Nieuwste artikelen:

Islamofobie in Europa zorgwekkend ondanks vrijspraak, waarschuwt islamitische academicus

Leestijd: 2 minuten

In een column voor Middle East Eye beschuldigt Farid Hafez de Oostenrijkse inlichtingendienst ervan “complottheorieën” te gebruiken om moslims als doelwit te nemen.

Het appartement van Hafez was een van de ongeveer 60 woningen van moslimactivisten en academici die in november 2020 werden binnengevallen in wat de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken "Operatie Luxor" noemde (facebook).
Het appartement van Hafez was een van de ongeveer 60 woningen van moslimactivisten en academici die in november 2020 werden binnengevallen in wat de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken “Operatie Luxor” noemde (facebook).

Oostenrijkse inlichtingendiensten zien de politieke islam nog steeds als een bedreiging voor het land, waarschuwde de Oostenrijkse academicus Farid Hafez dinsdag in een nieuwe column, dagen nadat hij was vrijgesproken van “terrorisme” aanklachten voor zijn werk over islamofobie.

Afgelopen woensdag liet het Oberlandesgericht van Graz, de op één na grootste stad van Oostenrijk, de aanklacht tegen Hafez vallen en oordeelde dat de beschuldigingen niet bewezen waren.

Hafez zei dat hij zich opgelucht voelde, maar bezorgd bleef over de toenemende islamofobie in Europa en Oostenrijk.

“Er is nog veel werk aan de winkel voor de Oostenrijkse inlichtingendienst”, schreef Hafez, die waarschuwde dat zij “door alarmerende deskundigen die samenzweringstheorieën verspreiden, in de stemming werden gebracht om een beeld te schetsen van een onmiddellijke moslimdreiging”.

Hafez, die professor was aan de Universiteit van Salzburg, was een van de ongeveer 60 families van moslimactivisten en academici die in november 2020 werden overvallen in wat de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken “Operatie Luxor” noemde.

Hafez schreef dat “speciale eenheden van de Oostenrijkse politie mijn huis in Wenen bestormden om 5 uur ’s ochtends, ze overhandigden me een huiszoekingsbevel dat beweerde dat ik een terrorist zou kunnen zijn die de Egyptische regering omver wilde werpen en een wereldwijd kalifaat wilde stichten. Ik was op zijn zachtst gezegd verbijsterd.”

Hij voegde eraan toe dat de inval “mijn hele familie, vooral mijn jonge kinderen, traumatiseerde. Ik voelde me voortdurend onzeker door het afluisteren van mijn telefoon en andere bewakingsmaatregelen. Mijn bankrekening en tegoeden werden twee jaar lang bevroren.”

De professor zei dat de Oostenrijkse veiligheidsdiensten zijn academische werk over islamofobie met argwaan behandelden.

“De regelmatige rapporten van de inlichtingendienst waarin werd uiteengezet waarom ik als een bedreiging voor de veiligheid werd beschouwd, gingen diep in op mijn academisch werk over islamofobie en brachten het in verband met complottheorieën,” schreef hij.

Na bedreigingen van zijn academische carrière en valse beweringen, onder meer dat zijn katholieke directeur aan de Georgetown University in Washington DC een “overtuigd islamist” was, migreerde Hafez naar de Verenigde Staten.

Hafez, die nu professor is aan het Williams College in de VS, is vooral bekend vanwege het uitbrengen van een jaarverslag over Europese islamofobie en als een van de oprichters van de Oostenrijkse Moslim Jongeren Vereniging.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Amerikaanse stad treft schikking met moslimmannen over islamofoob-incident bij politie

Volgens de rechtszaak en camerabeelden is een politieagent uit...

Zweden: Moskee verwoest bij vermoedelijke brandstichting

De Grote Moskee van Eskilstuna werd ernstig beschadigd door...

India: Moslims doelwit in meer dan 250 haatzaaiende ‘bijeenkomsten’ in eerste helft van 2023

Een rapport van Hindutva Watch suggereert dat er in...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Olympische Spelen Parijs 2024: Frankrijk verbiedt eigen atleten sluier te dragen

Minister van Sport Amelie Oudea-Castera legde de verklaring af...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

16 − 10 =

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...