Nieuwste artikelen:

Iraanse persoverzicht: Kamerleden willen ‘onwetende opmerkingen’ strafbaar te stellen

Ondertussen neemt de druk toe op de families van...

Jeruzalem: Christelijk bedevaartsoord aangevallen door ‘Amerikaanse toerist’

Israël wijt de aanval aan een 'geestelijk gestoorde' toerist,...

Marokkaanse rechtbank besluit tot uitlevering Saoedische man ondanks veiligheidszorgen

Saoedische rechtengroep zegt dat uitlevering van Hassan al-Rabea zal...

Shireen Abu Akleh: Al Jazeera daagt Israël voor het ICC wegens moord op journaliste

⏱ Leestijd: 4 minuten

Medianetwerk dient rechtszaak in bij rechtbank in Den Haag tegen Israëlische strijdkrachten wegens moord op oud-verslaggever.

Al Jazeera heeft een formeel verzoek ingediend bij het Internationaal Strafhof (ICC) om de Israëlische soldaten die verantwoordelijk zijn voor het doden van de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh te onderzoeken en te vervolgen, maakte het netwerk dinsdag bekend.

Abu Akleh, 51 jaar, een ervaren verslaggeefster voor Al Jazeera Arabic en een begrip in de Arabische wereld, werd op 11 mei doodgeschoten toen zij verslag deed van een Israëlische militaire inval in de Palestijnse stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Demonstratie na de dood van Shireen Abu Aqleh (Shutterstock)
Demonstratie na de dood van Shireen Abu Aqleh (Shutterstock)

Haar dood, die alom werd veroordeeld, leidde tot meerdere onderzoeken, waaronder een van de VN, waarin werd geconcludeerd dat de Israëlische strijdkrachten haar waarschijnlijk hebben gedood.

Op dinsdag, dezelfde dag dat het verzoek werd ingediend, riep de voorgedragen Israëlische minister van Nationale Veiligheid, de extreem-rechtse leider Itamar Ben-Gvir, op tot de uitwijzing van Al Jazeera uit Israël.

“Al Jazeera is een antisemitisch en vals propagandanetwerk dat in de wereld tegen de staat Israël werkt,” zei hij. “Ze moeten vandaag het land worden uitgezet en de anti-Israëlische leugencampagne moet vanuit Israël worden gestopt.”

Een onderzoek van het Israëlische leger naar de moord op Abu Akleh in september concludeerde dat ze waarschijnlijk door een Israëlische soldaat was neergeschoten, maar niet opzettelijk was gericht.

De Israëlische militaire advocaat-generaal zei dat het geen onderzoek zou instellen naar de soldaten die bij het incident betrokken waren, omdat er “geen vermoeden was dat er een strafbaar feit was gepleegd”.

Volgens de advocaat van Al Jazeera, Rodney Dixon KC, werd het verzoek ingediend in de context van wat het netwerk ziet als een bredere aanval op Al Jazeera en journalisten in Palestina, verwijzend naar incidenten zoals het bombardement van het kantoor van de zender Gaza op 15 mei 2021.

“De focus ligt op Shireen en deze specifieke moord, deze schandelijke moord. Maar het bewijs dat wij voorleggen heeft betrekking op alle handelingen tegen Al Jazeera omdat het als internationale media-organisatie het doelwit is geweest en het bewijs toont aan dat wat de [Israëlische] autoriteiten proberen te doen is om het de mond te snoeren,” aldus Al Jazeera.

Al Jazeera heeft zes maanden onderzoek gedaan naar het incident en ooggetuigenverklaringen, videobeelden en ander materiaal verzameld om te overhandigen aan het Haagse hof. Niets daarvan is openbaar gemaakt.

Vorige week zond Al Jazeera een documentaire uit waarin te zien was hoe Abu Akleh en andere journalisten met beschermende helmen en kogelvrije vesten met het woord “PRESS” onder vuur kwamen te liggen.

Het verzoek van het netwerk volgt op een klacht die de familie van Abu Akleh in september bij het ICC heeft ingediend, samen met het Palestijnse Perssyndicaat en de Internationale Federatie van Journalisten.

Het ICC besloot in 2021 dat het jurisdictie heeft over de bezette Westelijke Jordaanoever.

Meerdere onderzoeken

Uit een onderzoek van de NGO Forensic Architecture en de in Ramallah gevestigde mensenrechtenorganisatie Al-Haq in september bleek dat Abu Akleh en haar collega’s expliciet het doelwit waren, ondanks het feit dat zij herkenbaar waren als leden van de pers.

De bron van het geweervuur dat Abu Akleh doodde, was volgens hun onderzoek een schutter van het Israëlische leger in een gepantserd voertuig.

In tegenstelling tot de Israëlische verklaringen dat Abu Akleh werd gedood tijdens een gevecht tussen Palestijnse schutters en Israëlische soldaten, stelden de organisaties ook vast dat er geen schoten werden afgevuurd door Palestijnse schutters en dat er geen gewapende Palestijnen aanwezig waren in het gebied in de momenten voorafgaand aan haar dood.

Nadat zij was neergeschoten, zo stelden de onderzoekers vast, bleef de Israëlische schutter schieten op degenen die Abu Akleh probeerden te helpen, waarbij hij opzettelijk verhinderde dat zij medische verzorging kreeg.

De FBI opende vorige maand een onderzoek naar de moord op Abu Akleh. In reactie daarop zei de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz op Twitter dat Israël “niet zal samenwerken” met de FBI en noemde het onderzoek “een ernstige fout”.

Het Witte Huis ontkende enige kennis van het FBI-onderzoek.

Dixon, de advocaat van Al Jazeera, zei dat het ICC de moord samen met de FBI moet onderzoeken en vervolgen, “zodat deze zaak niet tussen wal en schip valt en de verantwoordelijken worden geïdentificeerd en berecht”.

Laatste nieuws

Iraanse persoverzicht: Kamerleden willen ‘onwetende opmerkingen’ strafbaar te stellen

Ondertussen neemt de druk toe op de families van...

Jeruzalem: Christelijk bedevaartsoord aangevallen door ‘Amerikaanse toerist’

Israël wijt de aanval aan een 'geestelijk gestoorde' toerist,...

Marokkaanse rechtbank besluit tot uitlevering Saoedische man ondanks veiligheidszorgen

Saoedische rechtengroep zegt dat uitlevering van Hassan al-Rabea zal...

Israël lanceert luchtaanvallen op de Gazastrook

Palestijnse facties reageerden door raketten af te vuren in...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Blinken ontmoet Palestijnse leiders, afsluiting van Midden-Oostenreis

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal gesprekken voeren met...

Israëlische troepen doden Palestijnse man ten noorden van Hebron

Hamdi Shaker Abu Diya is de 11e Palestijn die...

Meer dan 90 landen bekritiseren Israël vanwege “strafmaatregelen” tegen Palestina

De Israëlische regering heeft een reeks sancties opgelegd aan...

Israëlische Ben-Gvir beveelt politie om Palestijnse vlaggen uit openbare ruimtes te weren

Eerder beleid bepaalde dat de vlag op grond van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 1 + 7 =

Jeruzalem: Christelijk bedevaartsoord aangevallen door ‘Amerikaanse toerist’

Israël wijt de aanval aan een 'geestelijk gestoorde' toerist, terwijl Palestijnse functionarissen zeiden dat de aanval deel uitmaakte van een plan om de christelijke...

Marokkaanse rechtbank besluit tot uitlevering Saoedische man ondanks veiligheidszorgen

Saoedische rechtengroep zegt dat uitlevering van Hassan al-Rabea zal leiden tot zijn marteling en gedwongen verdwijning terug naar huis. Een Marokkaanse rechtbank heeft besloten een...

Israël lanceert luchtaanvallen op de Gazastrook

Palestijnse facties reageerden door raketten af te vuren in de laatste ronde van grensoverschrijdend vuur. Er zijn geen slachtoffers gemeld. Israël voerde donderdag 's nachts...