Nieuwste artikelen:

Amerikaanse rechtbank veroordeelt moslimprediker voor steun aan Islamitische Staat

Leestijd: 2 minuten

Abdullah el-Faisal werd veroordeeld op beschuldiging van terrorisme nadat hij in 2020 door Jamaica aan New York was uitgeleverd.

Moslim geestelijke Abdullah el-Faisal is voor een Amerikaanse rechtbank veroordeeld op beschuldiging van staatsterrorisme, nadat hij aan New York City was uitgeleverd na een undercover politie operatie.

Het Openbaar Ministerie in Manhattan zei dat het de allereerste rechtszaak op staatsniveau was op beschuldiging van terrorisme. De wetten van New York inzake terrorisme werden een week na de aanslagen van 11 september aangenomen.

Faisal, die werd geboren als Trevor William Forrest en vaak Shaikh Faisal wordt genoemd, zal volgende maand worden veroordeeld na zijn veroordeling in het hooggerechtshof in Manhattan, op grond van onder meer het vragen of verlenen van steun voor een terroristische daad, aldus het kantoor van de officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg.

Aanklagers zeiden dat Faisal, die ze beschreven als zeer invloedrijk, de Islamitische Staat (IS) gedurende meerdere jaren had gesteund, waarbij hij gewelddadige handelingen aanmoedigde in online lezingen en opriep tot de oprichting van een islamitisch kalifaat.

De autoriteiten zeiden dat vanaf 2016 een undercoveragent in New York City met hem begon te communiceren terwijl hij in Jamaica woonde. Hij werd in 2017 gearresteerd in zijn geboorteland Jamaica en in 2020 uitgeleverd aan New York City.

Faisal begon de agent – die beweerde een aspirant militant met een medische opleiding te zijn – te berichten op WhatsApp, meldde The New York Times .

Faisal bood naar verluidt aan de vrouwelijke officier te helpen zich bij IS aan te sluiten en stelde haar voor aan een lid van de groep in Syrië. Hij vertelde haar dat de man haar zou helpen reizen om zich bij de groep aan te sluiten en ook een geschikte echtgenoot voor haar zou zijn.

Volgens de aanklagers zou Faisal dicht bij een van de zelfmoordterroristen staan die in 2005 in Londen explosieven tot ontploffing brachten, waarbij 52 mensen omkwamen. De man die momenteel een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de aanslag op Times Square in 2010 luisterde naar verluidt naar Faisal’s preken op een iPod.

Michael Fineman, een advocaat voor Faisal, zei dat hij “teleurgesteld” was door de beslissing, en voegde eraan toe dat de geestelijke er nooit mee heeft ingestemd de officier te helpen reizen naar grondgebied dat door de IS wordt gecontroleerd. Fineman zei dat hij van plan was in beroep te gaan tegen de uitspraak.

In 2003 zat Faisal vier jaar in de gevangenis in Groot-Brittannië nadat hij was veroordeeld voor “het aanzetten tot rassenhaat en het uitlokken van moord na het aanmoedigen tot het doden van Hindoes, Joden en Amerikanen”.

Na zijn gevangenisstraf woonde hij in Kenia. In 2010 deporteerde de regering Faisal naar Jamaica. Terwijl hij in Jamaica woonde, bereikte hij een wereldwijd publiek via de sociale media en zijn persoonlijke website.

Het proces bood ook een zeldzaam kijkje in hoe het geheimzinnige inlichtingenbureau van de politie van New York, dat is bekritiseerd voor het bespioneren van moslim-Amerikanen, een persoon overzee achtervolgde.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Egypte: VS neemt bondgenoot op in lijst van landen die kindsoldaten gebruiken

In een nieuw rapport staat dat het Egyptische leger...

Syrië: Canadese delegatie ontmoet Jack Letts en andere gevangenen in kampen

De moeder van Letts beschrijft een 'enorme opluchting' toen...

Syrië: Aanval Islamitische Staat ‘doodt 23 regeringssoldaten’

Minstens 10 gewonden en tientallen vermisten bij aanval op...

Egypte: Kinderen gerekruteerd om te vechten tegen Islamitische Staat in Noord-Sinaï, blijkt uit rapport

Rechtengroep roept Egyptische regering op te stoppen met het...

Syrië: IS-aanval doodt naar verluidt 10 regeringsgezinde strijders in Raqqa

Aanval in de voormalige de-factohoofdstad van de militante groep...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 3 = 7

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...