Nieuwste artikelen:

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden...

Saudi-Arabië executeert drie mensen

Het koninkrijk heeft 47 mensen ter dood gebracht in...

Egypte: Lichaam van officier die drie Israëlische soldaten doodde teruggebracht naar Caïro

In mediaberichten wordt de officier Mohamed Salah genoemd, hoewel...

Israëlische spyware verkocht aan Bangladesh ondanks exportverbod

Leestijd: 3 minuten

Ondanks een verbod op de uitvoer van inlichtingen en defensie naar Bangladesh, hebben Israëlische bedrijven spionagesoftware voor hackers verkocht aan de regering in Dhaka.

Een bedrijf geleid door een voormalige Israëlische inlichtingencommandant heeft vorig jaar geavanceerde spyware-apparatuur verkocht aan Bangladesh, ondanks een verbod op de export van defensie en bewaking naar Dhaka, zo bleek dinsdag uit een onderzoek van Haaretz.

Passitora, een in Cyprus gevestigd bedrijf dat wordt bestuurd door de Israëlische zakenman en voormalig inlichtingencommandant Tal Dilian, heeft de apparatuur vorig jaar verkocht aan een afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Bangladesh.

De apparatuur, die in staat zou zijn gesprekken, teksten en internetverkeer te onderscheppen, werd verkocht aan het National Telecommunication Monitoring Centre (NTMC), dat verantwoordelijk is voor het toezicht op internet en sociale media.

Bangladesh erkent Israël niet en de twee landen hebben geen diplomatieke betrekkingen.

Het bedrijf van Dilian, dat vroeger WiSpear heette, was eerder betrokken bij een schandaal in Cyprus, nadat een documentaire van Forbes liet zien hoe het zijn SpearHead-systeem gebruikt om privégegevens uit de telefoons van mensen te halen. De beschuldigingen tegen Dilian werden ingetrokken, maar WiSpear kreeg destijds een boete van een miljoen euro voor het onrechtmatig onttrekken van gegevens aan de toestellen van mensen.

Het bedrijf, dat nu Passitora heet, maakt deel uit van Intellexa Alliance, een overkoepelend bedrijf dat eigendom is van Dilian en waaronder een netwerk van bedrijven spyware en bewakingstechnologieën verkoopt aan regeringen over de hele wereld, waaronder aan een beruchte militie in Soedan.

De Israëlische regering zei dat zij geen toezicht heeft op de activiteiten van dergelijke bewakingsbedrijven, volgens bronnen geciteerd door Haaretz.

Een Bangladeshi talent voor Israëlische spyware

Ondanks een verbod op het ontvangen van offertes van de Israëlische regering of bedrijven, lijkt het erop dat Bangladesh doorgaat met het kopen van bewakingscapaciteiten van aan Israël gelieerde bedrijven. De Israëlische regering heeft naar verluidt een lijst van goedgekeurde landen waarmee haar defensie-apparaat export toestaat, en Bangladesh staat daar niet op.

Haaretz heeft eerder laten zien hoe het Israëlische bedrijf Cellebrite spyware verkocht aan een Bengaalse politie-eenheid genaamd het Rapid Action Battalion, waarvan bekend is dat het een slechte reputatie heeft op het gebied van mensenrechten. Ook het Israëlische bedrijf Picsix verkocht telefoonbewakingsmogelijkheden aan de militaire inlichtingendienst van Bangladesh.

Bengalese overheidsdiensten die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen hebben dergelijke hacking tools gekocht van Israëlische bedrijven of buitenlandse bedrijven met directe banden met Israël die als tussenpersoon optraden bij deals.

“Bangladesh is niet in staat om zijn burgers te voorzien van basisinfrastructuur, maar regeringsinstanties genieten van de beste moderne spionagetechnologie die geld kan kopen,” vertelde Zulkarnain Saer Khan, een Bengaalse journalist die nu in ballingschap leeft, aan Haaretz.

“Draconische wetten hebben het tot het voorkeurswapen van de regering gemaakt om journalisten, critici en politieke activisten het zwijgen op te leggen en te intimideren. Negatieve propaganda tegen de vader van de natie – de vader van de huidige premier – kan eindigen in 14 jaar gevangenisstraf.”

Het NTMC-agentschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd in 2013 opgericht om burgers, oppositiefunctionarissen en demonstranten af te tappen, en werd door een van zijn hoge ambtenaren “het grootste legale afluistersysteem van de regering” genoemd.

De directeur van het agentschap, generaal-majoor Ziaul Ahsan, werkte eerder bij de inlichtingendienst van het Rapid Action Battalion en was verantwoordelijk voor vele verdwijningen in het land.

Bangladesh heeft eerder journalisten vastgehouden en gemarteld omdat zij verslag uitbrachten en kritiek hadden op de regering.

Laatste nieuws

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden...

Saudi-Arabië executeert drie mensen

Het koninkrijk heeft 47 mensen ter dood gebracht in...

Egypte: Lichaam van officier die drie Israëlische soldaten doodde teruggebracht naar Caïro

In mediaberichten wordt de officier Mohamed Salah genoemd, hoewel...

Australische kinderen gestrand in Syrië klagen regering aan voor repatriëring

Save the Children Australië heeft een zaak aangespannen namens...

Nieuwsbrief

Ook intressant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 70 − = 61

Saudi-Arabië executeert drie mensen

Het koninkrijk heeft 47 mensen ter dood gebracht in 2023 nu ESOHR waarschuwt voor 'dreigende' executie van negen mensen die als minderjarige zijn aangeklaagd. Saoedi-Arabië...

Egypte: Lichaam van officier die drie Israëlische soldaten doodde teruggebracht naar Caïro

In mediaberichten wordt de officier Mohamed Salah genoemd, hoewel vragen over zijn motief onduidelijk blijven. Israël heeft aan Egypte het stoffelijk overschot overgedragen van een...

Australische kinderen gestrand in Syrië klagen regering aan voor repatriëring

Save the Children Australië heeft een zaak aangespannen namens 17 kinderen en negen vrouwen die gestrand zijn in de kampen Al-Hol en Roj in...