Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

VS: Moslimgemeenschap eist gerechtigheid over politiemoord op Bengaalse man

Leestijd: 4 minuten

De moord heeft geleid tot oproepen om de politie van Cambridge niet langer te betrekken bij noodsituaties in verband met de geestelijke gezondheid.

Protesters gather in city hall to protest over killing of Bangladeshi American Arif Sayed Faisal on 5 January 2023.
Demonstranten verzamelen zich bij het stadhuis om te protesteren tegen de moord op de Bengaalse Amerikaan Arif Sayed Faisal, op 5 januari 2023 (Twitter).

Lokale rechtengroeperingen en de familie en vrienden van een jonge Bengaalse man die vorige week werd gedood bij een schietpartij door de politie in Cambridge, Massachusetts, eisten maandag tijdens een protest gerechtigheid, transparantie en verantwoording.

Het protest was het tweede in een week tijd over de moord, die heeft geleid tot oproepen om een einde te maken aan de betrokkenheid van de politie van Cambridge bij psychische noodsituaties.

Een advocaat van het lokale district zei dat politieagenten op woensdag 4 januari reageerden op een telefoontje van een bewoner die meldde dat hij een persoon uit het raam van een naburig appartement had zien springen. De bewoner zei dat hij een man zag die zichzelf sneed met gebroken vensterglas en een mes.

De officier van justitie zei dat het voorlopige onderzoek suggereerde dat de 20-jarige Arif Sayed Faisal naar verluidt wegliep met een machete-achtig mes nadat hij de politie had gezien. De politie zegt dat Faisal, na een poging om verbaal contact met hem te krijgen, op de agenten afging terwijl hij nog steeds in het bezit was van het mes.

Een politieagent schoot op Faisal met een “minder-dodelijke” sponskogel om zijn opmars te stoppen, waarna een agent, nadat hij op de politie bleef afkomen, zijn pistool afvuurde en Faisal neerschoot. Hij werd naar het Massachusetts General Hospital gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

Een GoFundMe pagina die is opgezet voor Faisal, een enig kind, verklaarde dat een ooggetuige het lokale nieuws vertelde dat zij Faisal de politie niet zagen aanvallen op het moment dat hij werd neergeschoten.

Volgens plaatselijke activisten leed Faisal op dat moment aan een geestelijke crisis. De officier van justitie voert een onderzoek uit naar het incident.

“Onze enige zoon, Sayed Arif Faisal, die we liefdevol Prince noemden, is niet langer bij ons noch in deze wereld,” zeiden zijn ouders in een verklaring die werd gepubliceerd door de afdeling Massachusetts van de Council on American-Islamic Relations.

“Prince was een normale gezagsgetrouwe burger die geen strafblad had bij de politie. Hij was nooit gewelddadig tegen iemand. We willen weten wat er gebeurd is en hoe deze tragische gebeurtenis is verlopen.”

De dood van de student was de eerste keer dat de politie van Cambridge iemand doodde en het was de eerste keer sinds 2015 dat de politie een persoon neerschoot, aldus lokale kranten.

“Arif was een van mijn beste vrienden. Hij was een man die niemand kon haten. Hij hielp altijd anderen,” zei een vriend van Faisal tijdens het protest op maandag, voordat hij overmand werd door verdriet en niet meer in staat was om zijn opmerkingen voort te zetten.

Moeite om gerechtigheid te vinden

Tijdens het protest, georganiseerd door de Bangladeshi Association of New England (Bane), verzamelden tientallen leden van de gemeenschap zich voor het stadhuis om zowel om Faisal te rouwen als de stad op te roepen tot antwoorden op de vraag waarom hij werd vermoord.

Fatema Ahmad, uitvoerend directeur van de in Boston gevestigde Muslim Justice League, zei tijdens het protest dat de moord op Faisal niet onvergeten zal blijven, en riep leden van de gemeenschap op om een antwoord te eisen van zowel de politie als de autoriteiten van de stad.

“De gemeenschap eist gerechtigheid en echte verandering zodat dit nooit meer gebeurt. Iedereen in een crisis verdient steun en zorg, geen geweld en criminalisering,” vertelde Ahmad.

“Maar het is zo moeilijk om gerechtigheid te definiëren wanneer iemand van ons is weggenomen. Hij was een plaatselijke student, actief in de gemeenschap en het enige kind van zijn ouders.

Lokale rechtengroeperingen vragen ook om een einde aan de inzet van de politie voor hulpverlening wanneer het gaat om de geestelijke gezondheid.

Woordvoerder Jeremy Warnick van de politie van Cambridge verklaarde vorige week dat de politie beschikt over een team van speciaal getrainde agenten om mensen in een psychologische crisis op te vangen, waaronder twee maatschappelijk werkers, maar dat zij niet reageren op situaties waarin sprake is van geweld.

Een groep, The Black Response, zei dat de moord op Faisal de noodzaak onderstreepte van een volledig alternatieve aanpak van psychische crises, en zei dat de politie helemaal niet betrokken zou moeten zijn bij deze zaken.

“Niemand, zeker niet een persoon in crisis, zou moeten vrezen voor zijn leven in deze tijd van nood wanneer hij het meest kwetsbaar is. Er is geen rechtvaardiging voor de moord op Arif Sayed Faisal,” zei The Black Response, een basisorganisatie in Cambridge, in een verklaring.

“Er is geen verhaal dat dit geweld kan rechtvaardigen. Het was de politie die wapens meenam, niet Faisal. Het was de politie die schade toebracht aan de gemeenschap, niet Faisal. Hij had hulp nodig toen hij in een crisis verkeerde; we moeten die hulp kunnen bieden met en door diensten.”

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

4 × 2 =

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...