Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

Iran: Meta toezichtsraad gaat akkoord met ‘dood aan Khamenei’ berichten

Leestijd: 3 minuten

Farsi zin “marg bar Khamenei” is een “politieke slogan, en is geen geloofwaardige bedreiging” voor het leven van Ayatollah Ali Khamenei, zegt bestuur.

De raad van toezicht van Meta heeft een besluit om een bericht met de zin “dood aan Khamenei” van Facebook te verwijderen ongedaan gemaakt, omdat het geen bedreiging was voor het leven van de Iraanse opperste leider.

“In de context van het bericht en de bredere sociale, politieke en taalkundige situatie in Iran moet ‘marg bar Khamenei’ [de oorspronkelijke Farsi-zin] worden begrepen als ‘down with’,” schreef het bestuur, dat wordt gefinancierd door Meta maar onafhankelijk opereert, maandag in een besluit. “Het is een retorische, politieke slogan, geen geloofwaardige bedreiging.”

Irans opperste leider Ayatollah Ali Khamenei heeft de afgelopen maanden de gewelddadige onderdrukking van protesten geleid, aangewakkerd door de dood in politiebewaring van Mahsa Amini op 16 september. De staat heeft ten minste vier mensen geëxecuteerd sinds het begin van de demonstraties.

De raad van toezicht, ook wel Meta’s hoogste gerechtshof genoemd, deed uitspraak over een post van juli 2022 met een cartoon van Khamenei. Daarin is zijn baard een vuist die een geketende, geblinddoekte vrouw met een hijab vasthoudt. Het onderschrift in Farsi luidt: “marg bar” de “anti-vrouwen islamitische regering” en “marg bar” haar “smerige leider Khamenei”.

Volgens BBC Persian werd de cartoon oorspronkelijk gepubliceerd in 2008 op een blog genaamd Badban.

De cartoon werd geplaatst in de aanloop naar de Iraanse Nationale Dag van Hijab en Kuisheid, aldus het bestuur, “waaromheen critici vaak protesten organiseren tegen de regering, onder meer tegen de verplichte hijabwetten van Iran”.

“De slogan ‘marg bar Khamenei’ is de afgelopen vijf jaar vaak gebruikt tijdens protesten in Iran, waaronder de protesten van 2022,” voegde het eraan toe.

Meta opgeroepen om ‘stem van gebruikers te ondersteunen’

De onrust in Iran creëerde een inmiddels bekend raadsel voor Meta, dat vaak heeft geaarzeld in zijn behandeling van gewelddadige politieke retoriek op zijn platforms.

Nadat Rusland vorig jaar Oekraïne was binnengevallen, voerde Meta bijvoorbeeld een tijdelijke uitzondering in om oproepen tot de dood van de Russische president Vladimir Poetin toe te staan, om gebruikers in de regio de ruimte te geven hun woede over de oorlog te uiten. Vervolgens werd de beslissing teruggedraaid.

Meta werd ook kritisch bekeken over hoe zijn platforms werden gebruikt om zich te organiseren in de aanloop naar de aanslag van 6 januari op het Amerikaanse Capitool. Zinnen als “dood ze allemaal” verschenen vóór de aanslag in duizenden Facebookgroepen in de VS, inclusief oproepen tot geweld tegen specifieke politieke leiders in de VS.

Het bedrijf verbiedt taal die aanzet tot “ernstig geweld”, maar heeft als doel de handhaving te beperken tot geloofwaardige bedreigingen, waardoor onduidelijkheid blijft bestaan over wanneer en hoe de regel van toepassing is.

Het bestuur schreef in zijn besluit bijvoorbeeld dat “het onmogelijk is om een universele regel aan te nemen over” het gebruik van “dood aan” slogans. “Zo kan ‘marg bar Salman Rushdie’ niet worden gelijkgesteld met ‘marg bar Khamenei’, gezien de fatwa tegen Rushdie en de recente aanslagen op zijn leven”.

“Evenmin zouden ‘death to’-uitspraken die werden gebruikt tijdens gebeurtenissen zoals de rellen van 6 januari in Washington DC vergelijkbaar zijn, aangezien politici duidelijk gevaar liepen en ‘death to’-uitspraken in het Engels niet algemeen als politieke retoriek worden gebruikt, zoals in andere talen.”

De raad voegde eraan toe dat “in de Iraanse context… Meta meer moet doen om de vrijheid van meningsuiting te respecteren, en het gebruik van retorische bedreigingen moet toestaan. De Iraanse regering onderdrukt systematisch de vrijheid van meningsuiting en digitale ruimtes zijn een belangrijk forum geworden voor afwijkende meningen. In dergelijke situaties is het van vitaal belang dat Meta de stem van gebruikers ondersteunt.”

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Teheran wordt aangespoord om atoombom te ontwikkelen om regionale macht te vergroten.

Ondertussen maken ongedocumenteerde vluchtelingen in het VK zich zorgen...

Iraniërs veroordelen ‘dubbele standaard’ nadat favoriete geestelijke van Khamenei de profeet Mohammed ‘beledigt’

Alireza Panahian wordt door velen gezien als iemand die...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

3 + 4 =

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...