Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

Harvard krabbelt terug, biedt ex-HRW-chef beurs aan

Leestijd: 4 minuten

Universiteit biedt Kenneth Roth beurs aan nadat deze was geweigerd vanwege zijn kritiek op Israël.

De Kennedy School van Harvard University kondigde donderdag aan dat het een beurs zou aanbieden aan vooraanstaand mensenrechtenactivist Kenneth Roth, waarmee het roer werd omgegooid nadat Roth zei dat hij de beurs was geweigerd vanwege zijn kritiek op Israël.

“In het geval van de heer Roth geloof ik nu dat ik een fout heb gemaakt in mijn beslissing om hem niet te benoemen als Fellow bij ons Carr Center for Human Rights,” zei Douglas Elmendorf, decaan van de Kennedy School, in een verklaring die The Boston Globe heeft gezien.

“De bredere facultaire input die ik nu heb gevraagd en gekregen heeft mij ervan overtuigd dat mijn beslissing niet de beste was voor de School,” zei Elmendorf.

De decaan voegde eraan toe dat hij hoopt dat “onze gemeenschap zal kunnen profiteren van zijn diepgaande ervaring in een breed scala van mensenrechtenkwesties”.

Elmendorf weerlegde ook de beschuldiging dat donoren zijn aanvankelijke beslissing hadden beïnvloed, wat volgens Roth in een interview met Middle East Eye een reden had kunnen zijn.

“Donoren hebben geen invloed op onze overweging van academische zaken,” zei Elmendorf. “Mijn beslissing is ook niet genomen om het debat op de Kennedy School over mensenrechten in welk land dan ook te beperken.”

Zal Harvard zich inzetten voor academische vrijheid?

In een verklaring op donderdag zei Roth dat hij van plan was het aanbod te aanvaarden en zich verheugde op zijn toetreding tot het Carr Center.

“Ik ben verheugd dat de decaan van de Harvard Kennedy School, Douglas Elmendorf, zijn beslissing heeft herroepen om de beurs voor mij, voorgesteld door het Carr Center for Human Rights Policy, te blokkeren. Ik heb al lang het gevoel dat het Carr Center en de Kennedy School voor mij een geschikte plaats zijn om te werken aan het boek dat ik aan het schrijven ben,” zei hij.

Toch zei de voormalige HRW-leider dat hij bezorgd bleef over verschillende kwesties die niet zijn opgelost. De eerste was dat, hoewel Elmendorf invloed van donoren ontkende, hij niets zei “over de mensen ‘die voor hem belangrijk zijn’ waarvan hij zei dat ze achter zijn oorspronkelijke vetobeslissing zaten”.

“Ten tweede blijf ik me zorgen maken over academische vrijheid,” voegde hij eraan toe. “Het probleem van mensen die gestraft worden voor kritiek op Israël is niet beperkt tot mij, en de meeste geleerden hebben geen vergelijkbare capaciteit om publieke aandacht te mobiliseren.

“Hoe gaat de Kennedy School, en Harvard, ervoor zorgen dat deze episode een hernieuwde inzet voor academische vrijheid uitstraalt in plaats van slechts een uitzonderlijke behandeling voor één bekend individu?”

Eerder deze maand berichtte The Nation dat Elmendorf in juli 2022 zijn veto had uitgesproken over een voorstel van het Carr Center for Human Rights Policy van de Kennedy School om Roth een eenjarige beurs aan te bieden, nadat hij onlangs met pensioen was gegaan als uitvoerend directeur van Human Rights Watch.

Elmendorf vertelde zijn collega’s dat de beurs niet zou worden goedgekeurd “omdat zij van mening waren dat HRW en Roth een anti-Israël vooroordeel hadden”.

In een interview met Middle East Eye zei Roth dat hij geloofde dat de beslissing om zijn beurs af te wijzen te maken had met zijn kritiek op Israël, die, als ze waar is, “echt slecht is voor het bereik van het respectabele discours” op een school “die beweert trots te zijn op een diversiteit van perspectieven”.

Zijn grootste zorg was echter hoe dit het vermogen van minder bekende academici en Palestijnse stemmen zou beïnvloeden om kritisch over Israël te spreken.

“Dat ik persoonlijk deze beurs niet krijg, zal mij er niet van weerhouden te spreken. Maar ik maak me zorgen over jongere academici die naar deze treurige episode kijken en daaruit de les trekken dat als je Israël bekritiseert, je kan worden geschrapt en je carrière kan worden gedwarsboomd,” zei hij in een eerder interview met Middle East Eye.

Invloed van donoren en academische vrijheid

Het nieuws van Roth’s weigering werd met publieke verontwaardiging begroet en leidde tot scherpe veroordelingen van prominente rechtengroepen, waaronder de American Civil Liberties Union. Een brief ondertekend door meer dan 1.000 Harvard studenten, docenten en alumni bekritiseerde wat zij noemde “een schandelijke beslissing om Kenneth Roth op de zwarte lijst te zetten”.

En een andere brief van Palestijnse alumni van de Kennedy School riep op tot Elmendorfs ontslag als decaan.

Het incident op Harvard heeft ook geleid tot een dieper gesprek over de mate waarin kritiek op Israël is toegestaan op universiteitscampussen.

In 2021 nam activist, filosoof en academicus Cornel West ontslag bij de Harvard Divinity School. In zijn ontslagbrief noemde hij de “eerbied voor anti-Palestijnse vooroordelen” van de instelling als een van zijn redenen om te vertrekken.

En hoewel Elmendorf de beschuldiging ontkende, zijn de invloed van donoren en de kritiek op Israël de laatste jaren een brandpunt geworden in de Amerikaanse academische wereld.

In 2020 herriep de Universiteit van Toronto het aanbod om Valentina Azarova aan te stellen als directeur van het mensenrechtenprogramma van haar rechtenfaculteit vanwege haar werk op het gebied van Israëlische mensenrechtenschendingen. Een belangrijke donor zou bezwaar hebben gemaakt tegen haar aanstelling.

Na de publieke verontwaardiging heeft de universiteit Azarova een baan aangeboden, maar zij heeft dit aanbod afgewezen.

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Kritiek op Israël, je kunt gecanceld worden: Woede nadat voormalig HRW-chef Harvardbeurs wordt geweigerd

Kenneth Roth vertelt dat zijn kritiek op Israël ertoe...

Voormalig HRW-chef is Harvard-beurs geweigerd wegens ‘anti-Israël vooringenomenheid’

Kenneth Roth hekelt 'gekke' beslissing om hem een beurs...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 3 = 5

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...