Nieuwste artikelen:

VS heeft Iraakse slachtoffers van marteling niet gecompenseerd, zegt rechtengroep

Human Rights Watch zegt dat er geen duidelijke weg...

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband...

Voormalige Israëlische diplomaten waarschuwen dat nieuwe regering internationaal aanzien zal schaden

Leestijd: 3 minuten

Meer dan 100 voormalige diplomaten ondertekenen een brief aan Benjamin Netanyahu waarin zij hun “diepe bezorgdheid” uitspreken over de nieuwe extreem-rechtse regering.

Meer dan 100 voormalige Israëlische diplomaten, waaronder ambassadeurs, hebben een brief aan premier Benjamin Netanyahu ondertekend waarin ze waarschuwen dat de nieuwe extreem-rechtse regering het wereldwijde aanzien van Israël zal schaden en zou kunnen leiden tot een internationaal onderzoek naar de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden.

De brief komt op het moment dat Netanyahu’s regering donderdag officieel werd beëdigd, waarbij een nieuw extreem-rechts kabinet werd aangetreden dat heeft gezworen de uitbreiding van de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever – die volgens het internationaal recht illegaal worden geacht – bovenaan zijn prioriteitenlijst te plaatsen.

In de brief spreken de diplomaten hun “diepe bezorgdheid uit over de ernstige schade aan Israëls buitenlandse betrekkingen, zijn internationale aanzien en zijn kernbelangen in het buitenland die voortvloeit uit wat blijkbaar het beleid van de nieuwe regering zal zijn”.

“Deze bezorgdheid wordt nog versterkt door publieke verklaringen van potentiële hoge ambtsdragers in de regering en de Knesset, door berichten over verwachte veranderingen in het Israëlische beleid in Judea-Samaria/de Westelijke Jordaanoever, door enkele mogelijke extreme en discriminerende wetten die minderheden onderdrukken.”

De ondertekenaars zeiden dat het mogelijke beleid van de nieuwe regering, met inbegrip van de uitbreiding van de nederzettingen, “ernstige schade” zal toebrengen aan “het ingewikkelde web van betrekkingen tussen Israël en de Joodse gemeenschappen in de hele wereld en aan het internationale imago van Israël”.

Delen van de Joods-Amerikaanse gemeenschap hebben zich al duidelijk uitgesproken tegen de nieuwe Israëlische regering, waarbij honderden rabbijnen in grote steden een brief ondertekenden waarin zij beloofden leden van het politieke blok Religieus Zionisme, dat deel uitmaakt van Netanyahu’s regeringscoalitie, te blokkeren.

En zelfs daarvoor is de perceptie van Israël in Joodse gemeenschappen in de VS kritischer geworden.

Na de bombardementen van Israël op Gaza afgelopen mei zei 25 procent van de Amerikaanse Joodse kiezers dat Israël een apartheidsstaat was, in een peiling van het Jewish Electorate Institute.

Volgens de enquête was 22 procent het er ook mee eens dat Israël genocide pleegt op de Palestijnen.

En uit een andere peiling van eerder dit jaar bleek dat minder dan één procent van de Amerikaanse kiezers van de Democratische Partij Israël beschouwde als een van de twee belangrijkste bondgenoten van Washington in de wereld. De opiniepeiling trok de wijdverbreide opvatting in Washington in twijfel dat de relatie tussen de VS en Israël ijzersterk en tweeledig is.

Onderzoek naar Israëlische bezetting

De nieuwe regeringscoalitie in Israël omvat leden van het Religieus Zionisme, dat bij de verkiezingen van november 14 zetels won, op een gezamenlijke lei met Otzma Yehudit (“Joodse Macht”), en Noam, dat opkomt voor conservatieve “familiewaarden”. De drie facties gingen na de verkiezingen uit elkaar en voerden afzonderlijke coalitieonderhandelingen.

Bezalel Smotrich, een zelfverklaarde homofoob en kolonistenactivist, werd beëdigd als minister van Financiën en heeft ook een plaats in het Israëlische ministerie van Defensie, dat toezicht houdt op het Israëlische civiele beleid op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Ondertussen werd Itamar Ben Gvir, die eerder in Israël werd veroordeeld voor het aanzetten tot racisme en het steunen van een terroristische organisatie, beëdigd als minister van nationale veiligheid, met ongekende bevoegdheden, waaronder toezicht op de politie en de macht die de veiligheid van de gevoelige al-Aqsa moskee controleert.

De brief voegde eraan toe dat een VN-resolutie om het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te laten oordelen over de Israëlische bezetting “sterk zal worden beïnvloed” door het beleid en de maatregelen van de nieuwe regering.

Vorige maand heeft de dekolonisatiecommissie van de VN een Palestijnse ontwerpresolutie aangenomen waarin het ICJ om een advies wordt gevraagd over Israëls bezetting van Palestijns land sinds 1967.

In de resolutie wordt het Internationaal Gerechtshof verzocht zich “dringend” uit te spreken over de “langdurige bezetting, vestiging en annexatie van het Palestijnse grondgebied” door Israël, waardoor het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen zou zijn geschonden.

De resolutie verwijst naar Palestijnse gebieden die sinds de oorlog van 1967 door Israël zijn bezet: de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem. De maatregel moet echter nog worden goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de VN.

Laatste nieuws

VS heeft Iraakse slachtoffers van marteling niet gecompenseerd, zegt rechtengroep

Human Rights Watch zegt dat er geen duidelijke weg...

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israël valt Gaza aan terwijl protesten enclave op zijn grondvesten doen schudden

Dagelijkse protesten zijn uitgebroken in Gaza sinds de Israëlische...

Israël: Een mondige kolonistenbeweging geniet van kans om Galilea te Judaïseren

Naast de illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever...

Israël breidt wet uit die dorpen en steden toestaat Palestijnen ‘af te wijzen’

Het Israëlische parlement heeft stilletjes een wet aangenomen die...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

2 + 5 =

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president Abdel Fattah el-Sisi. Egypte houdt presidentsverkiezingen op 10-12 december, nadat deze oorspronkelijk gepland waren voor 2024....

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband met het instorten van dammen tijdens de storm Daniel, die wijdverspreide overstromingen en doden veroorzaakte. De...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische vakantie met Al-Ittihad teamgenoten komt onder vuur te liggen van extreem-rechtse National Rally partij. Een foto...