Nieuwste artikelen:

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Arabisch persoverzicht: Houthi-autoriteiten arresteren twee mannen voor aankondiging huwelijk

Leestijd: 4 minuten

Ondertussen kampt Egypte met medicijntekorten, heeft Koeweit vorig jaar 3.000 Egyptenaren gedeporteerd en lijdt bijna de helft van de Marokkanen aan psychische aandoeningen.

Getrouwd mannelijk paar gearresteerd in Hodeidah in Jemen

Jemenitische autoriteiten in de provincie Hodeidah hebben twee jonge mannen gearresteerd nadat zij hun huwelijk hadden aangekondigd. Dit is het eerste geval van een publiekelijk verklaard huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in Jemen, meldde de in Londen gevestigde krant Al-Quds Al-Arabi.

Jemenitische bronnen zeiden dat de mannen, wier huwelijk de Jemenitische publieke opinie heeft beziggehouden, door de Houthi-autoriteiten werden gearresteerd in het al-Zuhra district van Hodeidah.

Activisten verspreidden online een video waarop een van de notabelen van de regio tijdens een plaatselijke stammenbijeenkomst de autoriteiten oproept de twee mannen te “straffen”, terwijl hij een Kalashnikov-geweer draagt.

In de video dreigde de stam dat “als de Jemenitische autoriteiten hun plicht om de twee jonge mannen te straffen niet nakomen, het volk de straf zal uitvoeren en hen zal executeren door hen neer te schieten.”

Deze zaak is de eerste die in de media wordt gemeld over het homohuwelijk in Jemen, waar homoseksualiteit illegaal is en de doodstraf op kan staan.

Egyptenaren lijden onder medicijntekorten

Egypte kampt met tekorten aan bepaalde geneesmiddelen en medische benodigdheden in openbare en particuliere ziekenhuizen, vooral medicijnen die in de Verenigde Staten en Europa worden geproduceerd, volgens een bericht van de krant Al-Araby Al-Jadeed.

De tekorten betreffen vooral geneesmiddelen voor de behandeling van kanker, chronische ziekten en chemische en biologische geneesmiddelen.

Functionarissen van 170 particuliere farmaceutische bedrijven bevestigden tijdens een recente speciale conferentie in Caïro hun onvermogen om geneesmiddelen en lokale productievoorraden aan te kopen als gevolg van de voortdurende beperkingen die de Centrale Bank oplegt aan de invoer en het feit dat de banken zich niet houden aan haar instructies met betrekking tot de financiering van importtransacties waarvoor Amerikaanse dollars nodig zijn.

Artsen op de conferentie zeiden dat de Egyptische Drugsautoriteit (EDA) niet in staat is om te voldoen aan de behoeften van openbare ziekenhuizen en medicijndistributeurs, en gaven toe dat ze zelf niet in staat zijn om te voldoen aan de medische behoeften van patiënten door de ontoereikende voorraden die ze krijgen van overheidsdepartementen.

Ze waarschuwden ook dat het tekort aan medicijnen in particuliere en openbare ziekenhuizen kan verergeren en benadrukten “de ernst van het probleem met de daling van de uitgaven van Egyptenaren voor medicijnen en volksgezondheid als gevolg van de daling van hun koopkracht door de stijgende prijzen, ondanks het bestaan van vele chronische en ernstige ziekten die het leven van miljoenen bedreigen.”

Artsen zeiden dat het gebrek aan medicijnen op de markt heeft geleid tot het ontstaan van een grote zwarte markt voor lokale medicijnen, gerund door bedrijven die marketing doen voor medische benodigdheden en grote apotheken. Deze bedrijven, zeiden ze, ontvangen telefonisch verzoeken van het publiek om medicijnen, die ze vervolgens aan huis leveren tegen hun eigen prijzen, en niet tegen de prijzen die door de regering zijn vastgesteld.

De hoofden van sommige bedrijven die de vergadering bijwoonden, zeiden dat het uitblijven van nieuwe prijzen voor lokale geneesmiddelen na de verslechtering van de lokale munt sinds maart vorig jaar tientallen fabrieken ertoe heeft aangezet hun werkzaamheden op te schorten wegens de hoge kosten en de schaarste van productiemiddelen uit het buitenland.

Zij voegden eraan toe dat dit komt op een moment dat de “maffia” die gesmokkelde geneesmiddelen uit het buitenland verhandelt, zich uitbreidt, terwijl deze geneesmiddelen op sociale media worden gepromoot, buiten het bereik van medisch toezicht, en tegen prijzen die door smokkelaars zijn vastgesteld.

Koeweit heeft 3.000 Egyptenaren gedeporteerd

Veiligheidsbronnen in Koeweit onthulden dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2022 30.000 mensen, waaronder 3.000 Egyptenaren, heeft gedeporteerd, aldus de Koeweitse krant Al-Rai.

De bronnen zeiden dat 660 mensen werden uitgezet na gerechtelijke beslissingen, terwijl de meerderheid van de uitgezette mensen administratieve uitzettingszaken waren in verband met “verschillende misdaden en overtredingen, met name drugsmisbruik, ruzies, diefstallen, wijnproductie, het verlopen van de verblijfsvergunning en het niet naleven van de wetten van het land”. Het rapport voegde eraan toe dat sommige mensen werden uitgezet om “het algemeen belang”.

De meeste gedeporteerden kwamen uit India, gevolgd door Egypte, de Filippijnen, Sri Lanka en Ethiopië.

Medio 2022 belichtten de Egyptische media de repercussies van het streven van Koeweit om arbeid te lokaliseren en buitenlandse werknemers af te stoten, waardoor de terugkeer van 771.000 Egyptenaren naar hun vaderland in gevaar kan komen.

Crisis in de geestelijke gezondheid in Marokko

Uit een officieel onderzoek in Marokko is gebleken dat bijna de helft van de Marokkaanse volwassenen aan psychische aandoeningen lijdt, meldt de Algerijnse krant Echorouk El Yawmi.

Volgens de Economische, Sociale en Milieuraad (ESEC) in Marokko bleek uit het nationale onderzoek onder de bevolking van 15 jaar en ouder dat 48,9 procent van de Marokkanen aan een psychische of mentale stoornis lijdt of eerder heeft geleden.

Het rapport zei dat het budget van de staat dat in 2021 aan de geestelijke gezondheidszorg is toegewezen niet meer dan twee procent bedraagt en er slechts 2.431 bedden zijn om psychiatrische patiënten te behandelen.

De ESEC zei dat het land lijdt onder een gebrek aan investeringen in de geestelijke gezondheidszorg, terwijl het aantal psychiaters niet meer dan 454 bedraagt.

De ESEC benadrukte de noodzaak om te werken aan de verbetering van de geestelijke en psychologische gezondheid van personen door alle vormen van discriminatie te bestrijden en geweld, pesterijen, armoede en eenzaamheid tegen te gaan.

Ook werd benadrukt dat gevallen van zelfmoordgedachten bij kinderen en jongeren door gezinnen en binnen onderwijsinstellingen vroegtijdig moeten worden opgespoord en behandeld.

Laatste nieuws

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Egypte: Tientallen gearresteerd in hernieuwd optreden tegen dissidenten

Ongeveer 30 mensen werden gearresteerd bij verschillende politie-invallen in...

Egypte: VS neemt bondgenoot op in lijst van landen die kindsoldaten gebruiken

In een nieuw rapport staat dat het Egyptische leger...

Verkiezingen Egypte: Tientallen campagnevrijwilligers van rivaal Sisi aangehouden

Rechtenorganisatie zegt dat ten minste 73 campagnemedewerkers van Ahmed...

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 2 = 5

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken om mensen af te luisteren, maar niet om gegevens te extraheren. De Israëlische politie zal Pegasus-spionagesoftware...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag het land niet verlaten nadat er drie stenen van historische waarde in hun koffer werden...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan om het maatschappelijk middenveld en deskundigen in te schakelen na controversiële verwoestingen van de Dodenstad. Het...