Nieuwste artikelen:

Aardbeving Turkije: Reddingswerkzaamheden in de hele regio na dodelijkste ramp in decennia

Meer dan 2.300 mensen in Turkije en Syrië zijn...

Aardbeving Turkije: Beknelde slachtoffers roepen om hulp op sociale media

Het online plaatsen van locaties en beelden heeft geholpen...

Waarom is Turkije zo gevoelig voor aardbevingen?

Turkije, gelegen op het kruispunt van drie grote tektonische...

Israël’s grootste bedreiging “verbreking van de betrekkingen met het Westen”

⏱ Leestijd: 3 minuten

INSS-rapport waarschuwt voor stappen “die schadelijk zijn voor de democratie” nu nieuwe regering probeert rechterlijke macht te herzien.

De grootste strategische dreiging waarmee Israël momenteel wordt geconfronteerd, is een verslechtering van zijn buitenlandse betrekkingen, met name met de Verenigde Staten, voornamelijk als gevolg van de pogingen van de nieuwe regering om de rechterlijke macht te verzwakken, zo heeft het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies (INSS) vastgesteld.

Elk jaar brengt het INSS een rapport uit waarin het uiteenzet wat het beschouwt als de grootste bedreiging voor Israël. In voorgaande jaren noemde het gerenommeerde instituut, verbonden aan de Universiteit van Tel Aviv, Iran, de Syrische oorlog en het project voor precisieraketten van Hezbollah.

Dit jaar waarschuwde haar jaarlijkse beoordeling, die maandag werd vrijgegeven, dat de extreem-rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu maatregelen kan nemen die door het Westen zullen worden gezien als schadelijk voor de democratie, wat de betrekkingen van Israël met Washington en zijn veiligheid op lange termijn in gevaar kan brengen.

Volgens het rapport zullen de pogingen van de regering om het rechtssysteem te verzwakken de polarisatie binnen de Israëlische samenleving vergroten, waardoor de sociale weerbaarheid wordt verzwakt – “een cruciaal onderdeel van Israëls vermogen om het hoofd te bieden aan externe bedreigingen”.

Begin januari heeft de nieuwe regering, de meest rechtse in de geschiedenis van Israël, plannen bekendgemaakt om het rechtsstelsel te herzien.

Verwacht wordt dat de hervormingen de rechterlijke macht, die Netanyahu en zijn coalitie van extreem-rechtse en ultraorthodoxe partijen ervan beschuldigen via belangrijke rechterlijke uitspraken een linkse agenda te bevorderen, zullen verzwakken.

Massale protesten

De geplande hervormingen, die hebben geleid tot massale protesten in Tel Aviv en Jeruzalem, zouden ook de deur openzetten voor de regering om beschuldigingen van corruptie tegen Netanyahu ongedaan te maken.

Intussen zijn de spanningen tussen de rechterlijke macht en de regering de laatste dagen opgelopen na een uitspraak van het Hooggerechtshof waarbij Aryeh Deri, de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, werd uitgesloten van een politieke functie wegens strafrechtelijke veroordelingen in het verleden.

Deri is een van Netanyahu’s nauwste en meest ervaren bondgenoten en speelde een centrale rol in zijn terugkeer naar de macht.

Volgens het INSS-rapport vormen de gerechtelijke crisis en de pogingen om ondemocratische wetten aan te nemen een aanzienlijk risico voor het internationale aanzien van Israël en zijn betrekkingen met westerse landen.

Op korte termijn brengt dit de staatsveiligheid en de Westers-Israëlische regionale belangen in gevaar.

Tamir Hayman, de directeur van INSS, zei dat terwijl Israël momenteel “een sterkere militaire en internationale positie heeft” dan zijn externe vijanden, “2023 een groot aantal uitdagingen stelt die dit evenwicht kunnen verstoren”.

In de beoordeling wordt gewezen op de toenemende concurrentie tussen wereldmachten, die Israël zou kunnen dwingen om “hogere normen van de liberale democratie na te leven”, aangezien de VS “minder tolerant kunnen zijn tegenover staten die de liberale democratische waarden uitdagen”.

Het rapport zei dat dit Netanyahu’s belangrijkste politieke uitdaging zou kunnen zijn, en waarschuwde dat elke beschadiging van de betrekkingen met Washington “directe gevolgen zou hebben voor het beheer van Israël op andere fronten”.

Hayman raadde Israëlische politici af “maatregelen te nemen die de democratie schaden of de relatie met de Palestijnen veranderen, alsmede maatregelen die onvoldoende op één lijn lijken te liggen met de VS en het Westen met betrekking tot China en meer in het bijzonder Rusland”.

Ondertussen heeft de INSS de meest urgente bedreiging voor Israël beoordeeld als de mogelijkheid dat de Palestijnse Autoriteit (PA) instort. De PA bestuurt de bezette Westelijke Jordaanoever naast het Israëlische leger.

“Het voortbestaan van de Palestijnse Autoriteit, ondanks haar nadelen, is duidelijk in het belang van Israël,” zei Hayman.

“Het einde van het tijdperk van [de Palestijnse president] Mahmoud Abbas als voorzitter van de PA tegen een achtergrond van groeiende ontevredenheid en frustratie onder de [Palestijnse] jeugd” zou kunnen leiden tot een opleving van het geweld bij gebrek aan een oplossing, zei hij.

Volgens het rapport blijft Iran de “meest extreme” bedreiging voor Israël.

Nu de aandacht van het Westen is verschoven van het Midden-Oosten naar Rusland en China – vooral sinds de Russische inval in Oekraïne – moeten Israël en andere regionale machten het alleen opnemen tegen de Iraanse nucleaire en veiligheidsdreiging, aldus het INSS.

In zijn commentaar op de bevindingen van het instituut zei voorzitter Isaac Herzog: “Het meest verontrustende front is het front dat in het rapport ‘het interne front’ wordt genoemd. Israëls veiligheid is nauw verbonden met zijn nationale veerkracht.”

Laatste nieuws

Aardbeving Turkije: Reddingswerkzaamheden in de hele regio na dodelijkste ramp in decennia

Meer dan 2.300 mensen in Turkije en Syrië zijn...

Aardbeving Turkije: Beknelde slachtoffers roepen om hulp op sociale media

Het online plaatsen van locaties en beelden heeft geholpen...

Waarom is Turkije zo gevoelig voor aardbevingen?

Turkije, gelegen op het kruispunt van drie grote tektonische...

Marokko levert Saoedische man uit, zegt broer

Rechtengroeperingen waarschuwen dat Hassan al-Rabea in Saudi-Arabië wordt mishandeld...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Aardbeving Turkije: Internationale steun en hulpaanbod

Internationale aanbiedingen om Turkije en Syrië te ondersteunen met...

Westelijke Jordaanoever: Israëlische troepen doden vijf Palestijnen bij inval in Jericho

Gewapende Palestijnen botsen met Israëlische troepen tijdens de inval...

Palestina: Vrouwelijke gevangenen mishandeld door Israëlische gevangenisautoriteiten

Detainees monitoring group waarschuwt dat strafmaatregelen "gevolgen zullen hebben...

Blinken ontmoet Palestijnse leiders, afsluiting van Midden-Oostenreis

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal gesprekken voeren met...

Zeven Israëli’s gedood bij schietpartij in Oost-Jeruzalem

Tien anderen raakten gewond bij de aanval in een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 83 − 79 =

Aardbeving Turkije: Beknelde slachtoffers roepen om hulp op sociale media

Het online plaatsen van locaties en beelden heeft geholpen bij het lokaliseren en redden van verschillende Turkse slachtoffers, waarbij Twitter een plek is geworden...

Waarom is Turkije zo gevoelig voor aardbevingen?

Turkije, gelegen op het kruispunt van drie grote tektonische platen, wordt vaak opgeschrikt door aardbevingen en registreerde er meer dan 22.000 in 2022. Een krachtige...

Marokko levert Saoedische man uit, zegt broer

Rechtengroeperingen waarschuwen dat Hassan al-Rabea in Saudi-Arabië wordt mishandeld en wordt gestraft voor protesten tegen de regering. Een Saoedi-Arabische man die door Marokko wordt uitgeleverd...