Nieuwste artikelen:

JP Morgan waarschuwt voor groeiend risico bij beleggen in Israël

Uitgelekt memo zegt dat gerechtelijke revisie vragen heeft opgeroepen...

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische...

Amerikaans Hooggerechtshof behandelt rechtszaak waarin YouTube wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan aanslagen in Parijs in 2015

⏱ Leestijd: 3 minuten

Sociale mediabedrijven worden er al jaren van beschuldigd medeplichtig te zijn aan gewelddadige aanvallen, ook op moslims.

Een Amerikaanse rechtszaak die YouTube deels de schuld geeft van de aanslagen in Parijs in 2015 gaat volgende maand naar het Hooggerechtshof, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor het hoogste gerechtshof van het land om te bespreken of socialemediabedrijven al dan niet een rol spelen in het helpen van grootschalige aanvallen op burgers.

De familie van Nohemi Gonzalez, de enige Amerikaan die bij de aanslagen in 2015 werd gedood, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Google, het moederbedrijf van YouTube, waarin zij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de aanslagen.

Het stelt dat het algoritme van het platform “gebruikers aanraadde door ISIS gemaakte opruiende video’s te bekijken, video’s die een sleutelrol speelden bij het rekruteren van strijders om zich bij ISIS aan te sluiten bij de onderwerping van een groot deel van het Midden-Oosten, en om terroristische daden te plegen in hun thuislanden”.

De centrale kwestie in de zaak is de reikwijdte van sectie 230 van de Communications Decency Act van 1996, een Amerikaanse wet die bepaalt dat internetbedrijven niet kunnen worden aangeklaagd voor inhoud van derden die door gebruikers is geüpload of voor beslissingen die sitebeheerders nemen om wat online verschijnt te modereren of te filteren.

De lagere rechtbanken oordeelden eerder in het voordeel van Google, waardoor de advocaten van Gonzalez in beroep gingen bij het Hooggerechtshof, dat in oktober zei dat het de zaak zou behandelen. De pleidooien staan gepland voor 21 februari.

“Als er iets kan worden veranderd om te voorkomen dat deze terroristen mensen blijven vermoorden, dan is dat een groot goed”, zei Beatrice Gonzalez, de moeder van Nohemi Gonzalez, maandag in een interview met ABC News.

Gonzalez was een 23-jarige studente die in Frankrijk studeerde toen ze bij de aanslag werd gedood.

Beatrice Gonzalez beweert dat de YouTube-algoritmen van Google, een reeks eigen software-instructies die gebruikers video-inhoud aanbevelen, door IS geproduceerd materiaal hebben versterkt ter ondersteuning van de militanten die haar dochter hebben gedood.

YouTube zegt dat het terroristische inhoud op zijn platform verbiedt en dat zijn algoritmen helpen bij het opsporen en verwijderen van video’s die geweld propageren, waarbij het opmerkt dat 95 procent van de vorig jaar verwijderde video’s automatisch werd gedetecteerd en de meeste werden verwijderd voordat ze minder dan 10 keer waren bekeken.

“Het ondermijnen van Sectie 230 zou het moeilijker maken voor websites om dit werk te doen,” vertelde YouTube-woordvoerder Ivy Choi aan ABC. “Websites zouden ofwel alle denkbare controversiële materialen en makers overfilteren, of hun ogen sluiten voor aanstootgevende inhoud zoals oplichting, fraude, intimidatie en obsceniteit om aansprakelijkheid te vermijden – waardoor de diensten veel minder nuttig, minder open en minder veilig zouden worden.”

Sociale mediabedrijven en haatzaaien

De rechtszaak is niet de eerste keer dat sociale mediagiganten zijn beschuldigd van het aanzetten tot geweld en het medeplichtig zijn aan gewelddadige handelingen, met name tegen gemarginaliseerde gemeenschappen over de hele wereld.

In 2021 klaagden tientallen Rohingya-vluchtelingen in het VK en de VS Facebook aan, omdat zij de sociale mediagigant ervan beschuldigden haatzaaiende uitspraken tegen hen te hebben laten verspreiden.

Hun rechtszaak eiste meer dan 150 miljard dollar schadevergoeding. In 2017 werden naar schatting 10.000 Rohingya-moslims gedood tijdens een militair optreden in het door boeddhisten overheerste Myanmar.

Naast Rohingya is Facebook ervan beschuldigd een platform te bieden voor het aanzetten tot gewelddadige aanvallen tegen moslims over de hele wereld, waaronder de aanslagen in Christchurch in Nieuw-Zeeland en geweld tegen moslims in India.

In april 2021 spande een Amerikaanse burgerrechtengroep een rechtszaak aan tegen Facebook, waarin werd beweerd dat het feit dat het bedrijf zijn eigen moderatiebeleid niet zou handhaven, verantwoordelijk was voor een golf van anti-moslimmisbruik.

Een onafhankelijke burgerrechtenaudit van het socialemediabedrijf die afgelopen juli werd gepubliceerd, schetste dat, ondanks het feit dat het beleid haatzaaien tegen religieuze groepen niet toestond, er nog steeds incidenten van haatzaaien op Facebook bleven voorkomen.

In 2019 kondigde YouTube aan een “sterker standpunt” in te nemen tegen bedreigingen en persoonlijke aanvallen op de videosite.

Voorvechters van moslims verwelkomden het nieuws, dat kwam nadat het werd bekritiseerd omdat het weigerde een homofobe video te verwijderen, en voegden eraan toe dat het antihaatbeleid ook moslims moet beschermen.

Laatste nieuws

JP Morgan waarschuwt voor groeiend risico bij beleggen in Israël

Uitgelekt memo zegt dat gerechtelijke revisie vragen heeft opgeroepen...

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische...

‘Blijf met je vuile handen van Turkije af’, zegt Ankara’s minister van Binnenlandse Zaken tegen de Amerikaanse gezant

Suleyman Soylu haalt uit naar de Amerikaanse ambassadeur in...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Bitterzoete taferelen als Amerikaanse vrouw ontsnapt aan strenge straf voor “financiering van terreur”

Lokale moslimadvocaten zeggen dat de veroordeling weliswaar een opluchting...

Frankrijk repatrieert 47 vrouwen en kinderen uit kamp in Syrië

Parijs repatrieert 15 vrouwen en 32 kinderen uit kamp...

Iran: Meta toezichtsraad gaat akkoord met ‘dood aan Khamenei’ berichten

Farsi zin "marg bar Khamenei" is een "politieke slogan,...

Iran sluit Frans instituut in Teheran nadat Charlie Hebdo de spot drijft met Khamenei

Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Franse collega's voor gevolgen...

Frankrijk: Koerden uit heel Europa begraven drie doden bij aanslag in Parijs

PKK-vlaggen, tranen en kreten van "Martelaren leven voor altijd!"...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) × 1 = 8

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als buitenlandse agentschap. Een groep Republikeinse congresleden heeft opgeroepen om Al Jazeera's Capitol Hill media bevoegdheden op...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische dronesbasis in het land actief is en protesteren Tunesische journalisten tegen financiële problemen. Vervalste medicijnen en...

‘Blijf met je vuile handen van Turkije af’, zegt Ankara’s minister van Binnenlandse Zaken tegen de Amerikaanse gezant

Suleyman Soylu haalt uit naar de Amerikaanse ambassadeur in Ankara, nadat Washington en acht Europese landen reiswaarschuwingen hadden afgegeven over mogelijke terreuraanslagen in Turkije. De...