Nieuwste artikelen:

Het Israëlische leger houdt willekeurig Palestijnse vrouwen en meisjes uit Gaza vast

Het Israëlische leger heeft willekeurig tientallen vrouwen en meisjes...

Israël beschuldigd van in scène zetten van beelden waarin Palestijnse mannen wapens inleveren

Het Israëlische leger wordt beschuldigd van het in scène...

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Israël’s grootste bedreiging “verbreking van de betrekkingen met het Westen”

Leestijd: 3 minuten

INSS-rapport waarschuwt voor stappen “die schadelijk zijn voor de democratie” nu nieuwe regering probeert rechterlijke macht te herzien.

De grootste strategische dreiging waarmee Israël momenteel wordt geconfronteerd, is een verslechtering van zijn buitenlandse betrekkingen, met name met de Verenigde Staten, voornamelijk als gevolg van de pogingen van de nieuwe regering om de rechterlijke macht te verzwakken, zo heeft het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies (INSS) vastgesteld.

Elk jaar brengt het INSS een rapport uit waarin het uiteenzet wat het beschouwt als de grootste bedreiging voor Israël. In voorgaande jaren noemde het gerenommeerde instituut, verbonden aan de Universiteit van Tel Aviv, Iran, de Syrische oorlog en het project voor precisieraketten van Hezbollah.

Dit jaar waarschuwde haar jaarlijkse beoordeling, die maandag werd vrijgegeven, dat de extreem-rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu maatregelen kan nemen die door het Westen zullen worden gezien als schadelijk voor de democratie, wat de betrekkingen van Israël met Washington en zijn veiligheid op lange termijn in gevaar kan brengen.

Volgens het rapport zullen de pogingen van de regering om het rechtssysteem te verzwakken de polarisatie binnen de Israëlische samenleving vergroten, waardoor de sociale weerbaarheid wordt verzwakt – “een cruciaal onderdeel van Israëls vermogen om het hoofd te bieden aan externe bedreigingen”.

Begin januari heeft de nieuwe regering, de meest rechtse in de geschiedenis van Israël, plannen bekendgemaakt om het rechtsstelsel te herzien.

Verwacht wordt dat de hervormingen de rechterlijke macht, die Netanyahu en zijn coalitie van extreem-rechtse en ultraorthodoxe partijen ervan beschuldigen via belangrijke rechterlijke uitspraken een linkse agenda te bevorderen, zullen verzwakken.

Massale protesten

De geplande hervormingen, die hebben geleid tot massale protesten in Tel Aviv en Jeruzalem, zouden ook de deur openzetten voor de regering om beschuldigingen van corruptie tegen Netanyahu ongedaan te maken.

Intussen zijn de spanningen tussen de rechterlijke macht en de regering de laatste dagen opgelopen na een uitspraak van het Hooggerechtshof waarbij Aryeh Deri, de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, werd uitgesloten van een politieke functie wegens strafrechtelijke veroordelingen in het verleden.

Deri is een van Netanyahu’s nauwste en meest ervaren bondgenoten en speelde een centrale rol in zijn terugkeer naar de macht.

Volgens het INSS-rapport vormen de gerechtelijke crisis en de pogingen om ondemocratische wetten aan te nemen een aanzienlijk risico voor het internationale aanzien van Israël en zijn betrekkingen met westerse landen.

Op korte termijn brengt dit de staatsveiligheid en de Westers-Israëlische regionale belangen in gevaar.

Tamir Hayman, de directeur van INSS, zei dat terwijl Israël momenteel “een sterkere militaire en internationale positie heeft” dan zijn externe vijanden, “2023 een groot aantal uitdagingen stelt die dit evenwicht kunnen verstoren”.

In de beoordeling wordt gewezen op de toenemende concurrentie tussen wereldmachten, die Israël zou kunnen dwingen om “hogere normen van de liberale democratie na te leven”, aangezien de VS “minder tolerant kunnen zijn tegenover staten die de liberale democratische waarden uitdagen”.

Het rapport zei dat dit Netanyahu’s belangrijkste politieke uitdaging zou kunnen zijn, en waarschuwde dat elke beschadiging van de betrekkingen met Washington “directe gevolgen zou hebben voor het beheer van Israël op andere fronten”.

Hayman raadde Israëlische politici af “maatregelen te nemen die de democratie schaden of de relatie met de Palestijnen veranderen, alsmede maatregelen die onvoldoende op één lijn lijken te liggen met de VS en het Westen met betrekking tot China en meer in het bijzonder Rusland”.

Ondertussen heeft de INSS de meest urgente bedreiging voor Israël beoordeeld als de mogelijkheid dat de Palestijnse Autoriteit (PA) instort. De PA bestuurt de bezette Westelijke Jordaanoever naast het Israëlische leger.

“Het voortbestaan van de Palestijnse Autoriteit, ondanks haar nadelen, is duidelijk in het belang van Israël,” zei Hayman.

“Het einde van het tijdperk van [de Palestijnse president] Mahmoud Abbas als voorzitter van de PA tegen een achtergrond van groeiende ontevredenheid en frustratie onder de [Palestijnse] jeugd” zou kunnen leiden tot een opleving van het geweld bij gebrek aan een oplossing, zei hij.

Volgens het rapport blijft Iran de “meest extreme” bedreiging voor Israël.

Nu de aandacht van het Westen is verschoven van het Midden-Oosten naar Rusland en China – vooral sinds de Russische inval in Oekraïne – moeten Israël en andere regionale machten het alleen opnemen tegen de Iraanse nucleaire en veiligheidsdreiging, aldus het INSS.

In zijn commentaar op de bevindingen van het instituut zei voorzitter Isaac Herzog: “Het meest verontrustende front is het front dat in het rapport ‘het interne front’ wordt genoemd. Israëls veiligheid is nauw verbonden met zijn nationale veerkracht.”

Laatste nieuws

Het Israëlische leger houdt willekeurig Palestijnse vrouwen en meisjes uit Gaza vast

Het Israëlische leger heeft willekeurig tientallen vrouwen en meisjes...

Israël beschuldigd van in scène zetten van beelden waarin Palestijnse mannen wapens inleveren

Het Israëlische leger wordt beschuldigd van het in scène...

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Het Israëlische leger houdt willekeurig Palestijnse vrouwen en meisjes uit Gaza vast

Het Israëlische leger heeft willekeurig tientallen vrouwen en meisjes...

Israël beschuldigd van in scène zetten van beelden waarin Palestijnse mannen wapens inleveren

Het Israëlische leger wordt beschuldigd van het in scène...

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

6 + 3 =

Israël beschuldigd van in scène zetten van beelden waarin Palestijnse mannen wapens inleveren

Het Israëlische leger wordt beschuldigd van het in scène zetten van beelden waarin Palestijnse mannen, enkel in ondergoed, wapens overhandigen in Noord-Gaza. In een video,...

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd, en naar een onbekende locatie overgebracht, zo blijkt uit beelden die donderdag zijn gepubliceerd. Minstens...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen die anti-zionisme gelijkstelt met antisemitisme. Deze Republikeins geleide maatregel werd aangenomen met 311 stemmen voor...