondt journalist ernstig bij inval in Ramallah

Ooggetuigen melden opzettelijke aanvallen op verslaggevers die verslag doen van sloop van huizen, gezien als 'collectieve straf'. Israëlische troepen hebben woensdag laat Palestijnse burgers en...

Turkije ‘blokkeert’ Onlyfans na klachten

Gebruikers en content creators toegang geweigerd nadat petitie abonnementsdienst als 'immoreel' en 'walgelijk' bestempelde. Turkije heeft het onlineplatform OnlyFans geblokkeerd na klachten van het publiek,...

Israël: Rechtengroepen roepen VN op zich te verzetten tegen antisemitisme-definitie IHRA

B'tselem, Yesh Din, Breaking the Silence en anderen waarschuwen dat de IHRA-definitie is gebruikt om 'afwijkende meningen' over de behandeling van Palestijnen 'de mond...