Nieuwste artikelen:

Blinken sluit omgang met extreem-rechtse figuren in nieuwe Israëlische regering niet uit

Leestijd: 3 minuten

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat Washington de volgende Israëlische regering zal beoordelen op beleid, niet op persoonlijkheden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei zondag dat de regering Biden de komende extreem-rechtse en extreem-zionistische regering van Israël zal beoordelen op haar beleid en niet op de mensen waaruit zij bestaat.

“We zullen de regering beoordelen op het beleid en de procedures en niet op individuele persoonlijkheden,” zei Blinken zondag in zijn toespraak tot de J Street National Conference in Washington.

“We zullen ons houden aan de normen die we de afgelopen decennia in onze relatie hebben vastgesteld. En we zullen eerlijk en respectvol met onze Israëlische vrienden spreken, zoals partners dat altijd zouden moeten doen.”

De opmerkingen van Blinken wijzen erop dat de VS niet onmiddellijk zullen uitsluiten dat zij zich inlaten met controversiële figuren in de regering die naar verwachting zal worden gevormd door Benjamin Netanyahu, die zich heeft geallieerd met de extreem-rechtse wetgevers Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich.

Benjamin Netanyahu (shutterstock)
Benjamin Netanyahu (shutterstock)

Beide mannen staan op het punt posities te verwerven in een toekomstige regering die hen in staat zou stellen extreem-rechtse en ultra-zionistische standpunten door te drukken, zoals de annexatie van grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever, de uitbreiding van illegale nederzettingen en het toestaan van Joods gebed in de al-Aqsa moskee.

Bezalel Smotrich is aangewezen als minister van Financiën en wordt ondergebracht bij het Israëlische ministerie van Defensie, waardoor hij toezicht krijgt op de nederzettingen op de illegaal bezette Westelijke Jordaanoever. De post geeft hem gezag over bouwvergunningen in nederzettingen, sloop van Palestijnse huizen en landkwesties. Hij zal ook toezicht houden op twee militaire eenheden die belast zijn met civiele en veiligheidszaken op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Ben Gvir zal minister van Nationale Veiligheid worden, met toezicht op de politie en de macht die de veiligheid van de al-Aqsa moskee controleert.

Tegen annexatie

Vorige maand weigerde de Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides te verklaren of hij al dan niet een ontmoeting zou hebben met de extreem-rechtse wetgever Itamar Ben Gvir. De diplomaat zei echter dat de VS zich zouden verzetten tegen pogingen van Israël om delen van de bezette Westelijke Jordaanoever officieel te annexeren.

In zijn opmerkingen op J-Street herhaalde Blinken het Amerikaanse verzet, door te stellen: “We zullen ons ook ondubbelzinnig blijven verzetten tegen alle handelingen die de vooruitzichten op een tweestatenoplossing ondermijnen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, uitbreiding van nederzettingen; stappen in de richting van annexatie van de Westelijke Jordaanoever; verstoring van de historische status quo van heilige plaatsen; vernielingen en uitzettingen; en het aanzetten tot geweld.”

Blinken had ook kritiek op de door Palestijnen geleide Boycot-, Desinvesterings- en Sanctiebeweging (BDS) en op de inspanningen om Israël bij de Verenigde Naties ter verantwoording te roepen.

Vorige week keurde de Algemene Vergadering van de VN een resolutie goed ter herdenking van de 75e verjaardag van de Nakba, de catastrofe in het Arabisch, een term die wordt gebruikt om de gedwongen verplaatsing van honderdduizenden Palestijnen te beschrijven in de aanloop naar de oprichting van de staat Israël in 1948.

Een andere aangenomen resolutie riep op tot “stopzetting van alle nederzettingsactiviteiten, confiscatie van land en sloop van huizen, vrijlating van gevangenen en beëindiging van willekeurige arrestaties en opsluitingen”. In een andere resolutie werd Israël opgeroepen zijn controle over de bezette Golanhoogte op te geven.

Blinken wees op de steun van de regering Biden voor de Abraham-akkoorden en de verdieping van Israëls integratie in de regio. In oktober onderhandelde de regering Biden over een historische maritieme overeenkomst tussen Israël en Libanon.

Analisten hebben er echter voor gewaarschuwd dat Netanyahu’s afhankelijkheid van extreem-rechtse en ultra-zionistische bondgenoten in de regering de inspanningen om de normalisatie uit te breiden zou kunnen bemoeilijken.

Aziz Alghashian, een in Riyad gevestigde expert inzake de banden tussen Israël en de Golf, vertelde MEE voor een eerder artikel dat, hoewel hij geen verslechtering ziet van Israëls huidige betrekkingen met de Golfstaten, “het nu moeilijker is voor anderen om op de bandwagon te springen”.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

Libanon: Regering dreigt met hard optreden tegen Syrische vluchtelingen na moord op ambtenaar

Pascal Sleiman werd ontvoerd en vermoord door wat Libanese...

Jordanië heeft gefaald in het stoppen van pro-Palestijnse protesten. Nu beschuldigen ze Hamas ervan ze te leiden.

Jordanië heeft honderden mensen vastgezet voor deelname aan protesten...

Israëlische persoverzicht: Rechtbank spreekt politieagent vrij die protesten ontketende met dood van Israëlisch-Ethiopische tiener

Tegelijkertijd bekritiseren centristische politici de anti-Netanyahu protesten en worden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

6 × 1 =

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...