Nieuwste artikelen:

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van...

Iraans persoverzicht: Conservatieven beledigd door het zien van navels in het openbaar

Leestijd: 5 minuten

Ondertussen wordt een parlementsvoorzitter bespot omdat hij beweert de Algerijnse revolutie te hebben gevolgd terwijl hij toen negen maanden oud was, stijgt de bezorgdheid over de hongerstaking van een activist en dringt Amnesty International aan op actie tegen diplomaten die een bloedbad uit 1988 in de doofpot hebben gestopt.

Conservatief dringt aan op strenge hijab-wet

De conservatieve politicus Mohammad Hassan Ghdiri Abyaneh heeft zijn bezorgdheid geuit dat de hijab wet in Iran niet volledig wordt uitgevoerd na anti-establishment protesten in het hele land vorig jaar.

“Mensen gaan naar [buiten] in mini-rokjes en hun navel en andere delen van hun lichaam zijn zichtbaar,” zei Ghdiri Abyaneh volgens plaatselijke media.

Zijn opmerkingen kwamen op een moment dat vrouwen die weigeren om in het openbaar een hoofddoek op te doen, kunnen worden gearresteerd en vervolgd.

In zijn kritiek op degenen die zich niet aan de strenge islamitische sharia houden, voegde de conservatieve politicus eraan toe: “Er zijn er die elkaar omhelzen en kussen op straat. Een bewijs dat deze trend zich zal voortzetten en dat sommige mensen zijn geronseld om de heiligheid te demoraliseren.”

Ghadiri Abyaneh werkte zijn beweringen niet uit en leverde ook geen bewijs.

“Er moet enige controle zijn. Wat als sommige mensen naakt willen zijn? Wat als iemand besluit zich op straat te mengen? Wat als jongens en meisjes besluiten om in hun onderbroek de straat op te gaan?” zei hij.

Iraanse vrouwen met hijab/niqab (shutterstock).
Iraanse vrouwen met hijab/niqab (shutterstock).

Ghadiri Abyaneh, die als ambassadeur van Iran in Mexico en Australië heeft gediend, gaf ook de gewone mensen de schuld van de economische crisis in het land.

“Ik denk dat 15 procent van onze economische problemen te maken heeft met de sancties, nog eens 15 procent met wanbeheer, en voor de rest moet de bevolking de schuld krijgen,” zei hij.

“[Zolang] we een van de laagste arbeidsproductiviteit hebben… en mensen liever buitenlandse producten kopen, zullen we economische problemen blijven houden.”

Revolutionaire beweringen parlementsvoorzitter belachelijk gemaakt

De beweringen van parlementsvoorzitter Mohammad Bagher Ghalibaf tijdens een bezoek aan Algerije dat hij de revolutie van dat land heeft gevolgd, hebben in Iran tot veel spot geleid omdat hij toen nog maar negen maanden oud was.

“Als jonge revolutionair volgde ik de ontwikkelingen met betrekking tot de Algerijnse revolutie,” zei Ghalibaf volgens een citaat in Algerije.

Ghalibaf werd echter geboren in augustus 1961, en kort daarna, in maart 1962, werd de revolutie in Algerije afgesloten met een staakt-het-vuren tussen het Franse leger en het Algerijnse Nationale Bevrijdingsfront.

In reactie op zijn opmerkingen werden de Farsi sociale media overspoeld met spottende commentaren en gefotoshopte beelden.

“Ghalibaf beweerde dat hij de Algerijnse revolutie volgde sinds hij negen maanden oud was, we hebben zulke wonderkinderen, en daarom leven we in deze ellende,” schreef een Twitter-gebruiker.

Andere Iraanse sociale media gebruikers plaatsten een gefotoshopte spotfoto met een zuigeling met het gezicht van Ghalibaf en een bijschrift dat luidde: “Ghalibaf na het horen van het nieuws over de overwinning van de Algerijnse revolutie.”

In een artikel vergeleek columnist Mehrdad Khadir de opleiding en algemene kennis van Ghalibaf met de vorige parlementsvoorzitters in Iran en concludeerde: “Het probleem is niet het lezen van de geschiedenis. Als de machthebbers de geschiedenis hadden gelezen, zouden de incidenten die we nu zien niet plaatsvinden.”

Reacties blijven op gevangenisfoto’s van activisten

Twee foto’s van de uitgemergelde Iraanse arts Farhad Maysami, die wordt vastgehouden in de Rajaei Shahr gevangenis, hebben een enorme reacties teweeggebracht, waarbij veel activisten en politici er bij hem op aandringen zijn hongerstaking te beëindigen.

Op de foto’s ziet Meysami er extreem mager uit na verschillende hongerstakingen en politieke vasten. In september kondigde hij een 10-daagse hongerstaking aan uit solidariteit met Iraniërs die lijden onder het harde optreden van de autoriteiten en uit verzet tegen de doodstraf in het land.

In een brief zei hij dat hij zijn dagelijkse voedselconsumptie had verminderd en eiste hij de vrijlating van politieke gevangenen.

Het dagblad Etemad prees Meysmi op zijn voorpagina van 5 februari onder de kop: “Een activist met zijn botten zichtbaar”.

Vanwege de druk op onafhankelijke media schreef het dagblad alleen over Meysami’s achtergrond en huidige situatie.

“De foto’s vertellen ons over hem. Zijn gezicht is slechts de huid die zijn schedel en kaak bedekt; de aderen zijn zichtbaar onder de huid van zijn hoofd; zijn sleutelbeenderen en ribben zijn te zien; van zijn armen is niets over dan aderen en botten,” schreef het dagblad.

Ondertussen hebben verschillende politieke gevangenen en journalisten hem in afzonderlijke berichten aangespoord zijn politieke vasten te beëindigen.

Maysami werd in 2018 gearresteerd vanwege zijn verzet tegen de verplichte hijab. Een afdeling van de Islamitische Revolutionaire Rechtbank beschuldigde hem van “propaganda tegen de gevestigde orde” en veroordeelde hem tot vijf jaar gevangenisstraf.

Amnesty International roept op tot verantwoording voor bloedbad op gevangenen in 1988

Op de 44e verjaardag van de islamitische revolutie van 1979 in Iran heeft Amnesty International er maandag bij de internationale gemeenschap op aangedrongen de diplomaten ter verantwoording te roepen die Iran hebben geholpen bij het toedekken van de massamoord op linkse politieke gevangenen in 1988.

De rechtengroep beschuldigde voormalige Iraanse diplomaten ervan de moorden te ontkennen, verkeerde informatie te verspreiden en zich te verzetten tegen een internationaal onderzoek naar de massamoord op duizenden politieke gevangenen tussen augustus en december 1988.

“Amnesty International heeft gedocumenteerd bewijsmateriaal dat wijst op de betrokkenheid van verschillende voormalige diplomatieke vertegenwoordigers en regeringsfunctionarissen bij de doofpotaffaire, waaronder de toenmalige permanente vertegenwoordiger van Iran bij de VN in New York, Mohammad Jafar Mahallati”, aldus de verklaring.

Mahallati is nu de Nancy Schrom Dye-leerstoel in Midden-Oosten en Noord-Afrika aan het Oberlin College in Oberlin, Ohio, VS.

Amnesty International noemde ook de voormalige permanente vertegenwoordiger van Iran bij de VN in Genève, Sirous Nasseri, de voormalige zaakgelastigden in Ottawa en Londen, Mohammad Ali Mousavi en Mohammad Mehdi Akhoundzadeh Basti, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Velayati, en zijn plaatsvervangers, Mohammad Hossein Lavasani en Manouchehr Mottaki, onder andere diplomaten die volgens de rechtengroep hebben geholpen bij het toedekken van het bloedbad.

Amnesty International drong er bij de voormalige diplomaten op aan om “volledige openheid van zaken te geven over wat zij wisten over de massale buitengerechtelijke executies van 1988 en hoe de doofpot werd gecoördineerd en uitgevoerd”.

Laatste nieuws

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van...

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Het Verenigd Koninkrijk wilt voor de afgelopen 10 jaar amnestie invoeren voor gepleegde oorlogsmisdaden

Nieuwe wetgeving zou soldaten beschermen tegen vervolging wegens oorlogsmisdaden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 9 = 16

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de Amerikaanse minister van Defensie had gesproken met zijn Israëlische ambtgenoot Yoav Gallant over de toenemende...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van Turkse steun aan separatisten in de eilandengroep in de Stille Oceaan. Een populaire Franse radiozender heeft...

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een 'nieuwe en verschrikkelijke fase' heeft bereikt. Zuid-Afrika heeft opgeroepen tot een einde aan Israëls "genocidale" oorlog...