Nieuwste artikelen:

Qatar bekritiseerd voor niet handhaven cryptoverbod door waakhond financiële misdrijven

In Parijs gevestigde groep zegt dat Qatar niet genoeg...

Italië en Frontex hadden schipbreuk kunnen voorkomen waarbij bijna 100 mensen omkwamen

Rapport toont aan dat Italiaanse autoriteiten en EU-grensagentschap het...

Libanon: Vijf mannen aangeklaagd van moord op Ierse soldaat vorig jaar

Mannen die banden zouden hebben met Hezbollah aangeklaagd voor...

UK Home Office uitgedaagd over onafhankelijkheid van het Prevent onderzoek

Leestijd: 5 minuten

Volgens rechtengroeperingen wijzen details van e-mails en bijeenkomsten tussen ambtenaren van Binnenlandse Zaken en het team van William Shawcross op aanzienlijke “inmenging” in het evaluatieproces.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wordt geconfronteerd met nieuwe vragen over de geloofwaardigheid en de rechtmatigheid van een lang uitgestelde herziening van zijn omstreden Prevent-terrorismebestrijdingsstrategie, nadat een mensenrechtenorganisatie de onafhankelijkheid van het proces in twijfel heeft getrokken.

Rights and Security International (RSI) zei op maandag dat het het ministerie van Binnenlandse Zaken had aangeschreven om zijn bezorgdheid te uiten over het feit dat het ministerie zich “aanzienlijk heeft bemoeid” met een ontwerpverslag van beoordelaar William Shawcross.

Caroline Ott, een advocaat bij Leigh Day, die RSI vertegenwoordigt, zei: “Onze cliënt heeft ernstige bezorgdheid geuit over het ontwerp van het rapport van William Shawcross: “Onze cliënt heeft ernstige zorgen geuit over de rechtmatigheid van de lopende onafhankelijke evaluatie van Prevent en is van mening dat de aard van de interacties tussen de minister van Binnenlandse Zaken en de onafhankelijke reviewer de ‘onafhankelijkheid’ van de review in gevaar kan brengen.”

RSI publiceerde details van geredigeerde e-mails die via een verzoek om vrijheid van informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn verkregen en waarin leden van het herzieningsteam bespreken hoe ze moeten omgaan met “opmerkingen en verzoeken” van ambtenaren van het ministerie.

Uit de e-mails blijkt ook dat toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel in april vorig jaar om een ontwerp van het rapport heeft gevraagd omdat zij, volgens een e-mail van een ambtenaar aan het herzieningsteam, onder “aanzienlijke druk” stond van de Home Affairs Select Committee over vertragingen bij de voltooiing van het rapport.

Patel en andere hoge ambtenaren van Binnenlandse Zaken hebben Shawcross of leden van zijn team 13 keer ontmoet tussen februari 2021 en augustus 2022, volgens informatie die door Binnenlandse Zaken openbaar is gemaakt.

Priti Patel vroeg afgelopen april om een ??conceptversie van het Shawcross-rapport, blijkt uit e-mails van Home Office (shutterstock).
Priti Patel vroeg afgelopen april om een ??conceptversie van het Shawcross rapport, blijkt uit e-mails van Home Office (shutterstock).

Zeer alarmerend

De uitvoerend directeur van RSI Sarah St Vincent zei: “Het Parlement heeft bij wet een onafhankelijke evaluatie van Prevent geëist. Als de regering de inhoud heeft vormgegeven, dan is de evaluatie niet onafhankelijk, en het publiek en het Parlement mag niet worden verteld dat dat wel zo is.

“Dit is een fundamentele kwestie van goed bestuur en het idee dat de Britse regering bereid zou zijn het etiket ‘onafhankelijkheid’ te plakken op een rapport waarin zij zich achter gesloten deuren heeft gemengd, is Orwelliaans en zeer alarmerend.”

Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zei: “Deze zorgen zijn ongegrond: “Deze zorgen zijn ongegrond en we zullen te zijner tijd direct op deze brief reageren.”

De regering gaf in januari 2019 opdracht tot de Prevent review nadat zij had ingestemd met een amendement van het House of Lords op een parlementair wetsvoorstel dat bepaalde dat de review onafhankelijk moest zijn.

Wat is de preventiestrategie?

Prevent is een onderdeel van de terrorismebestrijdingsstrategie van de Britse regering met als doel “mensen die kwetsbaar zijn voor radicalisering te beschermen en te ondersteunen, zodat ze geen terrorist worden of terrorisme steunen”.

Het werd publiekelijk gelanceerd in de nasleep van de bomaanslagen in Londen in 2005 en was aanvankelijk specifiek gericht op moslimgemeenschappen, wat leidde tot aanhoudende klachten over discriminatie en bezorgdheid dat het programma werd gebruikt om inlichtingen te verzamelen.

In 2011 werd de opdracht van Prevent uitgebreid tot alle vormen van extremisme, door de regering gedefinieerd als “vocaal of actief verzet tegen fundamentele Britse waarden, waaronder democratie, de rechtsstaat, individuele vrijheid en wederzijds respect en tolerantie voor verschillende geloven en overtuigingen”.

In 2015 heeft de regering de preventieve plicht ingevoerd, die vereist dat werknemers in de publieke sector, waaronder artsen, leraren en zelfs kleuterpersoneel, “voldoende rekening houden met de noodzaak om te voorkomen dat mensen tot terrorisme worden aangetrokken”.

Een belangrijk onderdeel van Prevent is Channel, een programma dat begeleiding en steun biedt aan mensen die het risico lopen terrorist te worden. Prevent-verwijzing van sommige jonge kinderen is omstreden gebleken. In 2017/18 kregen 114 kinderen onder de 15 jaar steun van Channel.

De kritiek op de preventieve plicht is onder meer dat deze een “verkoelend effect” heeft gehad op de vrijheid van meningsuiting in klaslokalen en universiteiten, en dat het werknemers in de openbare sector heeft veranderd in informanten die leerlingen en patiënten moeten controleren op “tekenen van radicalisering”. Volgens sommige critici kan het zelfs contraproductief zijn.

Voorstanders beweren dat het een vorm van bescherming is die effectief is gebleken bij het identificeren en helpen van personen in moeilijkheden. Zij wijzen op een groeiend aantal extreem-rechtse verwijzingen als bewijs dat het niet discriminerend is voor moslims.

In januari 2019 gaf de regering toe aan de druk en kondigde aan dat zij een onafhankelijke evaluatie van Prevent zou laten uitvoeren. Deze moest in augustus 2020 zijn afgerond. Nadat ze de eerste benoemde beoordelaar, Lord Carlile, moest laten vallen vanwege zijn pleidooi voor Prevent, gaf ze toe dat de herziening zou worden uitgesteld. In januari 2021 benoemde zij William Shawcross als beoordelaar.

De evaluatie had oorspronkelijk in augustus 2020 voltooid moeten zijn, maar de regering werd gedwongen haar oorspronkelijke keuze voor een beoordelaar, Lord Carlile, te laten vallen na een juridisch beroep van RSI (toen bekend als Rights Watch (UK)) over Carlile’s eerdere pleidooien voor Prevent.

De benoeming van Shawcross in januari 2021 was ook omstreden, waarbij veel mensenrechtengroeperingen en moslimorganisaties de evaluatie boycotten.

Zijn rapport zou eind 2021 aan het parlement worden voorgelegd, maar er is geen publicatiedatum aangekondigd.

Uit lekken van het ontwerpverslag is gebleken dat Shawcross zal oproepen tot een hernieuwde aandacht binnen Prevent voor islamitisch extremisme.

Vorige maand werd gemeld dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat momenteel wordt geleid door minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman, de namen van een aantal personen en groepen die in het rapport worden genoemd, wilde aanpassen.

De RSI heeft Braverman en Shawcross schriftelijk verzocht om kopieën van alle ontwerpen van het rapport die naar het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn gestuurd en alle opmerkingen die aan het evaluatieteam gestuurd.

Laatste nieuws

Qatar bekritiseerd voor niet handhaven cryptoverbod door waakhond financiële misdrijven

In Parijs gevestigde groep zegt dat Qatar niet genoeg...

Italië en Frontex hadden schipbreuk kunnen voorkomen waarbij bijna 100 mensen omkwamen

Rapport toont aan dat Italiaanse autoriteiten en EU-grensagentschap het...

Libanon: Vijf mannen aangeklaagd van moord op Ierse soldaat vorig jaar

Mannen die banden zouden hebben met Hezbollah aangeklaagd voor...

Westelijke Jordaanoever: Palestijnse peuter en vader in kritieke toestand na Israëlische schietpartij

Een driejarige Palestijnse jongen en zijn vader (40) zijn...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Frankrijk: Woede nadat scholen wordt gevraagd cijfers te verstrekken over Eid-afwezigheid

Scholen in Toulouse werd gevraagd om de politie het...

Waarom populaire moslimfiguren die geconfronteerd worden met ernstige beschuldigingen ontsnappen aan verantwoording

Deskundigen worstelen met de vraag waarom islamitische influencers en...

Canadese moslimgroepen spannen rechtszaak aan tegen verbod op schoolgebed

De rechtszaak stelt dat de proclamatie die bidden in...

Zelensky arriveert in Saudi-Arabië om top van de Arabische Liga bij te wonen

Oekraïense president neemt deel aan top, die voor het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) + 34 = 36

Italië en Frontex hadden schipbreuk kunnen voorkomen waarbij bijna 100 mensen omkwamen

Rapport toont aan dat Italiaanse autoriteiten en EU-grensagentschap het weer en de toestand van de boot vóór de schipbreuk in februari verkeerd hebben weergegeven. Een...

Libanon: Vijf mannen aangeklaagd van moord op Ierse soldaat vorig jaar

Mannen die banden zouden hebben met Hezbollah aangeklaagd voor dood van soldaat die deel uitmaakte van VN-vredesmissie. Een militaire rechtbank in Libanon heeft vrijdag vijf...

Westelijke Jordaanoever: Palestijnse peuter en vader in kritieke toestand na Israëlische schietpartij

Een driejarige Palestijnse jongen en zijn vader (40) zijn ernstig gewond geraakt door Israëlisch geweervuur in de buurt van een nederzetting op de Westelijke...