Nieuwste artikelen:

Jeruzalem: Christelijk bedevaartsoord aangevallen door ‘Amerikaanse toerist’

Israël wijt de aanval aan een 'geestelijk gestoorde' toerist,...

Marokkaanse rechtbank besluit tot uitlevering Saoedische man ondanks veiligheidszorgen

Saoedische rechtengroep zegt dat uitlevering van Hassan al-Rabea zal...

Israël lanceert luchtaanvallen op de Gazastrook

Palestijnse facties reageerden door raketten af te vuren in...

Israëlische Ben-Gvir beveelt politie om Palestijnse vlaggen uit openbare ruimtes te weren

⏱ Leestijd: 2 minuten

Eerder beleid bepaalde dat de vlag op grond van de vrijheid van meningsuiting alleen in beslag kon worden genomen als deze “de vrede zou kunnen verstoren”.

De nieuwe minister van nationale veiligheid van Israël, Itamar Ben-Gvir, heeft de politiecommissaris van het land opdracht gegeven een richtlijn te handhaven om Palestijnse vlaggen uit openbare ruimtes te verwijderen, een dag nadat er een werd gezwaaid tijdens een door Israëliers geleid anti-regeringsprotest in Tel Aviv.

Ben-Gvir stuurde het bevel aan commissaris Kobi Shabtai op zondag, waarmee hij ongekende bevoegdheden uitoefende die aan de ultranationalistische politicus waren verleend als onderdeel van recente coalitieonderhandelingen om de regering van premier Benjamin Netanyahu te vormen.

Channel 13 news, dat het oorspronkelijke bevel meldde, meldde ook dat de Israëlische politie niet zeker was van het eenzijdige decreet, aangezien het Israëlische Hooggerechtshof al in vele uitspraken heeft geoordeeld dat het recht op meningsuiting niet mag worden beperkt, tenzij er vrijwel zeker sprake is van een ernstige en reële bedreiging van de openbare veiligheid.

De rechtbank verwierp op 7 november een verzoekschrift dat was ingediend door de Vereniging voor Burgerrechten in Israël (ACRI) tegen de politiecommissaris, de districtscommandant van Jeruzalem en de openbare aanklager, waarin werd geëist dat er een einde zou komen aan het lastigvallen van demonstranten die de Palestijnse vlag dragen. De rechtbank zei dat het verzoekschrift was afgewezen omdat de procureur-generaal al een update had uitgevaardigd waarin hij agenten informeerde zich niet te bemoeien met het wapperen van de vlag, tenzij deze “het potentieel heeft om een verstoring van de vrede teweeg te brengen”, zoals het beleid voorschrijft.

Extreem rechtse politici en deskundigen toonden zich echter verontwaardigd na een vertoning van de vlag in Tel Aviv op zaterdag, waaronder premier Netanyahu die “de oppositie” en de “mainstream media” hekelde omdat zij nalieten deze “wilde ophitsing” te veroordelen.

“Ik eis dat iedereen hier onmiddellijk mee stopt”, twitterde de premier.

In 2021 vertelde voormalig minister van Openbare Veiligheid Omer Bar-Lev aan commissaris Shabtai om alleen in uitzonderlijke veiligheidssituaties opdracht te geven tot inbeslagname van Palestijnse vlaggen.

In het verleden werd het aan de politiecommissaris overgelaten om te beslissen of de Palestijnse vlag al dan niet mocht wapperen, waarbij het beleid doorgaans inhield dat de vlag uit Jeruzalem werd geweerd, waar het “zeer waarschijnlijk is dat de openbare orde ernstig wordt verstoord”.

Ben-Gvir maakte echter bezwaar tegen de aanwezigheid van de vlag in het dorp ‘Ara in het district Haifa tijdens de viering van de vrijlating van de Palestijnse gevangene Karim Younis, die donderdag werd vrijgelaten na 40 jaar Israëlische gevangenis.

Bij de aankondiging van de nieuwe vlaggenrichtlijn merkte het bureau van Ben-Gvir ook op dat de minister Shabtai had opgedragen een intern onderzoek in te stellen om na te gaan waarom zijn eerdere instructie om vieringen van de vrijlating van de gevangene in ‘Ara te voorkomen slechts gedeeltelijk werden uitgevoerd door agenten, meldde Haaretz.

Laatste nieuws

Jeruzalem: Christelijk bedevaartsoord aangevallen door ‘Amerikaanse toerist’

Israël wijt de aanval aan een 'geestelijk gestoorde' toerist,...

Marokkaanse rechtbank besluit tot uitlevering Saoedische man ondanks veiligheidszorgen

Saoedische rechtengroep zegt dat uitlevering van Hassan al-Rabea zal...

Israël lanceert luchtaanvallen op de Gazastrook

Palestijnse facties reageerden door raketten af te vuren in...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israël lanceert luchtaanvallen op de Gazastrook

Palestijnse facties reageerden door raketten af te vuren in...

Israël’s Ben-Gvir beveelt sluiting van door Palestijnse gevangenen gerunde bakkerijen

De uiterst rechtse minister van veiligheid zegt dat Palestijnse...

Palestina: Vrouwelijke gevangenen mishandeld door Israëlische gevangenisautoriteiten

Detainees monitoring group waarschuwt dat strafmaatregelen "gevolgen zullen hebben...

Blinken ontmoet Palestijnse leiders, afsluiting van Midden-Oostenreis

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal gesprekken voeren met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 5 × 10 =

Marokkaanse rechtbank besluit tot uitlevering Saoedische man ondanks veiligheidszorgen

Saoedische rechtengroep zegt dat uitlevering van Hassan al-Rabea zal leiden tot zijn marteling en gedwongen verdwijning terug naar huis. Een Marokkaanse rechtbank heeft besloten een...

Israël lanceert luchtaanvallen op de Gazastrook

Palestijnse facties reageerden door raketten af te vuren in de laatste ronde van grensoverschrijdend vuur. Er zijn geen slachtoffers gemeld. Israël voerde donderdag 's nachts...

Houthi-tactieken ‘maakten het moeilijk’ voor Saoedi’s om oorlogsmisdaden in Jemen te voorkomen, hoort de rechtbank

VK heeft Saoedi's geholpen bij het trainen van luchtoperaties en het begrijpen van internationaal humanitair recht, vertelt advocaat van Britse regering aan het Hooggerechtshof. Een...