Nieuwste artikelen:

Marokko: Lacoste’s polo waarin Westelijke Sahara is afgescheiden veroorzaakt nationale verontwaardiging

Marokko: Lacoste's poloshirt dat Westelijke Sahara scheidt veroorzaakt nationale...

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht schonden met Iran-sancties

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht heeft geschonden...

Organisator in ‘pure afkeer’ voor uitnodiging man beschuldigd van aanranding om Times Square gebed te leiden

Organisator in 'pure afkeer' voor uitnodiging man beschuldigd van...

Arabisch persoverzicht: Soedan gaat ‘veroordeelde’ Egyptische dissidenten uitleveren aan Caïro

Leestijd: 5 minuten

Ondertussen confisqueert Syrische regering huizen van Palestijnse vluchtelingen en vaardigt Irak een wet uit die reizen van Palestijnen beperkt.

Soedan gaat Egyptische dissidenten uitleveren aan Caïro

Het Egyptische Netwerk voor Mensenrechten (ENHR) zei dinsdag dat een Soedanese rechtbank levenslange gevangenisstraffen heeft uitgesproken tegen verschillende Egyptische dissidenten, die al twee jaar in Soedan worden vastgehouden. Volgens een bericht van de website Arabi21 zullen zij naar Caïro worden gedeporteerd, tegelijk met de aankomst van een Egyptische veiligheidsdelegatie in Khartoem.

Het ENHR zei dat een hoge Egyptische veiligheidsdelegatie op zondag Khartoem bezocht en dat de vonnissen tegen de tegenstanders op dezelfde dag werden uitgesproken. De straffen waren levenslang voor vier gevangenen, twee jaar gevangenisstraf voor vijf anderen en vrijspraak voor twee anderen.

Het ENHR zei dat het geen verband kon verifiëren tussen de uitspraak en het bezoek van de Egyptische veiligheidsdelegatie. Maar de vonnissen voorzagen in de deportatie van alle verdachten, volgens een Egyptisch-Soedanese veiligheidsovereenkomst, die de deportatie van veroordeelde Egyptenaren toestaat, als Caïro daarom vraagt.

De gedetineerden werden “onderworpen aan verschillende periodes van willekeurige detentie en gedwongen verdwijning voordat ze voor de rechter werden gebracht, naast hun klachten over fysieke en psychologische marteling en het onthouden van bezoek en ontmoeting met advocaten”, aldus het ENHR.

Het ENHR waarschuwde voor hun deportatie naar Soedan en zei dat hun leven in gevaar is, gezien de eerdere deportaties van tegenstanders uit Soedan naar Egypte.

De beklaagden die met uitzetting worden bedreigd behoren tot een groep Egyptenaren die in april 2020 zijn aangehouden. Middle East Eye heeft eerder gemeld dat zij gemarteld zijn en dat hun de toegang tot advocaten, familiebezoek en toegang tot voedsel en medische benodigdheden van hun familie is ontzegd.

Syrische regering neemt huizen van Palestijnse vluchtelingen in beslag

Syrische overheidsveiligheidsdiensten hebben een aantal woningen van Palestijnse vluchtelingen in het kamp Khan al-Shih op het platteland van Damascus in beslag genomen, aldus Palestijnse bronnen in de krant Al-Quds Al-Arabi.

De bronnen zeiden dat patrouilles gelieerd aan de militaire veiligheid de afgelopen dagen enkele huizen in het kamp hebben overgenomen die eigendom zijn van Palestijnen buiten Syrië.

De bronnen verklaarden dat leden van de patrouilles “de inhoud en het meubilair hebben gestolen” van verschillende huizen in het kamp, en ze naar buiten het kamp hebben gebracht. De bronnen beweerden ook dat er “verbale woordenwisselingen plaatsvonden tussen leden van de militaire veiligheid en enkele families en buren van de huizen die werden gestolen, terwijl zij probeerden de diefstal te voorkomen”, aldus de in Londen gevestigde krant.

De patrouillecommandant dreigde het kamp af te breken, te verbranden en alle bewoners te arresteren, waarbij hij de bewoners beschreef als “terroristen”, alvorens enkele van de huizen waarvan de inhoud was gestolen, klaar te maken om in het kamp te blijven, en deze huizen om te vormen tot “veiligheidscentra”.

“Dit is niet de eerste keer dat het regime eigendommen van Palestijnen in Syrië in beslag neemt”.

Maher Shawish, schrijver en lid van de AGPS

Een lid van de Actiegroep voor Palestijnen van Syrië (AGPS), schrijver Maher Shawish, zei dat “dit niet de eerste keer is dat het regime eigendommen van Palestijnen in Syrië in beslag neemt”.

De bewoners van het kamp Khan al-Shih lijden – net als de rest van de Palestijnse kampen in Syrië – onder een gebrek aan de meest elementaire levensbehoeften, aldus Al-Quds Al-Arabi.

De AGPS, een onafhankelijk volksorgaan dat de zaken van de Palestijnse vluchtelingen in Syrië volgt, zei dat de klachten van de mensen onlangs zijn geëscaleerd door de prijs van levensmiddelen, naast de broodcrisis, die een grote bron van zorg is geworden voor de mensen, vooral voor grote gezinnen.

Naast het broodtekort lijden de mensen in de kampen onder voortdurende stroomuitval. Enkele dagen geleden hebben activisten uit de Palestijnse kampen in Syrië de Organisatie van de Verenigde Naties voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA) opgeroepen dringend maatregelen te nemen om de behoeften van de gezinnen vast te stellen en onmiddellijk hulp te verlenen.

Irak beperkt reizen van Palestijnen

Palestijnse activisten en journalisten in Irak hebben kritiek geuit op een onlangs uitgevaardigde wet die bepaalt dat de Palestijnen van Irak niet langer dan 30 dagen naar het buitenland mogen reizen, en omschrijven deze wet als “onlogisch en verhindert hen te reizen voor medische doeleinden”, aldus de krant Al-Araby Al-Jadeed.

Een officiële bron van de Palestijnse ambassade in Bagdad zei: “De Iraakse autoriteiten hebben nieuwe maatregelen genomen die niet eerder waren aangekondigd, waardoor Palestijnen die in Irak verblijven niet kunnen terugkeren als ze meer dan een maand buiten Irak hebben doorgebracht, wat een oneerlijke en onlogische beslissing is.”

De bron, die vroeg om niet bij naam genoemd te worden, voegde eraan toe dat “er verschillende Palestijnse families zijn die enige tijd geleden Irak verlieten voor medische doeleinden, en toen zij terugkeerden, waren zij verrast dat de Iraakse autoriteiten hen verhinderden Bagdad binnen te komen, vanwege het verstrijken van hun reisperiode, die niet langer dan een maand mag duren.”

De bron wees erop dat “Palestijnen die voor behandeling naar Turkije, India en andere landen reisden, en anderen die voor studie reisden in een echt dilemma terechtkwamen door dit besluit van de Iraakse autoriteiten”.

Een Palestijnse activist in Irak, Muhammad Mahmoud, zei: “Het recente besluit dat door de Iraakse regering werd uitgevaardigd werd niet officieel aangekondigd, maar we ontdekten het via mensen die reisden, en toen ze terugkeerden waren ze erdoor geschokt.”

De Palestijnse journalist Nabil Samara zei op zijn beurt dat de Iraakse regering resolutie 202, die bepaalde dat Palestijnen als Irakezen moesten worden behandeld, had ingetrokken.

Maar de afgelopen weken hebben de Iraakse autoriteiten deze periode teruggebracht tot één maand, wat “een onlogische beslissing” is, vooral omdat er patiënten en anderen zijn die een kans op hervestiging in Europese landen zoeken en daar misschien niet in slagen, en daarom naar Irak moeten terugkeren, zei hij.

Al-Araby Al-Jadeed nam contact op met het kantoor van premier Muhammad Shia’a Al-Sudani voor een antwoord, maar een ambtenaar zei dat hij “geen informatie over de zaak had”.

Het Iraakse parlement had wet 202 met betrekking tot de Palestijnen in Irak geannuleerd, die bepaalt dat “de Palestijn dezelfde rechten heeft als de Irakees, tot de bevrijding van de gehele Palestijnse gebieden”.

Laatste nieuws

Marokko: Lacoste’s polo waarin Westelijke Sahara is afgescheiden veroorzaakt nationale verontwaardiging

Marokko: Lacoste's poloshirt dat Westelijke Sahara scheidt veroorzaakt nationale...

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht schonden met Iran-sancties

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht heeft geschonden...

Organisator in ‘pure afkeer’ voor uitnodiging man beschuldigd van aanranding om Times Square gebed te leiden

Organisator in 'pure afkeer' voor uitnodiging man beschuldigd van...

Verkiezingen Turkije: PKK verlengt staakt-het-vuren tot sluiting verkiezingen

Verkiezingen Turkije: PKK verlengt staakt-het-vuren tot sluiting verkiezingen 'We zullen...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Egypte weigert identiteitsdocumenten voor dissidenten “om hen onder druk te zetten om terug te keren”

Volgens Human Rights Watch worden de rechten van journalisten...

WK 2022: Royal Air Maroc biedt 30 vluchten van Marokko naar Qatar aan voor halve finale

De Marokkaanse nationale luchtvaartmaatschappij (RAM) biedt reizen van Casablanca...

VS kondigt programma aan om Rohingya-vluchtelingen te hervestigen

Tweeënzestig Rohingya's hebben tot nu toe toestemming gekregen om...

Saoedi-Arabië en China kondigen voor 30 miljard dollar aan deals aan tijdens bezoek Xi

Chinese president en Saudische kroonprins Mohammed bin Salman sluiten...

VS verwijdert obstakel voor verkoop F-16’s aan Turkije

Wetgevers hebben een bepaling in de jaarlijkse defensiewet geschrapt...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) − 1 = 2

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht schonden met Iran-sancties

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht heeft geschonden met sancties tegen Iran Het Internationaal Gerechtshof oordeelde ook dat het hof geen jurisdictie heeft...

Organisator in ‘pure afkeer’ voor uitnodiging man beschuldigd van aanranding om Times Square gebed te leiden

Organisator in 'pure afkeer' voor uitnodiging man beschuldigd van seksuele aanranding om Times Square gebed te leiden Fatih Seferagic is deze week uitgenodigd voor meerdere...

Verkiezingen Turkije: PKK verlengt staakt-het-vuren tot sluiting verkiezingen

Verkiezingen Turkije: PKK verlengt staakt-het-vuren tot sluiting verkiezingen 'We zullen dit besluit na de verkiezingen evalueren' zegt Bese Hozat, medevoorzitter van de uitvoerende raad van...