Nieuwste artikelen:

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Vakbondsleider treedt af na corruptieonderzoek Qatar-EU

Leestijd: 3 minuten

Het hoofd van het Internationaal Vakverbond (IVV) Luca Visentini geeft toe dat hij een donatie van 50.000 euro heeft aangenomen van een NGO die centraal staat in het schandaal rond het Europees Parlement.

Hij is afgetreden nadat hij heeft toegegeven dat hij 50.000 euro heeft aangenomen van een NGO die centraal staat in een corruptieschandaal in het Europees Parlement waarbij Qatar en Marokko betrokken zijn.

De secretaris-generaal van het IVV Luca Visentini zei dinsdag dat hij het geld had aangenomen van Fight Impunity, een NGO opgericht door Pier Antonio Panzeri, een voormalig lid van het Europees Parlement dat is gearresteerd en beschuldigd van corruptie en het witwassen van geld.

Visentini, die ontkent iets te hebben misdaan, was nog geen maand in functie.

Aanklagers hebben beweerd dat Panzeri Fight Impunity gebruikte om een web van corruptie in het Europees Parlement te financieren namens Qatar en Marokko. De Golfstaat heeft elke rol in het schandaal ontkend.

“Ik heb een donatie van Fight Impunity aanvaard voor een bedrag van minder dan 50.000 euro, die bedoeld was om een deel van de kosten te vergoeden die zijn gemaakt om mijn campagne voor het IVV-congres te financieren en ik heb het bedrag overgemaakt naar het IVV-solidariteitsfonds om de reiskosten van de vakbond [naar Melbourne] te betalen,” zei hij in een verklaring.

“Ik heb de donatie in contanten aanvaard [vanwege Panzeri’s goede reputatie] en het ontbreken van winstoogmerk – het was op geen enkele manier verbonden met een poging tot corruptie of bedoeld om mijn standpunt over Qatar te beïnvloeden.”

Visentini werd eerder aangehouden voor verhoor tijdens een reeks invallen door de Belgische politie waarbij ongeveer 1,5 miljoen euro in contanten werd gevonden, maar werd vrijgelaten zonder in staat van beschuldiging te worden gesteld terwijl hij een verdachte bleef.

Vier andere verdachten in verband met het Europees Parlement, waaronder het Griekse parlementslid Eva Kaili, zijn aangeklaagd.

‘Zich niet uitspreken’

Rechtenorganisaties hebben kritiek geuit op de rapporten van de IVV over de schendingen van de arbeidsrechten in Qatar, waarin volgens hen de schendingen worden gebagatelliseerd in vergelijking met rapporten van andere werknemersorganisaties.

Begin november schreef de mensenrechtenmonitor FairSquare een brief aan de vorige secretaris-generaal van de ITUC, Sharan Burrows, waarin hij zijn bezorgdheid uitte over het feit dat de organisatie “zich niet uitspreekt tegen ernstige schendingen door de Qatarese autoriteiten”.

“We maken ons steeds meer zorgen over verklaringen waarin de doeltreffendheid van de wettelijke hervormingen in Qatar wordt overdreven of waarin de ernst van de voortdurende mensenrechtenschendingen wordt gebagatelliseerd. We maken ons ook zorgen over het feit dat de IVV de acties van de Qatarese autoriteiten nog steeds niet kritisch volgt”, aldus de brief.

“Dit heeft zich uitgebreid tot het niet aandringen op de vrijlating of een eerlijk proces van personen die door de Qatarese autoriteiten werden vastgehouden en vervolgd nadat zij kritiek hadden geuit op de staat van dienst van Qatar op het gebied van de rechten van migrerende werknemers.”

De groep bekritiseerde met name beweringen van de IVV dat het kafala-systeem van Qatar, dat werkgevers uitgebreide bevoegdheden geeft over werknemers, inclusief hun recht om van baan te veranderen en het land te verlaten, “dood” is.

In een verklaring van vorige week ontkende de IVV dat Qatar op enig moment haar beoordelingen van het land had beïnvloed, die naar eigen zeggen waren gebaseerd op een “objectieve analyse en beoordeling van de feiten”.

“Elke suggestie dat een andere entiteit, uit Qatar of waar dan ook, het standpunt van de IVV zou hebben beïnvloed, is volledig onjuist”, aldus de verklaring.

De IVV werd opgericht in 2006 en vertegenwoordigt 207 miljoen werknemers via haar 331 aangesloten organisaties wereldwijd.

Laatste nieuws

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn...

Nieuwsbrief

Ook intressant

MAROKKAANSE KONING MOHAMMED VI LAAT AARDBEVINGSSLACHTOFFERS IN DE STEEK

In Al-Haouz, Marokko, heerst grote onvrede onder de slachtoffers...

Tunesië-pact: EU-lidstaten klagen over uitsluiting van migratiedeal

Duitsland is een van de 13 landen die de...

Tunesië: Vier doden, 51 vermisten na zinken migrantenschip voor kust

Tunesië wordt dit jaar geconfronteerd met een recordmigratiegolf en...

Israëlische gerechtelijke crisis: Parlement keurt belangrijk deel wetsvoorstel goed. Dit is wat je moet weten

Israëlische politici hebben het eerste deel van het regeringsplan...

Tunesië en EU tekenen pact om migratie in te dammen

De overeenkomst volgt op de toezegging van de EU...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

59 − 56 =

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde wijzigingen aan de deal voor het staakt-het-vuren 'niet significant' waren. Israël heeft volgens het Palestijnse persbureau...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30 miljoen verstrekken aan Israël om tunnels in kaart te brengen en te vernietigen. Het Congres overweegt...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn gedood, zijn niet vrijgegeven, maar de video toont wat lijkt op drie onherkenbare lichamen met...