Nieuwste artikelen:

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Amerikaans Hooggerechtshof behandelt rechtszaak waarin YouTube wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan aanslagen in Parijs in 2015

Leestijd: 3 minuten

Sociale mediabedrijven worden er al jaren van beschuldigd medeplichtig te zijn aan gewelddadige aanvallen, ook op moslims.

Een Amerikaanse rechtszaak die YouTube deels de schuld geeft van de aanslagen in Parijs in 2015 gaat volgende maand naar het Hooggerechtshof, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor het hoogste gerechtshof van het land om te bespreken of socialemediabedrijven al dan niet een rol spelen in het helpen van grootschalige aanvallen op burgers.

De familie van Nohemi Gonzalez, de enige Amerikaan die bij de aanslagen in 2015 werd gedood, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Google, het moederbedrijf van YouTube, waarin zij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de aanslagen.

Het stelt dat het algoritme van het platform “gebruikers aanraadde door ISIS gemaakte opruiende video’s te bekijken, video’s die een sleutelrol speelden bij het rekruteren van strijders om zich bij ISIS aan te sluiten bij de onderwerping van een groot deel van het Midden-Oosten, en om terroristische daden te plegen in hun thuislanden”.

De centrale kwestie in de zaak is de reikwijdte van sectie 230 van de Communications Decency Act van 1996, een Amerikaanse wet die bepaalt dat internetbedrijven niet kunnen worden aangeklaagd voor inhoud van derden die door gebruikers is geüpload of voor beslissingen die sitebeheerders nemen om wat online verschijnt te modereren of te filteren.

De lagere rechtbanken oordeelden eerder in het voordeel van Google, waardoor de advocaten van Gonzalez in beroep gingen bij het Hooggerechtshof, dat in oktober zei dat het de zaak zou behandelen. De pleidooien staan gepland voor 21 februari.

“Als er iets kan worden veranderd om te voorkomen dat deze terroristen mensen blijven vermoorden, dan is dat een groot goed”, zei Beatrice Gonzalez, de moeder van Nohemi Gonzalez, maandag in een interview met ABC News.

Gonzalez was een 23-jarige studente die in Frankrijk studeerde toen ze bij de aanslag werd gedood.

Beatrice Gonzalez beweert dat de YouTube-algoritmen van Google, een reeks eigen software-instructies die gebruikers video-inhoud aanbevelen, door IS geproduceerd materiaal hebben versterkt ter ondersteuning van de militanten die haar dochter hebben gedood.

YouTube zegt dat het terroristische inhoud op zijn platform verbiedt en dat zijn algoritmen helpen bij het opsporen en verwijderen van video’s die geweld propageren, waarbij het opmerkt dat 95 procent van de vorig jaar verwijderde video’s automatisch werd gedetecteerd en de meeste werden verwijderd voordat ze minder dan 10 keer waren bekeken.

“Het ondermijnen van Sectie 230 zou het moeilijker maken voor websites om dit werk te doen,” vertelde YouTube-woordvoerder Ivy Choi aan ABC. “Websites zouden ofwel alle denkbare controversiële materialen en makers overfilteren, of hun ogen sluiten voor aanstootgevende inhoud zoals oplichting, fraude, intimidatie en obsceniteit om aansprakelijkheid te vermijden – waardoor de diensten veel minder nuttig, minder open en minder veilig zouden worden.”

Sociale mediabedrijven en haatzaaien

De rechtszaak is niet de eerste keer dat sociale mediagiganten zijn beschuldigd van het aanzetten tot geweld en het medeplichtig zijn aan gewelddadige handelingen, met name tegen gemarginaliseerde gemeenschappen over de hele wereld.

In 2021 klaagden tientallen Rohingya-vluchtelingen in het VK en de VS Facebook aan, omdat zij de sociale mediagigant ervan beschuldigden haatzaaiende uitspraken tegen hen te hebben laten verspreiden.

Hun rechtszaak eiste meer dan 150 miljard dollar schadevergoeding. In 2017 werden naar schatting 10.000 Rohingya-moslims gedood tijdens een militair optreden in het door boeddhisten overheerste Myanmar.

Naast Rohingya is Facebook ervan beschuldigd een platform te bieden voor het aanzetten tot gewelddadige aanvallen tegen moslims over de hele wereld, waaronder de aanslagen in Christchurch in Nieuw-Zeeland en geweld tegen moslims in India.

In april 2021 spande een Amerikaanse burgerrechtengroep een rechtszaak aan tegen Facebook, waarin werd beweerd dat het feit dat het bedrijf zijn eigen moderatiebeleid niet zou handhaven, verantwoordelijk was voor een golf van anti-moslimmisbruik.

Een onafhankelijke burgerrechtenaudit van het socialemediabedrijf die afgelopen juli werd gepubliceerd, schetste dat, ondanks het feit dat het beleid haatzaaien tegen religieuze groepen niet toestond, er nog steeds incidenten van haatzaaien op Facebook bleven voorkomen.

In 2019 kondigde YouTube aan een “sterker standpunt” in te nemen tegen bedreigingen en persoonlijke aanvallen op de videosite.

Voorvechters van moslims verwelkomden het nieuws, dat kwam nadat het werd bekritiseerd omdat het weigerde een homofobe video te verwijderen, en voegden eraan toe dat het antihaatbeleid ook moslims moet beschermen.

Laatste nieuws

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Olympische Spelen Parijs 2024: Frankrijk verbiedt eigen atleten sluier te dragen

Minister van Sport Amelie Oudea-Castera legde de verklaring af...

Frankrijk abaya-verbod: Macron beschuldigd van ‘dubbele standaarden’ voor jurken tijdens Brits koninklijk bezoek

De vrouw van de Franse president en koningin Camilla...

Frankrijk houdt journalist vast die moorden op burgers versloeg tijdens grensoperatie Egypte-Libië

Ariane Lavrilleux wordt onderzocht in een poging om bronnen...

Syrië: Militieleider beschuldigd van oorlogsmisdaden woonde vergadering bij van Paralympische Spelen comité in Parijs

Syrische oppositie hekelt Frankrijk omdat Ba'ath Brigades-commandant naar Frankrijk...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

31 + = 40

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en noemde het 'onbezonnen en provocerend'. Canada heeft aangekondigd dat het de Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen de stilte van de regering-Sisi over de moord op eigen soldaten en het gebrek aan...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl sommige hervormers hem zien als hun laatste kans om aan de macht te komen. Toen de...