Nieuwste artikelen:

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Iraans hooggerechtshof aanvaardt beroep van rapper Yasin tegen doodstraf

Leestijd: 3 minuten

Het Hooggerechtshof noemde fouten in het onderzoek naar de zaak, maar zei dat het beroep tegen de doodstraf van een andere demonstrant, Mohammad Qobadloo, was verworpen.

De Koerdische rapper Saman Seydi Yasin werd beschuldigd van poging tot moord op veiligheidstroepen (Sociale media)

Het Iraanse Hooggerechtshof heeft een beroep van rapper Saman Seydi Yasin tegen zijn doodvonnis aanvaard, terwijl het hetzelfde vonnis tegen een andere demonstrant bevestigde, zei de rechterlijke macht zaterdag.

Yasin, een Koerd die rapt over ongelijkheid, onderdrukking en werkloosheid, was beschuldigd van poging tot moord op veiligheidstroepen, het in brand steken van een vuilnisbak en drie keer schieten in de lucht tijdens anti-regeringsprotesten, beschuldigingen die hij volgens Reuters ontkende.

De moeder van Yasin smeekte vorige week in een video om hulp om haar zoon te redden. “Waar in de wereld heb je gezien dat het leven van een geliefde wordt genomen voor een vuilnisbak?” zei ze in de video die op sociale media werd geplaatst.

Het hof had aanvankelijk gezegd dat het de beroepen van Yasin en een andere demonstrant had aanvaard, maar in een latere verklaring zei het Mizan nieuwsagentschap van de rechterlijke macht dat alleen het beroep van Yasin was aanvaard.

“De public relations van het Hooggerechtshof van Iran heeft haar nieuws gecorrigeerd: ‘Het beroep van Mohammad Qobadloo is niet aanvaard… Het beroep van Saman Seydi is aanvaard door het Hooggerechtshof,” zei het agentschap.

In zijn oorspronkelijke verklaring verwees het naar fouten in het onderzoek van de zaak en zei het dat de zaak was terugverwezen naar de rechtbank voor een nieuw onderzoek.

Qobadloo was beschuldigd van het doden van een politieagent en het verwonden van vijf anderen met zijn auto tijdens de protesten.

Half september brak in heel Iran onrust uit na de dood in hechtenis van de Koerdische Iraanse vrouw Mahsa Amini, die was gearresteerd door de moraalpolitie die de strenge kledingvoorschriften van de Islamitische Republiek voor vrouwen handhaaft.

Zaterdag laat, de 100e dag van de protesten, toonden op sociale media geplaatste video’s nachtelijke demonstraties in onder meer de hoofdstad Teheran, de noordoostelijke stad Mashhad, Karaj ten westen van Teheran en Sanandaj, het centrum van de provincie Koerdistan in het noordwesten.

Tientallen demonstranten trotseerden regen en sneeuw om leuzen te scanderen als “Dood aan de dictator” en “Dood aan (Opperste Leider Ayatollah Ali) Khamenei!”. Reuters kon de video’s niet onmiddellijk verifiëren.

Doodstraf

De aankondiging van zaterdag volgt op de opschorting door het Hooggerechtshof van het doodvonnis van demonstrant Mahan Sadrat tien dagen geleden. Hij werd beschuldigd van verschillende vermeende misdrijven zoals het neersteken van een veiligheidsagent en het in brand steken van een motorfiets.

Iran heeft eerder deze maand twee demonstranten opgehangen: Mohsen Shekari, 23, die werd beschuldigd van het blokkeren van een hoofdweg in september en het verwonden van een lid van de paramilitaire Basij-troepenmacht met een mes; en Majid Reza Rahnavard, 23, die werd beschuldigd van het doodsteken van twee Basij-leden, en publiekelijk werd opgehangen aan een bouwkraan.

Amnesty International riep de internationale gemeenschap op Iran onder druk te zetten om de executie van Qobadloo stop te zetten en “niet toe te staan dat de Iraanse doodsmachine nog een slachtoffer eist terwijl de aandacht van de wereld uitgaat naar het vieren van de feestdagen”.

Volgens Amnesty willen de Iraanse autoriteiten de doodstraf voor minstens 26 mensen in wat zij noemt “schijnprocessen die bedoeld zijn om degenen die deelnemen aan de volksopstand die Iran op zijn grondvesten doet schudden, te intimideren”.

Al degenen die ter dood veroordeeld zijn, is het recht op adequate verdediging en toegang tot een advocaat van hun keuze ontzegd. Rechtenorganisaties zeggen dat de beklaagden in plaats daarvan moeten vertrouwen op door de staat aangewezen advocaten die weinig doen om hen te verdedigen.

De rechtenorganisatie HRANA zei dat op vrijdag 506 demonstranten waren gedood, waaronder 69 minderjarigen. Ook zouden 66 leden van de veiligheidstroepen zijn gedood. Naar verluidt zijn 18.516 demonstranten gearresteerd.

Functionarissen hebben gezegd dat tot 300 mensen, waaronder leden van de veiligheidstroepen, hun leven hebben verloren in de onrust.

Laatste nieuws

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

9 × = 9

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen de stilte van de regering-Sisi over de moord op eigen soldaten en het gebrek aan...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl sommige hervormers hem zien als hun laatste kans om aan de macht te komen. Toen de...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van moslims lopen voorop, wat duidt op diepe woede over Israël vanwege zijn offensief. Meer dan één...