Nieuwste artikelen:

VS heeft Iraakse slachtoffers van marteling niet gecompenseerd, zegt rechtengroep

Human Rights Watch zegt dat er geen duidelijke weg...

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband...

Amerikaanse moslimrechtengroep roept Biden op het gebruik van de “terreur” controlelijst op te schorten

Leestijd: 3 minuten

Het lek in de vliegverbodlijst onthult meer dan een miljoen vermeldingen, voornamelijk bestaande uit islamitische en Arabische namen, volgens de rechtengroep.

Na een grootschalig lek van de vliegverbodlijst van de Amerikaanse regering roept een vooraanstaande moslimrechtengroep de regering Biden op om een einde te maken aan het gebruik van de “terroristische” controlelijst die de regering al tientallen jaren gebruikt, en zegt dat de lijst “bijna volledig” uit Arabische en islamitische namen bestaat.

Vorige week kreeg een Zwitserse hacker naar verluidt toegang tot twee lijsten, de no-fly list en de geselecteerden lijst, nadat een regionale Amerikaanse luchtvaartmaatschappij ze had achtergelaten op een dataserver die op het openbare internet was achtergelaten.

De lijst, die uit 2019 stamde, bevatte ongeveer 1,5 miljoen vermeldingen. Daar zaten echter meerdere aliassen van individuele personen bij, waardoor het totale aantal personen dat in de lijst werd genoemd omlaag ging, aldus de hacker.

“Het is gewoon gek voor mij hoe groot die Terrorism Screening Database is en toch is er nog steeds een zeer duidelijke trend naar bijna uitsluitend Arabisch en Russisch klinkende namen in de miljoen vermeldingen,” zei de hacker.

De Council on American-Islamic Relations (Cair), die kopieën van de lijst bemachtigde, zei dat uit de inhoud bleek dat de lijst voornamelijk moslim- en Arabische namen bevat, wat bewijst dat de FBI zich onevenredig richt op de moslimgemeenschap.

“Zelfs een vluchtige beoordeling van de lijsten laat zien dat het allebei bijna uitsluitend lijsten zijn met Arabische en moslimnamen. Kinderen die toen hooguit 10 jaar oud waren staan op de No-Fly lijst. Een toen 7-jarige staat op de geselecteerde lijst,” zei Justin Sadowsky, de advocaat van Cair, in een verklaring.

De no-fly lijst is een kleine subset van de Terrorist Screening Database van de Amerikaanse overheid, die ook bekend staat als de terrorist watchlist. De lijst zou identificerende informatie bevatten van “bekende of verdachte terroristen”. Het Terrorist Screening Center van de FBI onderhoudt de database.

De luchtvaartmaatschappij bevestigde aan The Daily Dot, een in Texas gevestigd mediabedrijf, dat de lijst een versie was van de “federale no-fly lijst” uit 2019, wat betekent dat de Terrorist Screening Database veel groter zou kunnen zijn dan de 1,5 miljoen items tellende lijst die is uitgelekt.

“Op 19 januari 2023 werd de FBI in kennis gesteld van een potentieel datalek van informatie in handen van een particuliere luchtvaartmaatschappij, waaronder naar verluidt gevoelige overheidsinformatie. Voor alle duidelijkheid: er zijn geen systemen van de Amerikaanse regering gecompromitteerd of geschonden”, aldus de FBI.

Moslims hebben lang gevochten tegen het gebruik van de lijst, omdat het mensen de mogelijkheid ontneemt om te reizen zonder bewijs tegen hen te presenteren.

In 2020 oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat moslim-Amerikanen die op de no-fly lijst van de FBI waren geplaatst nadat ze hadden geweigerd hun gemeenschap te bespioneren, individuele FBI-agenten – die hun godsdienstvrijheid zouden hebben geschonden – mochten aanklagen voor geldelijke compensatie en schadevergoeding.

In 2016 spande Cair namens 23 personen op de lijst een rechtszaak aan tegen het Terrorist Screening Center van de FBI. In 2019 oordeelde een federale rechter dat de lijst ongrondwettelijk was.

“Deze lekken bevestigen dat de FBI in reactie op 9/11 besloot een moslimregister aan te leggen,” zei Gadeir Abbas, een senior litigation attorney bij Cair, in een verklaring. “Als de FBI haar moslimregister mag houden, is het slechts een kwestie van tijd voordat de FBI haar geheime lijsten op anderen richt.”

Laatste nieuws

VS heeft Iraakse slachtoffers van marteling niet gecompenseerd, zegt rechtengroep

Human Rights Watch zegt dat er geen duidelijke weg...

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Biden geeft Netanyahu langverwachte uitnodiging voor Witte Huis

De twee leiders ontmoetten elkaar in New York in...

Amerikaanse moslimrechtengroep klaagt FBI aan over ‘geheime’ no-fly lijst

De Council on American-Islamic Relations zegt dat de volglijst...

Erdogan: Turks parlement is niet klaar om Zweedse kandidatuur voor NAVO te ratificeren

De Turkse president raakt steeds meer gefrustreerd door de...

VS houden 85 miljoen dollar militaire hulp aan Egypte in

Rapporten zeggen dat regering Biden fondsen wil overhevelen naar...

Palestijnse Autoriteit heeft ‘lijst met wensen’ in ruil voor normalisering Saoedi-Israël

Voorstellen omvatten hervatting van Saudische financiering, meer controle over...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 54 = 59

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president Abdel Fattah el-Sisi. Egypte houdt presidentsverkiezingen op 10-12 december, nadat deze oorspronkelijk gepland waren voor 2024....

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband met het instorten van dammen tijdens de storm Daniel, die wijdverspreide overstromingen en doden veroorzaakte. De...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische vakantie met Al-Ittihad teamgenoten komt onder vuur te liggen van extreem-rechtse National Rally partij. Een foto...