Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

Amerikaans congreslid roept Biden op om drone-klokkenluider gratie te verlenen

Leestijd: 3 minuten

Ilhan Omar zegt dat de zaak van Daniel Hale ‘precies is waar de gratiebevoegdheid voor is’.

Het Amerikaanse congreslid Ilhan Omar heeft donderdag de regering Biden opgeroepen om gratie te verlenen en een einde te maken aan de gevangenisstraf van Daniel Hale, een voormalig militair analist die overheidsdocumenten heeft gelekt waarin de civiele tol van het Amerikaanse dodelijke drone-programma wordt onthuld.

“Daniel bedreigt niemand. Hij heeft verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden, hij heeft zijn land een dienst bewezen. En het is tijd dat we dat erkennen en hem terugbetalen,” zei Omar donderdagochtend tijdens een online persconferentie.

“Daniel’s zaak is precies waar de gratiebevoegdheid voor is,” zei Omar. “Ik neem het verbod op het onthullen van geheime informatie uiterst serieus. Maar wat Daniel deed was moedig. Wat Daniel deed was patriottisch. Wat hij deed was een publieke dienst.”

De conferentie werd georganiseerd door het Daniel Hale Support Network, een coalitie van organisaties en vrienden van Hale die zich inzetten voor zijn vrijlating.

Omar deed een soortgelijke oproep in augustus 2021 en stuurde een brief naar het Witte Huis waarin zij zei dat Hale “een vitaal licht heeft laten schijnen op de juridische en morele problemen van het drone-programma en het publieke debat heeft geïnformeerd over een kwestie die te veel jaren in de schaduw is gebleven”.

Ilhan Omar, Amerikaans congreslid (shutterstock)
Ilhan Omar, Amerikaans congreslid (shutterstock)

Vorig jaar werd Hale veroordeeld tot 45 maanden gevangenisstraf, nadat hij schuldig pleitte voor één van de vijf aanklachten in verband met de verspreiding van de documenten, die geheimen onthulden over de Amerikaanse drone-oorlogsvoering, waaronder het aantal burgers dat werd gedood tijdens aanvallen in Jemen, Pakistan, Afghanistan en Somalië. Hij werd veroordeeld op grond van de Spionage Wet van 1917.

Hale diende in het Amerikaanse leger tijdens de eerste termijn van de regering Obama, een periode waarin het aantal drone-aanvallen door Amerikaanse troepen toenam.

Een totaal van 563 luchtaanvallen, meestal door drones, waren gericht op Pakistan, Somalië en Jemen gedurende de acht jaar dat Barack Obama in functie was, vergeleken met 57 onder zijn voorganger George W Bush, volgens het Bureau of Investigative Journalism.

De Council of Foreign Relations (CFR) schat dat 3.797 mensen zijn gedood bij drone-aanvallen tijdens Obama’s ambtstermijn, waaronder 324 burgers, een aantal dat wordt betwist.

De voormalige inlichtingenanalist van de luchtmacht was één van de ten minste acht vermeende mediabronnen die strafrechtelijk werden vervolgd – en de vijfde die werd aangeklaagd op grond van de spionagewet – tijdens de regering-Trump. Hale was de eerste dergelijke zaak die werd veroordeeld onder de regering Biden.

Tijdens zijn veroordeling zei Hale: “Ik ben hier omdat ik iets heb gestolen dat nooit van mij was – kostbaar menselijk leven. Ik kon niet blijven leven in een wereld waarin mensen doen alsof er dingen niet gebeurden die wel gebeurden. Alstublieft, edelachtbare, vergeef me voor het nemen van de papieren in plaats van mensenlevens.”

Tijdens de persconferentie werd Omar vergezeld door Hale’s familie, experts op het gebied van het Amerikaanse leger en andere klokkenluiders, waaronder Daniel Ellsberg, een voormalig militair analist die in 1971 een topgeheime studie over de besluitvorming van de VS in de Vietnamoorlog vrijgaf die bekend werd als de Pentagon Papers.

“Daniel Hale is onmiskenbaar een van mijn helden. Het toeval wil dat hij terechtstond voor dezelfde daden. 50 jaar geleden gaf ik de Pentagon Papers vrij,” zei Ellsberg.

“En om vrijwel dezelfde reden – een ongrondwettelijke oorlog die niet door het Congres was uitgeroepen en waarbij eindeloze oorlogsmisdaden werden gepleegd.”

Omar en andere Amerikaanse wetgevers hebben zich uitgesproken voor hervorming van de Spionage Act, die meer dan 100 jaar geleden tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangenomen, en decennialang is gebruikt tegen klokkenluiders.

Congreslid Rashida Tlaib probeerde een amendement op te nemen in de uitgavenwet voor het Pentagon van 2023, bekend als de National Defense Authorization Act (NDAA), waardoor klokkenluiders zich zouden kunnen verdedigen met het argument dat hun onthullingen aan de media in het algemeen belang waren.

Maar het is onduidelijk of het amendement in de definitieve versie van de NDAA komt. Ondertussen vecht de regering Biden voor de uitlevering van Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, zodat hij ook kan worden berecht onder de Spionage Act.

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

De dreiging van Biden om wapenleveranties aan Israël in te houden verhult verdeeldheid over het lot van Hamas.

Gefrustreerd door Israëls weigering om akkoord te gaan met...

Honderden gearresteerd na politie-inval in Gaza-solidariteitskampen in New York City

De hardhandige aanpak van pro-Palestina-demonstranten in NYC lijkt averechts...

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

27 − 20 =

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...