Nieuwste artikelen:

Aardbeving Turkije: Reddingswerkzaamheden in de hele regio na dodelijkste ramp in decennia

Meer dan 2.300 mensen in Turkije en Syrië zijn...

Aardbeving Turkije: Beknelde slachtoffers roepen om hulp op sociale media

Het online plaatsen van locaties en beelden heeft geholpen...

Waarom is Turkije zo gevoelig voor aardbevingen?

Turkije, gelegen op het kruispunt van drie grote tektonische...

Taliban veroordeelt commentaar van prins Harry op Afghaanse moorden

⏱ Leestijd: 3 minuten

Taliban-leider zegt dat de doden ‘geen schaakstukken waren, maar mensen’.

Het Taliban-bestuur in Afghanistan heeft prins Harry bekritiseerd nadat de Britse royal in zijn memoires zei dat hij 25 Afghanen had gedood toen hij als militaire helikopterpiloot diende, en hen beschreef als “schaakstukken die van het bord waren verwijderd”.

“De westerse bezetting van Afghanistan is werkelijk een weerzinwekkend moment in de menselijke geschiedenis en de opmerkingen van prins Harry zijn een microkosmos van het trauma dat de Afghanen hebben opgelopen door de bezettingstroepen die onschuldigen hebben vermoord zonder enige verantwoording af te leggen”, aldus Abdul Qahar Balkhi, woordvoerder van het door de Taliban geleide Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Harry’s zeer persoonlijke boek Spare ging in Spanje in de verkoop enkele dagen voor de wereldwijde lancering op 10 januari. In een deel van de memoires vertelt de 38-jarige over zijn twee missies in Afghanistan, eerst als luchtverkeersleider in 2007/08 en opnieuw in 2012, toen hij Apache-helikopterpiloot was in het Britse Legerluchtkorps in Camp Bastion in het zuiden van het land.

“Het is geen getal dat me met voldoening vervult, maar het brengt me ook niet in verlegenheid”, schreef Harry volgens de Spaanse versie van het boek. “Toen ik me in de hitte en verwarring van de strijd stortte, zag ik die 25 niet als mensen.

“Het waren schaakstukken die van het bord werden gehaald, slechte mensen die werden uitgeschakeld voordat ze goede mensen konden doden.”

Anas Haqqani, leider van de Taliban, veroordeelde de opmerkingen op Twitter en zei: “Meneer Harry! Degenen die u hebt gedood waren geen schaakstukken, het waren mensen; ze hadden families die op hun terugkeer wachtten. Onder de moordenaars van Afghanen zijn er niet veel die uw fatsoen hebben om hun geweten te tonen en hun oorlogsmisdaden op te biechten.”

“Ik verwacht niet dat het ICC u zal dagvaarden of dat de mensenrechtenactivisten u zullen veroordelen, want zij zijn doof en blind voor u. Maar hopelijk zullen deze wreedheden worden herinnerd in de geschiedenis van de mensheid,” voegde hij eraan toe.

De hertog van Sussex schreef zijn effectiviteit als Apache-schutter ook toe aan zijn voorliefde voor videogames. “Het is een genot voor mij omdat ik een van die mensen ben die graag Playstation en Xbox spelen, dus met mijn duimen denk ik graag dat ik waarschijnlijk heel nuttig ben,” zei hij.

De Taliban, een militante groep die in de jaren negentig in Afghanistan aan de macht kwam, was niet verantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september, maar werd er door de VS van beschuldigd onderdak te bieden aan strijders van Al Qaida, de groep die dat wel was.

Eind 2001 vielen de VS en hun nauwe bondgenoten Afghanistan binnen, dat sindsdien in een staat van onrust en instabiliteit is gebleven. Sinds september 2021 zijn naar schatting meer dan 70.000 Afghaanse en Pakistaanse burgers omgekomen als rechtstreeks gevolg van de oorlog.

Naast de Taliban kreeg de royal ook kritiek van zijn mede Britse militairen.

“Zo gedraag je je niet in het leger; zo denken wij niet. Hij heeft onze kant zwaar in de steek gelaten. Wij doen niet aan inkepingen op de geweerkolf. Dat hebben we nooit gedaan,” vertelde de gepensioneerde Britse legerkolonel Tim Collins aan Forces News.

Laatste nieuws

Aardbeving Turkije: Reddingswerkzaamheden in de hele regio na dodelijkste ramp in decennia

Meer dan 2.300 mensen in Turkije en Syrië zijn...

Aardbeving Turkije: Beknelde slachtoffers roepen om hulp op sociale media

Het online plaatsen van locaties en beelden heeft geholpen...

Waarom is Turkije zo gevoelig voor aardbevingen?

Turkije, gelegen op het kruispunt van drie grote tektonische...

Marokko levert Saoedische man uit, zegt broer

Rechtengroeperingen waarschuwen dat Hassan al-Rabea in Saudi-Arabië wordt mishandeld...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Blinken ontmoet Palestijnse leiders, afsluiting van Midden-Oostenreis

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal gesprekken voeren met...

Israëlische troepen doden Palestijnse man ten noorden van Hebron

Hamdi Shaker Abu Diya is de 11e Palestijn die...

Meer dan 90 landen bekritiseren Israël vanwege “strafmaatregelen” tegen Palestina

De Israëlische regering heeft een reeks sancties opgelegd aan...

Qatar wil grote Engelse Premier League voetbalclub kopen

Qatar voert gesprekken met Tottenham Hotspur over mogelijke deelneming...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 23 − = 18

Aardbeving Turkije: Beknelde slachtoffers roepen om hulp op sociale media

Het online plaatsen van locaties en beelden heeft geholpen bij het lokaliseren en redden van verschillende Turkse slachtoffers, waarbij Twitter een plek is geworden...

Waarom is Turkije zo gevoelig voor aardbevingen?

Turkije, gelegen op het kruispunt van drie grote tektonische platen, wordt vaak opgeschrikt door aardbevingen en registreerde er meer dan 22.000 in 2022. Een krachtige...

Marokko levert Saoedische man uit, zegt broer

Rechtengroeperingen waarschuwen dat Hassan al-Rabea in Saudi-Arabië wordt mishandeld en wordt gestraft voor protesten tegen de regering. Een Saoedi-Arabische man die door Marokko wordt uitgeleverd...