Nieuwste artikelen:

VS: Ilhan Omar verwijderd uit commissie buitenlandse zaken voor 2019 ‘antisemitische’ opmerkingen

Leestijd: 5 minuten

De 218-211 stemming komt vlak nadat afgevaardigde Omar’s collega’s haar kwamen verdedigen, met als argument ‘Republikeins racisme’.

Congreslid Ilhan Omar uit Minnesota werd uit de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis verwijderd vanwege haar opmerkingen over kritiek op Israël in 2019, waarvoor ze sindsdien lang haar excuses heeft aangeboden.

De stemming, waarbij 218 Republikeinen stemden om haar te verwijderen en 211 Democraten tegen stemden, vond woensdag plaats. Het was een inspanning geleid door House Majority Leader Kevin McCarthy, die Omar beschuldigde van antisemitisme.

“Mijn leiderschap en stem zullen niet afnemen als ik één termijn niet in deze commissie zit,” zei Omar voorafgaand aan de stemming.

“Is iemand verbaasd dat ik het doelwit ben? Is iemand verbaasd dat ik op de een of andere manier onwaardig wordt geacht om over het Amerikaanse beleid te spreken?” zei ze.

Ilhan Omar spreekt tijdens een persconferentie op 26 januari 2023 in Washington (shutterstock).

Het Democratische congreslid, herkozen in november, kwam onder vuur te liggen van wetgevers, waaronder sommigen in haar eigen partij, voor een tweet uit februari 2019 waarin werd gezegd dat de Amerikaanse steun voor Israël onder politici “allemaal om de Benjamins” ging. Ze heeft zich ook verzet tegen Amerikaanse militaire hulp aan Israël en is een frequent criticus van Israëls illegale bezetting van de Westelijke Jordaanoever.

Omar verontschuldigde zich later voor haar opmerkingen en zei dat ze leerde over “de pijnlijke geschiedenis van antisemitische tropen”.

Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez riep racisme binnen de Republikeinse Partij aan de kaak en verdedigde haar collega. In een vurige toespraak. Ze zei: “Ik denk dat een van de dingen waar we het hier over moeten hebben – ook een van de walgelijke erfenissen na 9/11 – is de gerichtheid op en het racisme van moslim-Amerikanen in de VS. En dit is een uitbreiding van die erfenis geweest.”

“Ik had een lid van de Republikeinse Caucus die mijn leven bedreigde en jullie allemaal en de Republikeinse Caucus beloonden hem met een van de prestigieuze commissieopdrachten in het Congres,” zei ze.

“Vertel me niet dat dit over consistentie gaat. Vertel me niet dat dit gaat over de veroordeling van antisemitische opmerkingen als je een lid van de Republikeinse Caucus hebt die het heeft gehad over Joodse ruimtelasers… Dit gaat over het aanpakken van vrouwen van kleur in de VS.”

Volgens Ayah Ziyadeh, de advocacy director voor American Muslims for Palestine, “zou geen enkel lid ooit uit een commissie geschopt of gestraft mogen worden voor het uiten van kritiek op Israël.”

“Het is van vitaal belang voor de vrijheid van meningsuiting dat pro-Palestijnse stemmen zich openlijk kunnen uiten in het Congres zonder angst voor vergelding. Het verwijderen van Congreslid Omar uit haar commissietaken creëert een klimaat van angst en onderdrukt het debat.”

Beth Miller, politiek directeur bij Jewish Voice for Peace Action echode het argument van Congreslid Alexandra Ocasio-Cortez over de beweegredenen achter de stemming.

“De stemming van vandaag was weer een voorbeeld van Republikeinen die op cynische wijze valse claims van antisemitisme bewapenen om progressieve vrouwen van kleur aan te vallen die zich uitspreken voor Palestijnse rechten,” vertelde Miller aan MEE.

“Ik wil glashelder zijn: deze stemming had absoluut niets te maken met het bestrijden van antisemitisme of het veiliger maken van Joden. Het was een partijdige aanval om degenen te bedreigen die durven te eisen dat de VS de Israëlische regering ter verantwoording gaan roepen voor haar schendingen van de mensenrechten en het apartheidsbewind over de Palestijnen.”

‘Ik herinner me wat ze zei over Israël’

In november zei McCarthy tegen het Republikeins Joods Comité: “Ik herinner me wat ze over mij zei. Ik herinner me wat ze zei over Israël. Ik herinner me wat ze zei over de relatie. Het is me zo bijgebleven dat ik jullie vorig jaar heb beloofd dat ze niet langer op buitenlandse zaken zou zitten. Die belofte houd ik.”

Een maand later zeiden acht spraakmakende Joodse organisaties, waaronder J Street; het New Israel Fund; het Religious Action Center of Reform Judaism; en T’ruah in een gezamenlijke verklaring: “We zijn het misschien niet eens met sommige meningen van Congreslid Omar, maar we verwerpen categorisch de suggestie dat een van haar beleidsstandpunten of uitspraken diskwalificatie van haar rol in de commissie verdient.”

Op de vloer van het Huis op woensdag benadrukte het Democratische Congreslid Jim McGovern de “hypocrisie” binnen de Republikeinse Partij.

“De hypocrisie hier is onthutsend. Het beneemt me letterlijk de adem. Congreslid Omar heeft zich verontschuldigd voor de dingen die ze had gezegd. Ze heeft gezegd dat ze een bondgenoot wil zijn in de strijd tegen antisemitisme,” zei hij.

“Ze heeft zelfs gestemd om antisemitisme te veroordelen. Elke Democraat deed dat ook. Weet je wie tegen stemden? Drieëntwintig Republikeinen. Drieëntwintig Republikeinen stemden tegen het veroordelen van antisemitisme. Misschien kan de heer uitleggen of zij al dan niet uit hun commissies verwijderd moeten worden.”

In een verklaring schreef Sara Haghdoosti, de uitvoerend directeur van Win Without War, een netwerk van activisten en organisaties die pleiten voor progressief buitenlands beleid in de VS, dat ze walgt.

“We walgen van de pogingen van de Republikeinse leiding van het Huis om vertegenwoordiger Ilhan Omar uit de House Foreign Affairs Committee (HFAC) te verwijderen. Dit is een schaamteloze poging om HFAC te ontdoen van een progressieve kampioen en bekwame wetgever die de politieke status quo uitdaagt, de gemarginaliseerden verheft en het buitenlands beleid van de VS opnieuw vormgeeft om de mensenrechten te beschermen en haat te bestrijden,” zei ze.

“Speaker McCarthy’s targeting van Ilhan Omar is tekenend voor hoe bedreigd de Republikeinse Partij is door vrouwen van kleur die consequent aandringen op verandering en niet alleen inspraak maar ook leiderschap durven te eisen bij beslissingen die hun leven beïnvloeden.”

Volgens Hadar Susskind, de voorzitter van Americans for Peace Now, “Naast het aanwakkeren van de vlammen van islamofobie in de Verenigde Staten door legitieme kritiek op Israël te verwarren met antisemitisme en beschuldigingen van antisemitisme te bewapenen om het debat rond zowel Amerikaans als Israëlisch beleid te smoren, ondermijnt deze beslissing de van vitaal belang zijnde strijd tegen antisemitisme.”

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Families van Israëlische gegijzelden botsen met Netanyahu tijdens een gespannen ontmoeting

Tijdens een gespannen ontmoeting op 5 december tussen de...

Israël lanceert verwoestende aanval op Khan Younis

Op dinsdag lanceerde Israël een verwoestende aanval op de...

Israël onderzoekt piek in short selling vóór de aanval van 7 oktober

Israël onderzoekt beweringen dat beleggers mogelijk vooraf wisten van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

41 + = 42

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...