Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

Syrië aardbeving: Steeds meer oproepen om grensovergang te openen zodat hulp Syrië kan bereiken

Leestijd: 5 minuten

Sommigen vragen om verlichting van de sancties na de verwoestende aardbevingen, maar velen beweren dat het probleem niet de sancties zijn.

De enige internationale hulpcorridor van Turkije naar Syrië is door aardbevingsschade verstoord, wat de toch al nijpende humanitaire situatie nog verergert en de basis legt voor een mogelijk conflict tussen de Syrische regering en de internationale gemeenschap.

“Het is een chaos. We kunnen op dit moment nergens overheen”, vertelde Amany Qaddour, regionaal directeur van Syria Relief and Development.

Twee aardbevingen met een epicentrum in Turkije hebben tot nu toe meer dan 7.200 mensen gedood en een spoor van vernieling achtergelaten in een groot deel van Zuid-Turkije en buurland Syrië.

Tienduizenden mensen zijn gewond geraakt of dakloos geworden in steden in Turkije en Noord-Syrië. Het totale aantal mensen dat door de aardbevingen in Turkije en Syrië is getroffen, kan volgens voorlopige schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oplopen tot 23 miljoen of meer.

De grensovergang Bab al-Hawa is de enige levensader voor miljoenen mensen in het noordwesten van Syrië, omdat zij in gebieden wonen die de Syrische regering niet controleert. Normaal gesproken passeren elke maand meer dan 1.000 vrachtwagens met hulpgoederen de grensovergang.

De Bab al-Hawa grensovergang zelf is “eigenlijk intact”, aldus de woordvoerder van VN-secretaris-generaal Stephane Dujarric. “De weg die naar de grensovergang leidt is echter beschadigd, en dat heeft ons vermogen om deze volledig te gebruiken tijdelijk verstoord”, zei hij in een persconferentie.

Naast de verstoring van Bab al-Hawa bemoeilijken ook andere logistieke problemen de hulpverlening, aldus Natasha Hall, senior fellow bij het in de VS gevestigde Centre for Strategic and International Studies (CSIS).

“De luchthaven van Gaziantep moet worden heropend voor vrachtvervoer. NGO’s moeten waar mogelijk voorraden uit bestaande opslagplaatsen kunnen aanvoeren”, aldus Hall.

Hulpverleners ter plaatse zijn ook getroffen door de bevingen.

“Onze teams die normaal reageren in wat als een veilig knooppunt werd beschouwd vanuit Gaziantep zijn allemaal getroffen… Ze zijn ontheemd en gedesoriënteerd,” zei Qaddour, eraan toevoegend dat veel werkers zelf op zoek zijn naar geliefden, van wie velen zijn omgekomen bij de ontploffing.

“Onze teams in Turkije zijn momenteel onbekwaam.”

De rol van sancties

De bevingen onderstrepen de kwetsbaarheid van de hulpverlening in Syrië en hebben al geleid tot oproepen aan de VS en de Europese Unie om de strenge sancties te versoepelen die sinds het uitbreken van de oorlog in 2011 zijn opgelegd.

Maar zijn de sancties het belangrijkste obstakel?

Syrië en zijn Russische medestanders zijn er geleidelijk in geslaagd grensovergangen in Jordanië, Irak en Turkije te sluiten, die de VN had ingesteld om ervoor te zorgen dat de hulp de burgers over alle conflictlijnen heen zou bereiken.

Rusland en Damascus beweren dat de Syrische regering in staat is alle internationale hulp te verdelen en dat grensovergangen in door de rebellen bezette gebieden een schending van de Syrische soevereiniteit zijn. Verschillende VN-organisaties opereren in gebieden die in handen zijn van de Syrische regering. Onlangs werd de regering van Assad ervan beschuldigd miljoenen te verdienen aan aanbestedingen van de VN.

De VS en de Europese Unie hebben Syrië strenge sancties opgelegd na de burgeroorlog die in 2011 begon, maar hebben ook aanzienlijke humanitaire uitzonderingen gemaakt.

“De sancties belemmeren onze inspanningen niet”, zei Qaddour, die benadrukte dat het een logistieke en capaciteitsgebonden uitdaging was om hulp in het noordwesten te krijgen, gezien de schade van de aardbevingen.

Maar volgens Ebrahim Moosa, hoogleraar islamitisch denken en moslimsamenlevingen aan de Universiteit van Notre Dame, moet hulp hoe dan ook boven internationale betrekkingen staan.

“Dit soort noodhulp moet worden vrijgesteld van sancties. Dit tast de menselijke waardigheid van de slachtoffers aan. Door hun lijden voort te zetten door ons aan sancties te houden, ondermijnen we ook onze eigen menselijke waardigheid doordat we door ons stilzwijgen partij worden bij dergelijke schendingen.”

Maandag gaf een groep christelijke kerken in het Midden-Oosten een verklaring uit waarin zij opriepen tot het opheffen van de sancties tegen Syrië.

“Wij dringen aan op de onmiddellijke opheffing van de sancties tegen Syrië en het verlenen van toegang tot alle materialen, zodat de sancties niet ontaarden in een misdaad tegen de menselijkheid”, aldus de Raad van Kerken in het Midden-Oosten, een in Beiroet gevestigde groep die katholieke, orthodoxe en koptische christenen in de regio vertegenwoordigt.

Ook de in Damascus gevestigde Syrische Arabische Rode Halve Maan heeft opgeroepen de sancties op te heffen.

De grens kan niet gesloten blijven. De voorraden moeten deze week nog worden aangevoerd, anders wordt het een ramp.

Amany Qaddour, Syria Relief and Development .

Madevi Sun-Suon, woordvoerder van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Hulp van de Verenigde Naties (OCHA), vertelde Reuters dat zij met dezelfde logistieke problemen kampen als andere organisaties.

“Sommige wegen zijn kapot, sommige zijn ontoegankelijk. Er zijn logistieke problemen die moeten worden opgelost”, zei ze.

Maandag zei Bassam Sabbagh, ambassadeur van de VN in Syrië, dat de huidige situatie vereist dat internationale donoren hun inspanningen met de Syrische regering coördineren en de hulp die via Turkije de grens over gaat, omleiden.

Maar de VS hebben een koerswijziging uitgesloten. Ned Price, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei in een briefing op maandag dat Washington hulp naar Syrië stuurt via “een ander proces” dan naar Turkije, een NAVO-bondgenoot.

In Turkije “hebben we een partner in de regering; in Syrië hebben we een partner in de vorm van NGO’s ter plaatse die humanitaire steun verlenen”, zei hij.

Een woordvoerder van het State Department vertelde dat Amerikaanse sancties niet gericht zijn op humanitaire hulp en dat er geen door de VS gefinancierde humanitaire hulp voor de reactie op de aardbeving wordt verstrekt via de Syrische regering.

“Onze partners in door het regime gecontroleerde gebieden leveren rechtstreeks hulp aan de begunstigden, zonder controle of leiding van het Assad-regime. Dit is om ervoor te zorgen dat onze hulp niet wordt omgeleid door kwaadaardige actoren of het Assad-regime en de beoogde begunstigden bereikt”, aldus een woordvoerder.

Qaddour, van Syria Relief and Development, zei dat de internationale gemeenschap “uiterst flexibel” is in de manier waarop hulp wordt verleend, gezien de omvang en de schade van de aardbevingen, maar ze voegde eraan toe dat Bab al-Hawa onmiddellijk moet worden heropend.

“De grens kan niet gesloten blijven. De voorraden moeten nog deze week worden aangevoerd, anders wordt het een ramp.

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Arabisch persoverzicht: Separatisten Zuid-Jemen opgeroepen journalist vrij te laten

Koeweit verbiedt film met transgender acteur en regering Assad...

VN-reddingssysteem voor aardbevingen geblokkeerd in Syrië en Iran door Amerikaanse sancties

Superkrachtsysteem dat wordt gebruikt door het rampenbestrijdingsnetwerk van de...

Beroering in Soedan: Terwijl het geweld in Khartoem verergert, trekken vluchtelingen naar Egypte.

Egypte zei dat meer dan 100 bussen met Egyptenaren,...

Syriër gedood na aanhouding en mishandeling door Turkse grenswachten

Een man werd gedood en zeven gewond door Turkse...

Turkse Rode Halve Maan onder vuur voor verkoop tenten na aardbevingen

Hulporganisatie bekritiseerd omdat ze meer geeft om winst dan...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 82 = 89

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...