Nieuwste artikelen:

Aardbeving Turkije: Reddingswerkzaamheden in de hele regio na dodelijkste ramp in decennia

Meer dan 2.300 mensen in Turkije en Syrië zijn...

Aardbeving Turkije: Beknelde slachtoffers roepen om hulp op sociale media

Het online plaatsen van locaties en beelden heeft geholpen...

Waarom is Turkije zo gevoelig voor aardbevingen?

Turkije, gelegen op het kruispunt van drie grote tektonische...

Israëlische spyware verkocht aan Bangladesh ondanks exportverbod

⏱ Leestijd: 3 minuten

Ondanks een verbod op de uitvoer van inlichtingen en defensie naar Bangladesh, hebben Israëlische bedrijven spionagesoftware voor hackers verkocht aan de regering in Dhaka.

Een bedrijf geleid door een voormalige Israëlische inlichtingencommandant heeft vorig jaar geavanceerde spyware-apparatuur verkocht aan Bangladesh, ondanks een verbod op de export van defensie en bewaking naar Dhaka, zo bleek dinsdag uit een onderzoek van Haaretz.

Passitora, een in Cyprus gevestigd bedrijf dat wordt bestuurd door de Israëlische zakenman en voormalig inlichtingencommandant Tal Dilian, heeft de apparatuur vorig jaar verkocht aan een afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Bangladesh.

De apparatuur, die in staat zou zijn gesprekken, teksten en internetverkeer te onderscheppen, werd verkocht aan het National Telecommunication Monitoring Centre (NTMC), dat verantwoordelijk is voor het toezicht op internet en sociale media.

Bangladesh erkent Israël niet en de twee landen hebben geen diplomatieke betrekkingen.

Het bedrijf van Dilian, dat vroeger WiSpear heette, was eerder betrokken bij een schandaal in Cyprus, nadat een documentaire van Forbes liet zien hoe het zijn SpearHead-systeem gebruikt om privégegevens uit de telefoons van mensen te halen. De beschuldigingen tegen Dilian werden ingetrokken, maar WiSpear kreeg destijds een boete van een miljoen euro voor het onrechtmatig onttrekken van gegevens aan de toestellen van mensen.

Het bedrijf, dat nu Passitora heet, maakt deel uit van Intellexa Alliance, een overkoepelend bedrijf dat eigendom is van Dilian en waaronder een netwerk van bedrijven spyware en bewakingstechnologieën verkoopt aan regeringen over de hele wereld, waaronder aan een beruchte militie in Soedan.

De Israëlische regering zei dat zij geen toezicht heeft op de activiteiten van dergelijke bewakingsbedrijven, volgens bronnen geciteerd door Haaretz.

Een Bangladeshi talent voor Israëlische spyware

Ondanks een verbod op het ontvangen van offertes van de Israëlische regering of bedrijven, lijkt het erop dat Bangladesh doorgaat met het kopen van bewakingscapaciteiten van aan Israël gelieerde bedrijven. De Israëlische regering heeft naar verluidt een lijst van goedgekeurde landen waarmee haar defensie-apparaat export toestaat, en Bangladesh staat daar niet op.

Haaretz heeft eerder laten zien hoe het Israëlische bedrijf Cellebrite spyware verkocht aan een Bengaalse politie-eenheid genaamd het Rapid Action Battalion, waarvan bekend is dat het een slechte reputatie heeft op het gebied van mensenrechten. Ook het Israëlische bedrijf Picsix verkocht telefoonbewakingsmogelijkheden aan de militaire inlichtingendienst van Bangladesh.

Bengalese overheidsdiensten die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen hebben dergelijke hacking tools gekocht van Israëlische bedrijven of buitenlandse bedrijven met directe banden met Israël die als tussenpersoon optraden bij deals.

“Bangladesh is niet in staat om zijn burgers te voorzien van basisinfrastructuur, maar regeringsinstanties genieten van de beste moderne spionagetechnologie die geld kan kopen,” vertelde Zulkarnain Saer Khan, een Bengaalse journalist die nu in ballingschap leeft, aan Haaretz.

“Draconische wetten hebben het tot het voorkeurswapen van de regering gemaakt om journalisten, critici en politieke activisten het zwijgen op te leggen en te intimideren. Negatieve propaganda tegen de vader van de natie – de vader van de huidige premier – kan eindigen in 14 jaar gevangenisstraf.”

Het NTMC-agentschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd in 2013 opgericht om burgers, oppositiefunctionarissen en demonstranten af te tappen, en werd door een van zijn hoge ambtenaren “het grootste legale afluistersysteem van de regering” genoemd.

De directeur van het agentschap, generaal-majoor Ziaul Ahsan, werkte eerder bij de inlichtingendienst van het Rapid Action Battalion en was verantwoordelijk voor vele verdwijningen in het land.

Bangladesh heeft eerder journalisten vastgehouden en gemarteld omdat zij verslag uitbrachten en kritiek hadden op de regering.

Laatste nieuws

Aardbeving Turkije: Reddingswerkzaamheden in de hele regio na dodelijkste ramp in decennia

Meer dan 2.300 mensen in Turkije en Syrië zijn...

Aardbeving Turkije: Beknelde slachtoffers roepen om hulp op sociale media

Het online plaatsen van locaties en beelden heeft geholpen...

Waarom is Turkije zo gevoelig voor aardbevingen?

Turkije, gelegen op het kruispunt van drie grote tektonische...

Marokko levert Saoedische man uit, zegt broer

Rechtengroeperingen waarschuwen dat Hassan al-Rabea in Saudi-Arabië wordt mishandeld...

Nieuwsbrief

Ook intressant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 7 × 1 =

Aardbeving Turkije: Beknelde slachtoffers roepen om hulp op sociale media

Het online plaatsen van locaties en beelden heeft geholpen bij het lokaliseren en redden van verschillende Turkse slachtoffers, waarbij Twitter een plek is geworden...

Waarom is Turkije zo gevoelig voor aardbevingen?

Turkije, gelegen op het kruispunt van drie grote tektonische platen, wordt vaak opgeschrikt door aardbevingen en registreerde er meer dan 22.000 in 2022. Een krachtige...

Marokko levert Saoedische man uit, zegt broer

Rechtengroeperingen waarschuwen dat Hassan al-Rabea in Saudi-Arabië wordt mishandeld en wordt gestraft voor protesten tegen de regering. Een Saoedi-Arabische man die door Marokko wordt uitgeleverd...