Nieuwste artikelen:

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

VK beschuldigd van ‘hypocrisie’ over top over oorlogsmisdaden in Oekraïne 20 jaar na Irak-invasie

Leestijd: 4 minuten

Bijeenkomst in Londen ter ondersteuning van ICC-onderzoek valt samen met 20e verjaardag van Irak-oorlog waarin ICC oordeelde dat Britse troepen oorlogsmisdaden hadden begaan.

De Britse regering is beschuldigd van “pure hypocrisie” nadat zij had aangekondigd een top te organiseren om internationale steun voor een onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne te bespreken, die samenvalt met de 20e verjaardag van de invasie van Irak.

De bijeenkomst in Londen, die in maart zal plaatsvinden, wordt mede georganiseerd door de Nederlandse regering en heeft tot doel de “financiële en praktische steun” voor het Internationaal Strafhof, dat in Den Haag is gevestigd, te vergroten.

De Britse vicepremier Dominic Raab zei: “Russische troepen moeten weten dat ze niet straffeloos kunnen handelen en we zullen Oekraïne steunen tot het recht zijn beloop heeft.”

De Nederlandse minister van Justitie, Dilan Yesilgoz-Zegerius, die samen met Raab de bijeenkomst zal organiseren, zei: “De verslagen en beelden van de onwettige en niet-uitgelokte gewapende aanval van Rusland op Oekraïne zijn gruwelijk. Voor ons is het glashelder: deze misdaden mogen niet ongestraft blijven.”

ICC-aanklager Karim Khan startte afgelopen maart een onderzoek naar de situatie in Oekraïne na de inval van Rusland in zijn buurland in februari 2022.

Het onderzoek gaat over vermeende oorlogsmisdaden sinds 2013, over het langlopende conflict met door Rusland gesteunde separatisten in het oosten van Oekraïne, de Russische annexatie van de Krim in 2014 en beschuldigingen van wreedheden sinds de invasie.

Het Britse ministerie van Justitie heeft de exacte datum van de bijeenkomst niet bevestigd.

Maar de bijeenkomst is gepland in dezelfde maand als de 20e verjaardag van de deelname van Britse troepen aan de door de VS geleide invasie van Irak, die op 19 maart 2003 begon en tot kritiek leidde van rechtenorganisaties.

Zowel Britse als Amerikaanse troepen zijn beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de invasie en daaropvolgende bezetting van Irak, terwijl de invasie in 2004 door secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties als illegaal werd aangemerkt.

Nederland steunde de oorlog destijds ook, maar een Nederlands parlementair onderzoek in 2010 concludeerde dat de invasie “geen basis had in het internationaal recht”.

Oorlogsmisdaden

In 2020 sloot het ICC een vooronderzoek af naar beschuldigingen van oorlogsmisdaden door Britse troepen in Irak, maar zei dat er een “redelijke basis was om aan te nemen dat leden van de Britse strijdkrachten de oorlogsmisdaden moedwillig doden, martelen, onmenselijke/ wrede behandeling, aantasting van de persoonlijke waardigheid en verkrachting en/of andere vormen van seksueel geweld” hebben gepleegd.

In 2019 meldde Middle East Eye dat het Britse leger in Irak en Afghanistan soldaten soms had toegestaan ongewapende burgers neer te schieten die ervan werden verdacht hen in de gaten te houden. Volgens verschillende voormalige soldaten die door MEE werden geïnterviewd, behoorden tot de neergeschoten personen een aantal kinderen en tienerjongens.

Rechtenorganisaties vertelden Middle East Eye dat het Verenigd Koninkrijk het risico loopt als hypocriet te worden gebrandmerkt door zijn steun voor de rol van het ICC bij het onderzoek naar vermeende wreedheden in Oekraïne.

Iain Overton, hoofd van Action on Armed Violence (AOAV), zei: “[Russische president Vladimir] Poetin moet absoluut ter verantwoording worden geroepen, maar de Britse regering loopt het gevaar hypocriet te worden door misdaden van Britse soldaten niet naar behoren te onderzoeken.”

Overton wees op recente stappen van de Britse regering om een tijdslimiet van vijf jaar in te voeren voor onderzoeken naar vermeende oorlogsmisdaden door Britse soldaten, en op wetgeving die momenteel door het parlement wordt behandeld en die immuniteit zou verlenen aan leden van de Britse strijdkrachten die worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen in Noord-Ierland.

“Onder opeenvolgende regeringen hebben we zowel een poging gezien om een tijdslimiet te stellen aan onderzoeken naar oorlogsmisdaden door Britse soldaten als een te zachte aanpak bij het onderzoeken van misdaden in Noord-Ierland,” zei hij.

“Onlangs hebben onderzoeken van de pers en de AOAV naar SAS-moorden in Afghanistan geleid tot een rapport onder leiding van een rechter, maar dit is een zeldzaamheid.”

In december kondigde de Britse regering een wettelijk onderzoek aan naar beschuldigingen dat een SAS-eenheid in 2010 en 2011 meer dan 50 burgers zou hebben geëxecuteerd in de Afghaanse provincie Helmand.

Emily Apple, woordvoerder van de Campaign Against the Arms Trade (CAAT), uitte ook haar bezorgdheid over de staat van dienst van de Britse regering bij de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië, dat tijdens de oorlog in Jemen is beschuldigd van oorlogsmisdaden.

“Hoewel het goed is dat de Britse regering oorlogsmisdaden serieus neemt, wordt het tijd dat zij dezelfde normen toepast op alle oorlogsmisdaden, ook die van landen waaraan zij wapens verkoopt. Ondanks talloze schendingen van het internationaal recht blijft de Britse regering wapens verkopen aan Saudi-Arabië voor gebruik in de oorlog tegen Jemen”, zegt Apple.

“Sinds het begin van de oorlog heeft het Verenigd Koninkrijk voor meer dan 20 miljard pond aan wapens verkocht aan het Saudische regime, wat heeft bijgedragen aan een van de ergste humanitaire rampen ter wereld. Dominic Raab’s engagement om verantwoording af te leggen voor de wreedheden in Oekraïne is niets anders dan pure hypocrisie als je het vergelijkt met de voortdurende steun van de Britse regering aan de wapenhandel.”

Laatste nieuws

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Irak onthult vervoersproject van 17 miljard dollar dat Azië en Europa met elkaar verbindt

Ambitieus spoor- en wegeninfrastructuurplan gelanceerd door premier wil van...

Irak: Christelijke NGO’s beschuldigd van pogingen tot bekering van Yazidi’s

Leiders van de Yazidi-gemeenschap hebben hun verontwaardiging uitgesproken over...

Aantal doden na 9/11 geschat op 4,5 miljoen, volgens nieuw rapport Kosten van de oorlog

De overgrote meerderheid van de slachtoffers waren 'indirecte' doden...

Hisham al-Hashimi: Irakese rechtbank veroordeelt moordenaar van prominente analist ter dood

Hashimi werd in juli 2020 buiten zijn huis neergeschoten...

Iraans persoverzicht: Prominente journalist kort na vrijlating opnieuw vastgehouden

Drie studentenactivisten voor de rechter gedaagd, een speciaal comité...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) + 44 = 53

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar sleutelfiguren van leger en RSF blijven buiten schot. De Verenigde Staten hebben hun eerste sanctieronde tegen...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om Canada binnen te komen "geen gouden ticket" is. De familie van één man zegt in...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en het moeilijker maken voor scholen om vergunningen te krijgen. Het Israëlische parlement heeft twee wetsvoorstellen ingediend...