Nieuwste artikelen:

VK beschuldigd van ‘hypocrisie’ over top over oorlogsmisdaden in Oekraïne 20 jaar na Irak-invasie

Leestijd: 4 minuten

Bijeenkomst in Londen ter ondersteuning van ICC-onderzoek valt samen met 20e verjaardag van Irak-oorlog waarin ICC oordeelde dat Britse troepen oorlogsmisdaden hadden begaan.

De Britse regering is beschuldigd van “pure hypocrisie” nadat zij had aangekondigd een top te organiseren om internationale steun voor een onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne te bespreken, die samenvalt met de 20e verjaardag van de invasie van Irak.

De bijeenkomst in Londen, die in maart zal plaatsvinden, wordt mede georganiseerd door de Nederlandse regering en heeft tot doel de “financiële en praktische steun” voor het Internationaal Strafhof, dat in Den Haag is gevestigd, te vergroten.

De Britse vicepremier Dominic Raab zei: “Russische troepen moeten weten dat ze niet straffeloos kunnen handelen en we zullen Oekraïne steunen tot het recht zijn beloop heeft.”

De Nederlandse minister van Justitie, Dilan Yesilgoz-Zegerius, die samen met Raab de bijeenkomst zal organiseren, zei: “De verslagen en beelden van de onwettige en niet-uitgelokte gewapende aanval van Rusland op Oekraïne zijn gruwelijk. Voor ons is het glashelder: deze misdaden mogen niet ongestraft blijven.”

ICC-aanklager Karim Khan startte afgelopen maart een onderzoek naar de situatie in Oekraïne na de inval van Rusland in zijn buurland in februari 2022.

Het onderzoek gaat over vermeende oorlogsmisdaden sinds 2013, over het langlopende conflict met door Rusland gesteunde separatisten in het oosten van Oekraïne, de Russische annexatie van de Krim in 2014 en beschuldigingen van wreedheden sinds de invasie.

Het Britse ministerie van Justitie heeft de exacte datum van de bijeenkomst niet bevestigd.

Maar de bijeenkomst is gepland in dezelfde maand als de 20e verjaardag van de deelname van Britse troepen aan de door de VS geleide invasie van Irak, die op 19 maart 2003 begon en tot kritiek leidde van rechtenorganisaties.

Zowel Britse als Amerikaanse troepen zijn beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de invasie en daaropvolgende bezetting van Irak, terwijl de invasie in 2004 door secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties als illegaal werd aangemerkt.

Nederland steunde de oorlog destijds ook, maar een Nederlands parlementair onderzoek in 2010 concludeerde dat de invasie “geen basis had in het internationaal recht”.

Oorlogsmisdaden

In 2020 sloot het ICC een vooronderzoek af naar beschuldigingen van oorlogsmisdaden door Britse troepen in Irak, maar zei dat er een “redelijke basis was om aan te nemen dat leden van de Britse strijdkrachten de oorlogsmisdaden moedwillig doden, martelen, onmenselijke/ wrede behandeling, aantasting van de persoonlijke waardigheid en verkrachting en/of andere vormen van seksueel geweld” hebben gepleegd.

In 2019 meldde Middle East Eye dat het Britse leger in Irak en Afghanistan soldaten soms had toegestaan ongewapende burgers neer te schieten die ervan werden verdacht hen in de gaten te houden. Volgens verschillende voormalige soldaten die door MEE werden geïnterviewd, behoorden tot de neergeschoten personen een aantal kinderen en tienerjongens.

Rechtenorganisaties vertelden Middle East Eye dat het Verenigd Koninkrijk het risico loopt als hypocriet te worden gebrandmerkt door zijn steun voor de rol van het ICC bij het onderzoek naar vermeende wreedheden in Oekraïne.

Iain Overton, hoofd van Action on Armed Violence (AOAV), zei: “[Russische president Vladimir] Poetin moet absoluut ter verantwoording worden geroepen, maar de Britse regering loopt het gevaar hypocriet te worden door misdaden van Britse soldaten niet naar behoren te onderzoeken.”

Overton wees op recente stappen van de Britse regering om een tijdslimiet van vijf jaar in te voeren voor onderzoeken naar vermeende oorlogsmisdaden door Britse soldaten, en op wetgeving die momenteel door het parlement wordt behandeld en die immuniteit zou verlenen aan leden van de Britse strijdkrachten die worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen in Noord-Ierland.

“Onder opeenvolgende regeringen hebben we zowel een poging gezien om een tijdslimiet te stellen aan onderzoeken naar oorlogsmisdaden door Britse soldaten als een te zachte aanpak bij het onderzoeken van misdaden in Noord-Ierland,” zei hij.

“Onlangs hebben onderzoeken van de pers en de AOAV naar SAS-moorden in Afghanistan geleid tot een rapport onder leiding van een rechter, maar dit is een zeldzaamheid.”

In december kondigde de Britse regering een wettelijk onderzoek aan naar beschuldigingen dat een SAS-eenheid in 2010 en 2011 meer dan 50 burgers zou hebben geëxecuteerd in de Afghaanse provincie Helmand.

Emily Apple, woordvoerder van de Campaign Against the Arms Trade (CAAT), uitte ook haar bezorgdheid over de staat van dienst van de Britse regering bij de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië, dat tijdens de oorlog in Jemen is beschuldigd van oorlogsmisdaden.

“Hoewel het goed is dat de Britse regering oorlogsmisdaden serieus neemt, wordt het tijd dat zij dezelfde normen toepast op alle oorlogsmisdaden, ook die van landen waaraan zij wapens verkoopt. Ondanks talloze schendingen van het internationaal recht blijft de Britse regering wapens verkopen aan Saudi-Arabië voor gebruik in de oorlog tegen Jemen”, zegt Apple.

“Sinds het begin van de oorlog heeft het Verenigd Koninkrijk voor meer dan 20 miljard pond aan wapens verkocht aan het Saudische regime, wat heeft bijgedragen aan een van de ergste humanitaire rampen ter wereld. Dominic Raab’s engagement om verantwoording af te leggen voor de wreedheden in Oekraïne is niets anders dan pure hypocrisie als je het vergelijkt met de voortdurende steun van de Britse regering aan de wapenhandel.”

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Irak herhaalt oproep tot verwijdering van Amerikaanse troepen na moord op militieleider”

Irak heeft zijn oproep om de Amerikaanse militaire aanwezigheid...

Irak: Bruiloftbrand laat meer dan 100 mensen dood achter

Enorme mensenmassa's waren aan het feestvieren toen een vuurzee...

VS heeft Iraakse slachtoffers van marteling niet gecompenseerd, zegt rechtengroep

Human Rights Watch zegt dat er geen duidelijke weg...

Irak zegt Iraanse Koerdische groepen van oostgrens te hebben verwijderd

Iraanse troepen naar verluidt 'stand-by' langs Iraakse grens terwijl...

Turkse Erdogan verzet zich tegen transportproject tussen India en het Midden-Oosten

De Turkse president zegt dat Ankara een rivaliserend plan...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

7 × = 28

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...