Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Saoedi-Arabië: Executieratio bijna verdubbeld sinds Mohammed Bin Salman aan de macht is gekomen, zegt rapport

Leestijd: 3 minuten

Rechtengroep Reprieve hekelt het falen van bondgenoten van het koninkrijk om massa-executies aan te vechten nadat uit gegevens blijkt dat het gebruik van de doodstraf enorm is toegenomen.

Het gebruik van de doodstraf in Saudi-Arabië is bijna verdubbeld sinds het aan de macht komen van kroonprins Mohammed bin Salman in 2015, volgens een nieuw diepgaand rapport over de meer dan 1000 executies die het koninkrijk sindsdien heeft uitgevoerd.

Volgens gegevens bestudeerd door de juridische liefdadigheidsinstelling Reprieve en de European Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR) werden er van 2010-2014 gemiddeld 70,8 executies per jaar uitgevoerd in het koninkrijk.

Vanaf 2015 – het jaar dat de kroonprins onder zijn vader koning Salman de feitelijke heerser van het koninkrijk werd – tot 2022 waren er gemiddeld 129,5 executies per jaar, een stijging van 82 procent.

De organisatie wees op de diepe geheimhouding die het koninkrijk handhaaft rond zijn rechtsgang en het gebruik van de doodstraf, en wees erop dat van de 81 mannen die op 12 maart 2022 werden gedood in een massa-executie – de derde dergelijke reeks moorden die onder Mohammed bin Salman plaatsvond – slechts 12 doodvonnissen werden gedocumenteerd door ESOHR.

“De overige 69 mannen werden in het volledige geheim berecht, veroordeeld en geëxecuteerd,” zeiden ze in een verklaring, eraan toevoegend dat alle cijfers over het aantal executies een grote onderschatting zouden kunnen zijn.

Ze zeiden dat ten minste 15 minderjarige verdachten sinds 2013 zijn geëxecuteerd; 11 van hen werden geëxecuteerd nadat Mohammed bin Salman aan de macht kwam.

Het rapport zei ook dat het land de doodstraf “onevenredig” had gebruikt tegen niet-Saudi’s, waarbij bijna driekwart van alle geëxecuteerde vrouwen in de periode 2010-2021 buitenlandse onderdanen waren – waarvan ten minste 56 procent huishoudelijk personeel.

Maya Foa, uitvoerend directeur van Reprieve, vertelde Middle East Eye dat het falen van de bondgenoten van Saoedi-Arabië om het koninkrijk aan te klagen over de executies, hen in feite het groene licht heeft gegeven voor massamoorden.

“De Britse regering moet de executie van mensen wier enige misdaad was dat ze opkwamen voor hun democratische rechten, in de sterkst mogelijke bewoordingen publiekelijk veroordelen. Als ze dat niet doet, geeft ze blijk van diplomatieke zwakte – en maakt ze de volgende massa-executie waarschijnlijker,” zei ze.

“Het is geen toeval dat het aantal executies in Saoedi-Arabië opnieuw een piek vertoont in een jaar waarin Mohammed bin Salman werd gefêteerd door onder anderen Joe Biden, Boris Johnson en Emmanuel Macron. Wanneer de internationale partners van Saoedi-Arabië signaleren dat ze een oogje dichtknijpen, begrijpt het regime dat het ongestraft kinderen en pro-democratische demonstranten ter dood kan veroordelen.”

17 JANUARI 2016: Honderden verzamelden zich op Times Square om te protesteren tegen de executie van dissidente sjeik Nimr Baqir al-Nimr door de Saoedische regering en om de vrijlating van sjeik Ibrahim Zakzaky te eisen.
17 januari 2016; Honderden verzamelden zich op Times Square om te protesteren tegen de executie van dissidente sjeik Nimr Baqir al-Nimr door de Saoedische regering en om de vrijlating van sjeik Ibrahim Zakzaky te eisen (shutterstock).

Het rapport komt op een moment dat het Londense Hooggerechtshof zich dinsdag buigt over de rechtmatigheid van het besluit van de Britse regering om de wapenverkoop aan Saudi-Arabië te verlengen.

De zaak is aangespannen door de Britse organisatie Campaign Against Arms Trade (CAAT). Zij beschuldigen de regering ervan de ogen te sluiten voor de schendingen van de Saoedische rechten en de gevolgen van de bombardementen van het koninkrijk in Jemen, die hebben bijgedragen tot wat de VN de ergste humanitaire ramp ter wereld heeft genoemd.

Volgens Oxfam heeft het Verenigd Koninkrijk sinds 2015 voor minstens 7,9 miljard pond (9,6 miljard dollar) aan wapens aan Saudi-Arabië verstrekt, verdeeld over 547 vergunningen, waaronder Tornado en Typhoon vliegtuigen en bommen.

CAAT zegt dat de werkelijke waarde van de wapenverkoop meer dan 23 miljard pond (ongeveer 28 miljard dollar) zou kunnen zijn wanneer rekening wordt gehouden met extra “open licentiehouders”.

Een eerdere rechtszaak door CAAT in 2019 dwong de Britse regering de wapenverkoop op te schorten, maar na een interne herziening werd de verkoop in 2021 hervat op basis van het feit dat de schendingen van het humanitair recht “geïsoleerde incidenten” waren.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Saudi-Arabië stijgt naar 100 executies in 2023

Amnesty International waarschuwt dat doodstraf wordt gebruikt in 'grove...

Saoedi-Arabië: Qatif demonstrant in hongerstaking nu kansen om executie te voorkomen opraken

Zakenman Saud al-Faraj, ter dood veroordeeld na vermeende marteling,...

Macron is ‘hoofdarchitect’ van rehabilitatie Saoedische kroonprins, zeggen rechtengroeperingen

Mensenrechtengroeperingen bekritiseren Franse Macron voor het ontvangen van Mohammed...

Saudi-Arabië executeert drie mensen

Het koninkrijk heeft 47 mensen ter dood gebracht in...

Midden-Oosten en Noord-Afrika leiden stijging geregistreerde executies in 2022, aldus Amnesty

Het aantal executies steeg met meer dan 53 procent...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

77 − = 70

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.