Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

Saoedi-Arabië ‘infiltreerde’ Wikipedia om inhoud te controleren, zeggen activisten

Leestijd: 3 minuten

De Wikimedia Foundation bestrijdt het rapport van de rechtengroepen en zegt dat er geen bewijs van overheidsinfiltratie is gevonden.

Saoedi-Arabië heeft Wikipedia geïnfiltreerd door de hoogstgeplaatste beheerders van de organisatie in het land te rekruteren als overheidsagenten, in een poging om de inhoud op de website te controleren, zeiden activisten donderdag, onder verwijzing naar een onderzoek.

Wikimedia, het moederbedrijf van Wikipedia, beëindigde in december al zijn beheerders in Saoedi-Arabië na een intern onderzoek, beweerden twee activistische groepen.

“Uit het onderzoek van Wikimedia bleek dat de Saoedische regering was geïnfiltreerd in de hoogste rangen van het team van Wikipedia in de regio,” zeiden Democracy for the Arab World Now (DAWN) en het in Beiroet gevestigde SMEX donderdag in een gezamenlijke verklaring.

De Wikimedia Foundation, die Wikipedia host, betwistte sommige beweringen en verklaarde laat op donderdag dat de verklaringen van SMEX en DAWN “materiële onnauwkeurigheden” bevatten.

De stichting zei dat uit haar onderzoek niet is gebleken dat de Saoedische regering Wikipedia heeft “geïnfiltreerd”, maar dat sommige gebruikers die verbannen zijn “mogelijk Saoedisch waren”.

DAWN, een in Washington gevestigde mensenrechtengroep die werd opgericht door de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi, en SMEX, een groep die digitale rechten in de Arabische wereld promoot, documenteerden de infiltratie van Wikipedia door de Saoedische regering op basis van interviews met bronnen dicht bij het bedrijf, “klokkenluiders” en de gevangen genomen beheerders.

In september 2020 arresteerde de Saoedische regering Osama Khalid en Ziyad al-Sofiani, twee hooggeplaatste vrijwillige beheerders van Wikipedia met bevoorrechte toegang tot de website, inclusief de mogelijkheid om volledig beveiligde pagina’s te bewerken. De mannen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 32 jaar en acht jaar.

De arrestaties maakten deel uit van een “hardhandig optreden” tegen Wikipedia-beheerders in het land, aldus DAWN en SMEX. De mannen werden vervolgd omdat ze kritische informatie hadden bijgedragen over de vervolging van politieke activisten in het land, aldus de activisten, die zich beroepen op niet nader genoemde bronnen.

“Het is verachtelijk maar volkomen voorspelbaar dat de Saoedische regering Saoedi’s heeft vervolgd enkel en alleen voor het plaatsen van inhoud over de mensenrechtenschendingen van de regering,” zei Raed Jarrar, directeur belangenbehartiging van DAWN. “Maar Wikimedia moet ook verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat haar geautoriseerde redacteuren vandaag de dag wegkwijnen in de gevangenis voor werk dat ze deden op Wikipedia-pagina’s.”

Infiltratie

In januari 2022 werd Wikimedia verdacht van pogingen om controle over de inhoud uit te oefenen en startte een onderzoek. Vorige maand kondigde het een wereldwijd verbod aan voor 16 gebruikers “die zich bezighielden met het bewerken van belangenconflicten op Wikipedia-projecten in de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika)”.

In een toenmalige verklaring zei Wikimedia “te kunnen bevestigen dat een aantal gebruikers met nauwe banden met externe partijen het platform op een gecoördineerde manier bewerkten om het doel van die partijen te bevorderen”, maar maakte de exacte locatie of de identiteit van de verboden gebruikers niet bekend.

Bronnen met kennis van de activiteiten van Wikimedia onthulden aan DAWN en SMEX dat het verbod was gericht tegen 16 Saoedische gebruikers – Wikimedia’s hoogst geplaatste redactie in de regio – nadat was ontdekt dat zij dienden als agenten voor de Saoedische regering om positieve inhoud over de regering te promoten en kritische inhoud te verwijderen, waaronder informatie over politieke gevangenen in het land.

“Hoewel we niet weten waar deze vrijwilligers daadwerkelijk verblijven, maakte het verbieden van vrijwilligers die mogelijk Saoedisch waren deel uit van een veel bredere actie waarbij wereldwijd 16 redacteuren in de MENA-regio werden verbannen”, aldus de Wikimedia Foundation in haar laatste verklaring op donderdag.

Er was geen onmiddellijk commentaar van de Saoedische regering.

De onthulling komt nadat een rechtbank in San Francisco Ahmad Abouammo, een Amerikaans-Libanees staatsburger die verantwoordelijk was voor de mediapartnerschappen van Twitter in de MENA-regio, tot drieënhalf jaar gevangenisstraf had veroordeeld wegens spionage voor Saoedi-Arabië.

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Saoedisch-Israëlische deal ‘elke dag dichterbij’, zegt Mohammed bin Salman

Kroonprins bespreekt Iraanse kernwapens en de moord op Jamal...

Moord op Khashoggi: Tony Blair Instituut bleef Saudi-Arabië adviseren na moord

Voormalig Britse premier bleef Saoedi-Arabië adviseren via miljoenenpond partnerschap...

Saoedi-Arabië: Mohammed bin Salman uitgenodigd in het Verenigd Koninkrijk, zegt rapport

De reis zou het eerste bezoek van de Saoedische...

Khashoggi verdachte Saud al-Qahtani voor het eerst in het openbaar gezien sinds de moord

De assistent van de voormalige kroonprins verschijnt in de...

Macron is ‘hoofdarchitect’ van rehabilitatie Saoedische kroonprins, zeggen rechtengroeperingen

Mensenrechtengroeperingen bekritiseren Franse Macron voor het ontvangen van Mohammed...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

9 × = 9

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...