Nieuwste artikelen:

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Kritiek op Israël, je kunt gecanceld worden: Woede nadat voormalig HRW-chef Harvardbeurs wordt geweigerd

Leestijd: 6 minuten

Kenneth Roth vertelt dat zijn kritiek op Israël ertoe leidde dat de decaan hem een beurs ontzegde. Nu vragen honderden mensen om uitwijzing van de decaan.

Het besluit van Harvard University om de voormalige directeur van Human Rights Watch een senior fellowship positie te ontzeggen heeft geleid tot een golf van verontwaardiging en bezorgdheid over de beperking van academische vrijheid als het gaat om kritiek op Israëls behandeling van Palestijnen.

Roth, die vorig jaar opstapte bij HRW, vertelde Middle East Eye in een interview dat de beslissing van het Carr Center for Human Rights van de Harvard Kennedy School, die volgens hem te maken heeft met zijn kritiek op Israël, “laat zien dat kritiek op Israël nog steeds heel moeilijk te doen is op grote universiteiten”.

Roth vertelde MEE dat hij weliswaar geschokt was door de beslissing, maar dat zijn grootste zorg het mogelijke effect was dat dit zou kunnen hebben op minder bekende academici en Palestijnen in de Amerikaanse academische wereld.

“Dat ik persoonlijk deze beurs niet krijg, zal mij er niet van weerhouden te spreken. Maar ik maak me zorgen over jongere academici die naar deze treurige episode kijken en daaruit de les trekken dat als je Israël bekritiseert, je kan worden geschrapt en je carrière kan worden gedwarsboomd,” zei hij.

De beslissing heeft al geleid tot een grote reactie, met honderden mensen die oproepen tot het ontslag van Doug Elmendorf, decaan van de Kennedy School van Harvard, die gevestigd is in Cambridge, Massachusetts.

In een verklaring aan de AP zei de Harvard Kennedy School dat Elmendorf “besloten heeft deze beurs niet te benoemen … op basis van een evaluatie van de potentiële bijdragen van de kandidaat aan de Kennedy School”.

Maar Kathryn Sikkink, een professor aan de Kennedy School, vertelde de AP dat toen zij naar Elmendorf ging om uitleg te vragen, hij haar vertelde dat Roth’s beurs niet zou worden goedgekeurd “omdat zij van mening waren dat HRW en Roth een anti-Israël vooroordeel hadden”.

Op dinsdag gaf het Palestijnse alumnicollectief van de Harvard Kennedy School, dat 45 Palestijnse alumni van de school vertegenwoordigt, een verklaring uit waarin ze het ontslag van Elmendorf eiste en de aanstelling van Roth als fellow.

“Het is schandalig dat decaan Elmendorfs beslissing om Roths aanstelling als fellow bij het Carr Center for Human Rights in te trekken te wijten was aan Roths kritiek op Israëls mishandeling van Palestijnen,” aldus de verklaring.

De studentenkrant van Harvard, The Crimson, en ook de Boston Globe, meldden vervolgens dat een andere brief van meer dan 350 leden en mede ondersteund door meer dan een dozijn studentengroepen naar de president van Harvard werd gestuurd, waarin eveneens het ontslag van de decaan van de Kennedy School werd geëist.

“In het belang van de academische vrijheid op Harvard en de mensenrechten wereldwijd, moet decaan Elmendorf aftreden en moet de administratie van de Harvard Kennedy School deze beslissing terugdraaien en Ken Roth opnieuw overwegen als uitgenodigde fellow voor het academische jaar 2023-24,” aldus de open brief, zoals gemeld door The Crimson.

Heb je vijanden?

Roth zei dat nadat hij had aangekondigd in april 2022 af te treden bij HRW, het Carr Center for Human Rights Policy van de Kennedy School hem een beurs aanbood.

Na wat heen en weer gepraat ging hij in principe akkoord en werd hem verteld dat hij een CV moest overleggen, samen met een voorstel van wat hij tijdens de beursperiode zou gaan doen. Hij wilde werken aan een boek over zijn tijd bij HRW.

Het beursvoorstel werd vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de decaan van de Kennedy School, Doug Elmendorf, een stap in het proces die door Roth en leden van het Carr Center als een eenvoudige formaliteit werd beschouwd.

Op 12 juli zei Roth dat hij een ontmoeting had met Elmendorf, die een vraag stelde die Roth vreemd leek. De vraag luidde: “Heeft u vijanden?”

“Het leek me echt een vreemde vraag, want je kunt natuurlijk geen Human Rights Watch leiden zonder links en rechts vijanden te maken. En dus heb ik de vraag min of meer ontweken door uit te leggen dat ik inderdaad persoonlijk ben genoemd als iemand die door zowel de Chinese als de Russische regering is gesanctioneerd,” zei hij.

“Maar ik had een vermoeden wat hij bedoelde, dus zei ik, en de Israëlische regering is niet blij met mij. We hebben er niet veel tijd aan besteed. Maar het was duidelijk Israël waar hij zich op richtte, zoals later duidelijk werd.”

Twee weken later zei Roth dat Kathryn Sikkink, een professor aan de Kennedy School, hem vertelde dat hij de beurs werd geweigerd vanwege HRW’s kritiek op Israël.

Roth is een uitgesproken criticus van de Israëlische regering geweest, en het was onder zijn leiding dat HRW zijn rapport van 2021 uitbracht, waarin staat dat de praktijken van Israël een vorm van apartheid zijn.

Maar Israël is slechts één doelwit van de mensenrechtenadvocaat, en HRW rapporteert over rechtenkwesties in 100 landen.

Het nieuws van de beursontkenning werd vorige week voor het eerst gemeld door The Nation. De krant zei dat verschillende grote donoren van de Kennedy School ook fervente aanhangers van Israël zijn.

“We weten niet zeker of Elmendorf mijn beurs heeft besproken met [donoren], of heeft geanticipeerd op hun mogelijke reactie. Maar ik kan moeilijk een andere verklaring bedenken,” zei Roth.

“Want het is niet zo dat ik niet gekwalificeerd ben voor de beurs en Elmendorf staat niet bekend om zijn sterke opvattingen over Israël – hij heeft daar geen enkel openbaar dossier over. Dus ik denk niet dat het hier om persoonlijke vijandigheid gaat.”

Na de berichten dat hem de beurs werd geweigerd, verwelkomden verschillende pro-Israël groepen het nieuws en werd ook Roth aangevallen met beweringen van antisemitisme. Gerald Steinberg, oprichter van de in Israël gevestigde organisatie NGO Monitor, zei op Twitter dat Roth “(dunne) Joodse wortels gebruikte als een schild van verantwoording voor 30 jaar demoniseren van Israël”.

“God weet waar hij het over had. Mijn vader was Joods en vluchtte voor de nazi’s. Mijn moeder was Joods. Ik ben 100 procent Joods,” vertelde Roth.

Het smoren van Palestijnse spraak

Het incident op Harvard heeft geleid tot een dieper gesprek over de mate waarin kritiek op Israël is toegestaan op universiteitscampussen.

Vorig jaar nam activist, filosoof en academicus Cornel West ontslag aan de Harvard Divinity School, en in zijn ontslagbrief noemde hij de “eerbied voor anti-Palestijnse vooroordelen” van de instelling als een van zijn redenen om op te stappen.

Laila El-Haddad, die oorspronkelijk uit Gaza komt en in 2002 de Harvard Kennedy School bezocht, zei dat de weigering van Roth één van de vele incidenten is waaruit een vooringenomenheid jegens Israël blijkt, en het is ook een verontrustend precedent voor Palestijnse academici die zich tegen Israël uitspreken.

“Wij hebben het gevoel dat dit een soort van kers op de taart is, en een soort van indicatie is van een breder anti-Palestijns klimaat dat we in de loop der jaren hebben zien ontstaan en dat onder leiding van deze specifieke decaan de cirkel rond heeft gemaakt,” vertelde ze aan MEE.

“Het is, zou ik zeggen, een van een reeks gevaarlijke precedenten die al zijn geschapen in de academische wereld met betrekking tot het volledig tot zwijgen brengen van alle stemmen over Palestina.”

Haddad is een van de medeoprichters van het collectief van Palestijnse alumni van de Harvard Kennedy School, dat de verklaring opstelde waarin wordt opgeroepen tot verwijdering van de decaan.

Roth zei dat hij het sentiment van de aan Harvard verbonden Palestijnen begrijpt, vooral omdat er andere academici zijn die nog kritischer tegenover Israël staan dan hij.

“Ik kan hun gevoelens begrijpen, want het is niet alsof mijn kritiek op Israël buiten de mainstream valt.”

“Als hier donorbezwaren, echte of verwachte, achter zitten, verarmt dat het discours op de Kennedy School, en laat het Palestijnen, of eerlijk gezegd iedereen die bereid is objectief naar de Israëlische situatie te kijken, begrijpelijkerwijs denken dat hun opvattingen niet welkom zijn.”

Nancy Murray, een activiste uit Cambridge die Harvard bezocht voor haar bachelor, zei dat ze hoopt dat de studenten blijven aandringen op antwoorden van de administratie en dat de verontwaardiging standhoudt en leidt tot een keerpunt in de kwestie van het smoren van kritiek op Israël.

Murray, die medeoprichter is van de Gaza Mental Health Foundation, merkte op dat in Massachusetts de vrijheid van meningsuiting een recht is dat voor de inwoners van groot belang is.

In tegenstelling tot tientallen andere staten in de VS heeft Massachusetts geen anti-BDS wetgeving aangenomen na verzet van lokale activistische groeperingen.

“Ik denk dat het mogelijk een keerpunt is omdat de tendens die zich nu in dit land ontwikkelt echt zichtbaar is, namelijk het censureren en monddood maken achter de schermen op alle niveaus,”.

“Als het bij een andere instelling was, zou ik denken oké, dit gaat spoorloos ten onder. Maar ik denk dat hier mensen zullen blijven aandringen.”

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Iraanse hackers hebben het steeds vaker gemunt op politici en journalisten, waarschuwt het VK

Britse cyberveiligheidsanalisten waarschuwen voor Iraanse en Russische operaties gericht...

Harvard krabbelt terug, biedt ex-HRW-chef beurs aan

Universiteit biedt Kenneth Roth beurs aan nadat deze was...

Voormalig HRW-chef is Harvard-beurs geweigerd wegens ‘anti-Israël vooringenomenheid’

Kenneth Roth hekelt 'gekke' beslissing om hem een beurs...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

7 × = 35

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.