Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Wat zit er achter de interesse van Italië in Turkse drones?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Turkse bronnen zeggen dat Italië geïnteresseerd is in de aankoop van Turks drones om immigratie te bestrijden, maar de Italianen twijfelen.

Turkse drones hebben hun nut bewezen in Syrië, Libië en Oekraïne
Turkse drones hebben hun nut bewezen in Syrië, Libië en Oekraïne

Toen de nieuwe premier van Italië, Giorgia Meloni, vorige maand de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontmoette, verwachtte niemand dat ze elkaar zouden charmeren.

Meloni is in het verleden openlijk tegen de toetreding van Turkije tot de EU geweest, en was een groot voorstander van de erkenning van de Armeense genocide. Toch was ze een en al glimlach toen ze Erdogan ontmoette, en maakte ze indruk op de Turkse president.

“Zij is een openhartige dame en onze eerste ontmoeting was zeer serieus en beslissend”, zei Erdogan in november na zijn eerste ontmoeting met Meloni, aan de zijlijn van de G20-top op Bali, Indonesië. “Italië is een land waarmee we in Europa solidair zullen zijn.”

Kort na de ontmoeting beweerden verschillende lokale Turkse berichten dat Meloni een verzoek had gedaan: ze was geïnteresseerd in de aankoop van de befaamde Turkse gewapende drones. De bewering deed de wenkbrauwen fronsen in de gemeenschap van de buitenlandse politiek, aangezien Italië met in de VS gemaakte MQ-9 Reaper-drones werkt, die als geavanceerder worden beschouwd.

Een Turkse bron die bekend is met de ontmoeting tussen Meloni-Erdogan vertelde dat de premier inderdaad de mogelijkheid opperde om Turkse drones te kopen. “Ze was vooral geïnteresseerd in hen voor bewakingsdoeleinden tegen illegale immigranten,” zei de bron. “De energie tussen Erdogan en Meloni was uitstekend.”

‘Meloni was vooral geïnteresseerd in Turkse drones voor bewakingsdoeleinden tegen illegalen’

– Turkse bron

De bron voegde eraan toe dat Erdogan op zijn beurt Italiaanse medewerking eiste voor de gezamenlijke productie van het SAMP/T luchtverdedigingssysteem, waarover sinds 2017 wordt onderhandeld. Het systeem wordt gezamenlijk geproduceerd door Turkije, Frankrijk en Italië, maar Turkse en Franse functionarissen zeggen dat het project niet verder kan, tenzij Italië zijn technische bezwaren laat vallen of nieuwe oplossingen voorstelt om verder te gaan.

Het is onduidelijk wat de technische problemen zijn waarover ze spreken, en de ambtenaren weigerden hierover uit te weiden. Erdogan vertelde verslaggevers dat Meloni beloofde het proces te versnellen om tot een oplossing te komen.

Italiaanse bronnen hebben echter twijfels over de vermeende interesse van Italië in Turkse drones. Verschillende Italiaanse bronnen zeiden dat het niet meer dan een gerucht is.

Italië is van plan zijn MQ-9 Reaper-drones te bewapenen met upgrades uit de Verenigde Staten, maar voor verdere nieuwe aankopen bij andere landen zijn begrotingstoewijzing en parlementaire goedkeuring nodig. Het meerjarenprogrammadocument 2022-24 van het Italiaanse leger maakt geen melding van nieuwe aankopen en verwijst alleen naar het MQ-9 Reaper-project en de Predator-drones die ook van de VS zijn gekocht, en die Rome wil moderniseren met nieuwe nuttige ladingen en systemen.

Het document herhaalt ook de deelname van Italië aan het Eurodrone-programma om samen met partners als Duitsland, Frankrijk en Spanje een Europese militaire drone voor de middelgrote hoogte en het lange uithoudingsvermogen te ontwikkelen en te produceren.

De befaamde Turkse Bayraktar TB2-drones kwamen echter voor in een ander Italiaans militair rapport waarin de toekomst van oorlogvoering wordt geanalyseerd. Het rapport, getiteld Army 4.0 concept paper, gebruikte tweemaal foto’s van de TB2 om te illustreren hoe het zich toekomstige oorlogen voorstelde, wat wijst op belangstelling voor het systeem.

Remote file

Volgens het rapport moet het Italiaanse leger nieuwe capaciteiten ontwikkelen om “contactloze en diepe manoeuvres” uit te voeren in vijandelijk gebied, waarbij over steeds grotere afstanden, zoals 70-150 km van de frontlinies, moet worden geopereerd.

“Elektronische oorlogsvoering, gewapende en ongewapende drones en precisiemunitie” moeten voor dit doel worden gecombineerd, zei het.

Turkish drone referenced in Italian military's future of warfare report

Het Italiaanse leger zegt, in zijn in september verschenen Army 4.0 rapport dat elektronische oorlogsvoering samen met bewapende drones (TB2-Bayraktar) en rondtrekkende munitie in de toekomst een belangrijke rol kan spelen.

Het gebruik van Bayraktar TB2-drones tijdens conflicten in Libië en Nagorno-Karabach in de afgelopen jaren heeft de aandacht getrokken van Europa en de VS, die opmerkten dat de gevechtsdrones een tactisch voordeel boden met gecombineerde elementen van elektronische oorlogsvoering en slimme munitie, waaronder lasergeleide payloads.

Turkije produceert ook andere bewapende drones, zoals de Akinci, die een bereik heeft van meer dan 7.500 km, en de Anka, die een bereik heeft van 200 km.

Federico Borsari van het Center for European Policy Analysis (CEPA) zegt dat Italië zijn inlichtingen-, surveillance- en verkenningscapaciteit uitbreidt, en dat Turkse drones een goede oplossing kunnen bieden, zij het onder voorbehoud.

“Ze zouden ook opleiding en specifieke integratie met Italiaanse C2-structuren vereisen, wat veel tijd vergt,” vertelde hij. “In het algemeen zouden Turkse drones Italië kunnen helpen zijn ISTAR-capaciteiten [intelligence, surveillance, target acquisition and reconnaissance] uit te breiden met goedkopere en meer vervangbare platforms. Het hangt echter sterk af van het gekozen type drone. Een TB2 is bijvoorbeeld heel anders dan de Akinci.”

Borsari meent dat Italië andere prioriteiten heeft als het gaat om Turkije, zoals het SAMP-T programma, waar samenwerking sneller resultaat zou opleveren.

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei eerder deze maand tegen zijn Italiaanse ambtgenoot Guido Crosetto dat hun landen de militaire samenwerking zouden kunnen intensiveren binnen een door Erdogan en Meloni opgesteld kader.

“Akar benadrukte dat het strategisch partnerschap naar een hoger niveau zal worden getild”, aldus een Turkse lezing.

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Erdogan zal ‘belofte nakomen’ door Finlands NAVO-aanbod goed te keuren

Erdogan heeft de Finse president Sauli Niinisto gevraagd hem...

Turkije: Linkse leider zegt dat Erdogan “terecht moet staan” voor reactie op aardbeving

Ertugrul Kurkcu, erevoorzitter van de pro-Koerdische linkse HDP, haalt...

Turkse oppositie kiest Kemal Kilicdaroglu als gezamenlijke presidentskandidaat

Oppositiefiguren overwinnen hun verdeeldheid en steunen de leider van...

Turkije verbiedt Fenerbahce supporters wedstrijd bij te wonen na anti-regeringsleuzen

Fenerbahce supporters riepen vorige week op tot het aftreden...

Turkije: Nationalistische leider zegt lidmaatschap Besiktas op nadat fans regering uitschelden

Bondgenoot van Erdogan zegt lidmaatschap voetbalclub op nadat fans...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 3 + 3 =

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...