Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Wat zit er achter de interesse van Italië in Turkse drones?

Leestijd: 5 minuten

Turkse bronnen zeggen dat Italië geïnteresseerd is in de aankoop van Turks drones om immigratie te bestrijden, maar de Italianen twijfelen.

Turkse drones hebben hun nut bewezen in Syrië, Libië en Oekraïne
Turkse drones hebben hun nut bewezen in Syrië, Libië en Oekraïne

Toen de nieuwe premier van Italië, Giorgia Meloni, vorige maand de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontmoette, verwachtte niemand dat ze elkaar zouden charmeren.

Meloni is in het verleden openlijk tegen de toetreding van Turkije tot de EU geweest, en was een groot voorstander van de erkenning van de Armeense genocide. Toch was ze een en al glimlach toen ze Erdogan ontmoette, en maakte ze indruk op de Turkse president.

“Zij is een openhartige dame en onze eerste ontmoeting was zeer serieus en beslissend”, zei Erdogan in november na zijn eerste ontmoeting met Meloni, aan de zijlijn van de G20-top op Bali, Indonesië. “Italië is een land waarmee we in Europa solidair zullen zijn.”

Kort na de ontmoeting beweerden verschillende lokale Turkse berichten dat Meloni een verzoek had gedaan: ze was geïnteresseerd in de aankoop van de befaamde Turkse gewapende drones. De bewering deed de wenkbrauwen fronsen in de gemeenschap van de buitenlandse politiek, aangezien Italië met in de VS gemaakte MQ-9 Reaper-drones werkt, die als geavanceerder worden beschouwd.

Een Turkse bron die bekend is met de ontmoeting tussen Meloni-Erdogan vertelde dat de premier inderdaad de mogelijkheid opperde om Turkse drones te kopen. “Ze was vooral geïnteresseerd in hen voor bewakingsdoeleinden tegen illegale immigranten,” zei de bron. “De energie tussen Erdogan en Meloni was uitstekend.”

‘Meloni was vooral geïnteresseerd in Turkse drones voor bewakingsdoeleinden tegen illegalen’

– Turkse bron

De bron voegde eraan toe dat Erdogan op zijn beurt Italiaanse medewerking eiste voor de gezamenlijke productie van het SAMP/T luchtverdedigingssysteem, waarover sinds 2017 wordt onderhandeld. Het systeem wordt gezamenlijk geproduceerd door Turkije, Frankrijk en Italië, maar Turkse en Franse functionarissen zeggen dat het project niet verder kan, tenzij Italië zijn technische bezwaren laat vallen of nieuwe oplossingen voorstelt om verder te gaan.

Het is onduidelijk wat de technische problemen zijn waarover ze spreken, en de ambtenaren weigerden hierover uit te weiden. Erdogan vertelde verslaggevers dat Meloni beloofde het proces te versnellen om tot een oplossing te komen.

Italiaanse bronnen hebben echter twijfels over de vermeende interesse van Italië in Turkse drones. Verschillende Italiaanse bronnen zeiden dat het niet meer dan een gerucht is.

Italië is van plan zijn MQ-9 Reaper-drones te bewapenen met upgrades uit de Verenigde Staten, maar voor verdere nieuwe aankopen bij andere landen zijn begrotingstoewijzing en parlementaire goedkeuring nodig. Het meerjarenprogrammadocument 2022-24 van het Italiaanse leger maakt geen melding van nieuwe aankopen en verwijst alleen naar het MQ-9 Reaper-project en de Predator-drones die ook van de VS zijn gekocht, en die Rome wil moderniseren met nieuwe nuttige ladingen en systemen.

Het document herhaalt ook de deelname van Italië aan het Eurodrone-programma om samen met partners als Duitsland, Frankrijk en Spanje een Europese militaire drone voor de middelgrote hoogte en het lange uithoudingsvermogen te ontwikkelen en te produceren.

De befaamde Turkse Bayraktar TB2-drones kwamen echter voor in een ander Italiaans militair rapport waarin de toekomst van oorlogvoering wordt geanalyseerd. Het rapport, getiteld Army 4.0 concept paper, gebruikte tweemaal foto’s van de TB2 om te illustreren hoe het zich toekomstige oorlogen voorstelde, wat wijst op belangstelling voor het systeem.

Remote file

Volgens het rapport moet het Italiaanse leger nieuwe capaciteiten ontwikkelen om “contactloze en diepe manoeuvres” uit te voeren in vijandelijk gebied, waarbij over steeds grotere afstanden, zoals 70-150 km van de frontlinies, moet worden geopereerd.

“Elektronische oorlogsvoering, gewapende en ongewapende drones en precisiemunitie” moeten voor dit doel worden gecombineerd, zei het.

Turkish drone referenced in Italian military's future of warfare report

Het Italiaanse leger zegt, in zijn in september verschenen Army 4.0 rapport dat elektronische oorlogsvoering samen met bewapende drones (TB2-Bayraktar) en rondtrekkende munitie in de toekomst een belangrijke rol kan spelen.

Het gebruik van Bayraktar TB2-drones tijdens conflicten in Libië en Nagorno-Karabach in de afgelopen jaren heeft de aandacht getrokken van Europa en de VS, die opmerkten dat de gevechtsdrones een tactisch voordeel boden met gecombineerde elementen van elektronische oorlogsvoering en slimme munitie, waaronder lasergeleide payloads.

Turkije produceert ook andere bewapende drones, zoals de Akinci, die een bereik heeft van meer dan 7.500 km, en de Anka, die een bereik heeft van 200 km.

Federico Borsari van het Center for European Policy Analysis (CEPA) zegt dat Italië zijn inlichtingen-, surveillance- en verkenningscapaciteit uitbreidt, en dat Turkse drones een goede oplossing kunnen bieden, zij het onder voorbehoud.

“Ze zouden ook opleiding en specifieke integratie met Italiaanse C2-structuren vereisen, wat veel tijd vergt,” vertelde hij. “In het algemeen zouden Turkse drones Italië kunnen helpen zijn ISTAR-capaciteiten [intelligence, surveillance, target acquisition and reconnaissance] uit te breiden met goedkopere en meer vervangbare platforms. Het hangt echter sterk af van het gekozen type drone. Een TB2 is bijvoorbeeld heel anders dan de Akinci.”

Borsari meent dat Italië andere prioriteiten heeft als het gaat om Turkije, zoals het SAMP-T programma, waar samenwerking sneller resultaat zou opleveren.

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei eerder deze maand tegen zijn Italiaanse ambtgenoot Guido Crosetto dat hun landen de militaire samenwerking zouden kunnen intensiveren binnen een door Erdogan en Meloni opgesteld kader.

“Akar benadrukte dat het strategisch partnerschap naar een hoger niveau zal worden getild”, aldus een Turkse lezing.

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Turkije steunt normalisering Israëlisch-Soedi-Arabië, zegt Erdogan

Turkse president steunt normalisering banden omdat Ankara voor vermindering...

Erdogan: Turks parlement is niet klaar om Zweedse kandidatuur voor NAVO te ratificeren

De Turkse president raakt steeds meer gefrustreerd door de...

Waar had Elon Musk het over met Erdogan?

Erdogan en Musk bespraken een nieuwe Tesla-fabriek in Turkije,...

Turkije, VAE in gesprek om waterstof te produceren en offshore windmolenpark te bouwen

Ankara's energieminister zegt dat Abu Dhabi ook geïnteresseerd is...

Turkse Erdogan verzet zich tegen transportproject tussen India en het Midden-Oosten

De Turkse president zegt dat Ankara een rivaliserend plan...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

29 + = 37

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...