Nieuwste artikelen:

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

Het merkwaardige geval van Alireza Akbari, de Iraanse insider die “wegens spionage” werd geëxecuteerd

Leestijd: 5 minuten

De voormalige minister werd ter dood veroordeeld omdat hij een Britse spion zou zijn. Maar bronnen zeggen dat hij waarschijnlijk een slachtoffer was van pogingen om nauwe bondgenoot Ali Shamkhani te verdrijven.

Op het eerste gezicht had Alireza Akbari een carrière waarvan veel Iraniërs die trouw zijn aan de Islamitische Republiek zouden dromen.

Eind jaren 80 was hij lid van de generale staf van het leger en hield hij toezicht op informatie en operaties. Tussen 1998 en 2003 was Akbari plaatsvervanger van Irans toenmalige minister van Defensie Ali Shamkhani, die momenteel secretaris is van de Hoge Nationale Veiligheidsraad.

Hij was ook werkzaam in het centrum voor strategische studies van de Iraanse Expeditieraad en had een reputatie als iemand met fantastische banden met verschillende invloedrijke functionarissen.

Toch emigreerde Akbari ongeveer 10 jaar geleden naar het VK en verkreeg de Britse nationaliteit. En hoewel hij vaak terugkeerde naar Iran en zijn vrienden in de regering en het establishment ontmoette, zeiden de Iraanse autoriteiten zaterdag dat hij was geëxecuteerd, veroordeeld wegens spionage en het doorgeven van gevoelige informatie aan het VK.

“Het is waarschijnlijk dat Akbari het slachtoffer is van een machtsstrijd

– Analist uit Iran

Zijn staat van dienst lijkt niet bepaald op die van een man die trouw is aan Groot-Brittannië.

Akbari’s posts op zijn Facebook-pagina schilderen hem af als een criticus van de nucleaire deal van 2015 met de VS, het VK en andere wereldmachten. Hij bekritiseerde ook de gematigde voormalige president Hassan Rouhani voor het uitvoeren van de aanbevelingen van de Financial Action Task Force, een intergouvernementele groep die het witwassen van geld en de financiering van terreur bestrijdt.

Volgens een bron met kennis van Akbari heeft de voormalige ambtenaar weliswaar het Britse staatsburgerschap verkregen, maar woonde hij eigenlijk in Spanje. Volgens de bron werd Akbari drie jaar geleden in Iran gearresteerd, maar toen zijn situatie de laatste tijd verslechterde, vroeg zijn familie enkele conservatieve en hervormingsgezinde figuren, waaronder enkele van zijn machtige vrienden, om hem van de dood te redden. Die pogingen bleken niet succesvol.

Volgens het staatsnieuws is dit niet de eerste keer dat Akbari wordt beschuldigd van spionage. IRNA meldde dat hij in 2008, tijdens het presidentschap van Mahmoud Ahmadinejad, werd gearresteerd op beschuldiging van spionage door het ministerie van inlichtingen, maar hij werd op borgtocht vrijgelaten en mocht vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken.

Vorige week werdenzwaar bewerkte beelden van een verhoor van Akbari vrijgegeven, waarop te zien is hoe hij wordt ondervraagd over de dood van Mohsen Fakhrizadeh, de topwetenschapper op nucleair gebied die in 2020 werd neergeschoten, een operatie waarvan algemeen wordt aangenomen dat het een Israëlische operatie was.

Een omkoop parfum

Akbari ontkende de beschuldigingen, en is zelfs te horen in een audio-opname die door de BBC is verkregen en waarin hij zegt dat er “geen bewijs” tegen hem is.

Daarin hoort men hem zeggen dat het ministerie van inlichtingen beweert dat hij Shamkhani in 2019 of 2020 heeft ontmoet en hem een flesje parfum en een hemd cadeau heeft gedaan, waarvoor hij geheime informatie heeft gekregen die hij vervolgens “aan de buitenlanders” heeft gegeven.

Akbari’s banden met Shamkhani, die sinds 2013 secretaris is van de Iraanse Hoge Nationale Veiligheidsraad, bestaan al lang. Tijdens het presidentschap 2013-2021 van Rouhani schreef Akbari op zijn Facebook-pagina: “Shamkhani is de [pijler] van het strategische denken van het land. Moge God zijn [aanwezigheid] in de regering beschermen.”

Een politiek analist, die om veiligheidsredenen anoniem spreekt, vertelde MEE: “Het is waarschijnlijk dat hardliners die tegen Shamkhani zijn hem uit zijn machtige positie willen verwijderen.”

“Dit is belangrijk, want Akbari’s kwestie is schijnbaar niets nieuws, maar de timing van het openbaar worden van zijn zaak en het doodvonnis is van het grootste belang,” voegde de in Iran gevestigde analist eraan toe.

“Het is waarschijnlijk dat Akbari het slachtoffer is van een machtsstrijd.”

Een bron dicht bij de conservatieven was het ermee eens dat de principiëlen van de regering, een groep die algemeen bekend staat als de hardliners, een hekel hebben aan Shamkhani en hem weg willen hebben sinds het begin van het presidentschap van Ebrahim Raisi in 2021.

“Shamkhani heeft blijkbaar goede relaties met het kantoor van de leider en dat heeft hem geholpen om zijn positie te behouden,” zei de bron.

“In de eerste dagen van het hardline Raisi-presidentschap was Abdolreza Rahmani Fazli, Rouhani’s voormalige minister van Binnenlandse Zaken, een primaire kandidaat om Shamkhani te vervangen. Maar omdat Raisi’s inner circle niet geïnteresseerd was in deze kandidaat, werd hij uitgesloten. Sindsdien zijn de hardliners in Raisi’s regering er echter niet in geslaagd Shamkhani te verwijderen.”

Schimmige Shamkhani

Toen de onderhandelingen tussen Rouhani’s regering en de wereldmachten over de nucleaire overeenkomst van 2015 het meest beladen waren, zou de president Shamkhani naar de besprekingen in Wenen sturen, vertelde een voormalige ambtenaar aan MEE.

Rouhani wilde iemand met slagkracht binnen het establishment als schild voor Mohammad Javad Zarif, die als minister van Buitenlandse Zaken de onderhandelingen leidde maar voortdurend onder druk stond van principiële tegenstanders van een akkoord met Washington. Shamkhani leek perfect in het profiel te passen.

Toch tartte Shamkhani Rouhani voortdurend en werd hij tijdens de besprekingen een doorn in het oog. De voormalige functionaris zei dat Shamkhani uiteindelijk niet naar Wenen ging, omdat hij niet bereid was zijn gewicht achter de deal te zetten.

Die deal, bekend als de JCPOA, werd in 2018 eenzijdig verscheurd door Donald Trump. Sinds vorig jaar met de regering Biden onderhandelingen zijn begonnen om de overeenkomst te hervatten, is Shamkhani’s verzet steeds duidelijker geworden.

De huidige lichting principiële tegenstanders wil Shamkhani misschien weg hebben, maar volgens de voormalige ambtenaar heeft Rouhani ook geprobeerd hem uit de Hoge Nationale Veiligheidsraad te zetten, maar werd hij tegengewerkt door het bureau van de opperste leider.

Op een gegeven moment kwamen het presidentschap en het bureau van de opperste leider overeen om hem te vervangen door de gematigde geestelijke Ali Akbar Nategh Nouri, zei de voormalige functionaris, maar die trok zijn kandidatuur in, waardoor Shamkhani nog een reddingslijn kreeg.

De bron dicht bij de conservatieven vertelde MEE: “Terwijl Raisi’s inner circle tegen Shamkhani is, moeten we zien wie deze worstelwedstrijd zal winnen.”

Raisi’s team heeft een paar kandidaten om Shamkhani te vervangen. Volgens de bron zijn voormalig minister van Defensie generaal Mostafa Mohammad Najjar, huidig minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi, commandant van de bouwafdeling van de Republikeinse Garde generaal Gholam Ali Rashid, en voormalig hoofdcommandant van de Republikeinse Garde Aziz Jafari de grote namen die worden aangeprezen om zijn positie als hoofd van de raad in te nemen.

Nieuws

Laatste nieuws

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Saoedisch-Israëlische deal ‘elke dag dichterbij’, zegt Mohammed bin Salman

Kroonprins bespreekt Iraanse kernwapens en de moord op Jamal...

Iran: Wetgevers nemen wetsvoorstel aan dat straffen voor vrouwen die kledingvoorschriften overtreden verzwaart

Het wetsvoorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door de...

Irak zegt Iraanse Koerdische groepen van oostgrens te hebben verwijderd

Iraanse troepen naar verluidt 'stand-by' langs Iraakse grens terwijl...

VS-Iran gevangenenruil: Amerikaanse gevangenen verlaten Teheran na deal via Qatar

De twee landen hebben een gevangenenruilovereenkomst gesloten nadat 6...

Netanyahu beweert dat Israëlische en Amerikaanse demonstranten tegen hem ‘bondgenoten van Iran’ zijn

De Israëlische premier haalde uit naar demonstranten en beschuldigde...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

1 + 8 =

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen die anti-zionisme gelijkstelt met antisemitisme. Deze Republikeins geleide maatregel werd aangenomen met 311 stemmen voor...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds het begin van de oorlog in oktober in Israëlische hechtenis zijn overleden, werden gevonden met...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger in oktober in twee luchtaanvallen op Gaza Amerikaanse precisiegeleide munitie heeft gebruikt, waarbij 43 burgers...